Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
26. juuni 2022, 18:52

BLOGI | Õhurünnakud on taas suunatud Kiievi peale

Kätte on jõudnud sõja 123. päev. Vene väed vallutasid täielikult Luhanski oblasti ja Sjevjerodonetski. Järjest enam tuleb teateid, et õhurünnakud Ukraina suunas tulevad Valgevenest. Avaldatud info kohasel saadab Putin Valgevene õhujõududele tuumarelvi.

Olulisemad sündmused:

  • Vene raketid tabasid Kiievis kortermaja, hukkus vähemalt üks inimene.

  • Putin: Moskva saadab Valgevenele mõne kuu jooksul tuumalõhkepead kandvaid rakette. Putin ütleb, et tema eesmärk on võimaldada Valgevene õhujõududel kanda tuumarelvi-

  • Sjevjerodonetski linnapea tunnistab, et Venemaa on linna täielikult okupeerinud ja paralleelvalitsuse määranud. Oleksandr Strjuki avaldus Ukraina rahvustelevisioonis: „Linn on nüüd Venemaa täieliku okupatsiooni all. Nad üritavad oma korda kehtestada, minu teada on nad määranud mingisuguse komandandi.“

  • Putini ja Lukašenka tänase kohtumise kõlavaimad mõtted: Lukašenka väidab, et Leedu Kaliningradi „blokaad“ on sõja kuulutamine; Lukašenka soovitas „võtta sõjalises sfääris kasutusele peegelmeetmeid lääne tegevuse suhtes“; Putin teatas Iskander-M süsteemide üleandmisest Valgevenele.

  • Briti peaminister Boris Johnson kardab, et Ukrainale avaldatakse survet, et nad sõlmiks Venemaaga rahukokkuleppe, mis ei kaitseks Ukraina huve. Johnsoni sõnul oleks Venemaa võit majanduslik katastroof.

  • Ida-Ukrainas jätkab Venemaa Lõssõtšanski linna hävitamist. Vene armee hävitab sillad, et inimesed ei pääseks põgenema. Ja lõigatakse ka veoautode tee linna, mis jätab elanikud humanitaarabita.

  • Kanada senat kiitis heaks majanduslike erimeetmete seaduse muudatuse, millega konfiskeeritakse Venemaa varad, et neid kasutada Ukraina toetuseks.

  • Euroopa Ülemkogu otsustas anda ELi kandidaatriigi staatuse Ukrainale ja Moldovale. Ülemkogu otsustas tunnustada ka Gruusia Euroopa-perspektiivi ja on valmis andma kandidaatriigi staatuse, kui lahenduse leiavad teatud küsimused. „Gruusia tulevik on ELis,“ lubas ülemkogu eesistuja Charles Michel.

  • Ukraina luure teatel plaanivad Venemaa volitatud esindajad 11. septembril korraldada lavastatud „referendumid“, et kuulutada välja vabariigid Hersoni ja Zaporižžja oblastite okupeeritud osades.

  • ÜRO inimõiguste agentuuri teatel on Ukrainas alates 24. veebruarist hukkunud 4662 ja saanud vigastada 5803 tsiviilisikut, mis teeb tsiviilohvrite koguarvuks 10 403.

  • Alates sõja algusest on Ukrainast lahkunud üle kaheksa miljoni inimese – ÜRO.

110. päeva blogi loe SIIT. 111. sõjapäeva blogi asub SIIN. 112. sõjapäeva blogi on SIIN. 113. päeva blogi asub SIIN. 114. päeva blogi asub SIIN. 115. päeva blogi asub SIIN. 116. päeva blogi asub SIIN. 117. päeva blogi asub SIIN. 118. päeva blogi asub SIIN.119. päeva blogi asub SIIN. 120. päeva blogi asub SIIN. 121. päeva blogi asub SIIN. 122. päeva blogi asub SIIN.

22:03

Vene riigitelevisiooni saatejuht Vladimir Solovjov nimetas Saksa liidukantsler Olaf Scholzi koiliblikaks.

21:07

Venemaa on alates 24. veebruarist varastanud vähemalt 400 000 tonni Ukraina teravilja.

Enne praegust Venemaa sissetungi oli Ukraina põllumajandusministri esimese asetäitja Taras Võssotski sõnul praegu Venemaa poolt okupeeritud aladel 1,5 miljonit tonni teravilja.

19:55

Väidetavalt seisis Odessas Darth Vaderi kuju asemel sellel kohal varem Lenini kuju.

19:20
Vene raketid tabasid kortermaja

Vähemalt kaks Ukraina pealinna Kiievi pihta lastud raketti tabasid kesklinna lähedal korrusmaja. Süttinud tulekahi suudeti kähku kustutada, kuid varemeist leiti eile õhtuks üks surnu ja viis vigastatud inimest.

Nende hulgas oli ka seitsmeaastane tüdruk, kelle isa hukkus. 38aastane Vene kodanikust ema õnnestus vigastatuna raske betoonplaadi alt välja tuua. Päästetööd jätkusid ning ohvrite arv võib suureneda. Üks neljast linna pihta lastud raketist langes lasteaia õuele.

„See näitab taas kord venelaste barbaarsust,“ ütles ajakirjanikele Saksamaal G7 tippkohtumisel osalev USA president Joe Biden.

Ööl vastu pühapäeva tulistati Ukraina pihta kümneid rakette, millest Venemaa sõnul tabas suurem osa kolme Ukraina sõjaväe väljaõppekeskust Tšernihivis, Žõtõmõris ja Lvivi külje all.

BBC venekeelse toimetuse andmeil kasutas Venemaa Kiievi ründamisel oma moodsamaid rakette X-101, mis tulistati välja Kaspia mere piirkonnas raskepommitajate pardalt.

18:13

Suurbritannia kaitseministeerium avaldas värske kaardi Venemaa relvajõudude paiknemisest ja viimase ööpäeva manöövritest Ukraina pinnal:

17:30
Boris Johnson: Venemaa võit Ukrainas oleks „absoluutselt katastroofiline“

Kui lubada Venemaa presidendil Vladimir Putinil sõjas Ukrainasse õnnestuda, oleksid selle maailma jaoks „absoluutselt katastroofilised“ tagajärjed, hoiatas Briti peaminister Boris Johnson pühapäeval CNN-ile antud intervjuus.

Johnson kutsus CNNi saates„State of the Union“ ameeriklasi, britte ja teisi läänes elavaid inimesi üles säilitama otsusekindlust Moskva karistamisel, hoolimata sõja mõjust naftahindadele.

„Ma ütleksin USA inimestele, et see on midagi, mida Ameerika ajalooliselt teeb ja peab tegema – rahu, vabaduse ja demokraatia edendamine,“ ütles Johnson. „Kui me laseme Putinil lihtsalt annekteerida, vallutada suured osad vabast, sõltumatust, suveräänsest riigist, siis on tagajärjed maailmale täiesti katastroofilised.“

Johnson ühineb uuel nädalal teiste G7 liidritega Baieri Alpides, et pidada kõnelusi, mille keskmes on Ukraina konflikt.

Eeldatavasti arutavad juhid uusi sanktsioone Venemaa vastu, sealhulgas ka kulla impordi keelustamist. Küsimuseks jääb aga, kas lääs suudab säilitada oma otsusekindluse Venemaa suhtes sanktsioonide rakendamises ajal, mil energiahinnad tõusevad hüppeliselt.

Johnson, kes on sõitnud kaks korda Kiievisse, et kohtuda Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, ütles, et Venemaa edu sissetungil looks ohtliku pretsedendi.

Ukraina kaitsmise kulud lääneriikidele – sealhulgas miljardite dollarite suurune USA julgeolekuabi – on „hind, mida tasub demokraatia ja vabaduse eest maksta“, ütles Johnson.

17:17

Poolteadvusel, selgroomurruga 70aastane Tetiana Antoniuk suutis vaevu autosse ronida ja vaenlase kontrollpunktist põgeneda.

15:40

President Toomas Hendrik Ilves meenutab Putinile, et Nõukogude Liit sai juba ammu oma lõpu. Ja veelgi olulisem meeldetuletus, et Ukraina ja Moldova on juba 31 aastat olnud iseseisvad riigid, mistõttu ei ole EL tunginud „sügavale Nõukogude territooriumile“.

15:15

Saksamaa kantsler Olaf Scholz ja USA president Joe Biden kohtusid. Kindlasti tõusis teemaks ka Ukrainas toimuv.

14:40

Rootsi kunagine peaminister võttis Venemaa tegevuse kohta sõna.

Carl Bildt kirjutab, et tänane Kiievi elurajoonide suunas toimunud rünnak on igati tahtlik ja andestamatu, mis peaks olema signaaliks ka täna G7 kohtumisel osalevatele poliitikutele.

14:30

Kui taevas pole vaikust…

14:15

Tabamus

13:35

Lasteaias olev mänguväljak. Õigemini see, mis sellest Kiievis pärast Vene õhurünnakut alles jäi…

13:20

Naine põgenes Sievierodonetskist Kiievisse, et päästa enda ja oma lemmikute elu. Täna sai õhurünnakus pihta tema varjupaigaks olnud elamine Kiievis.

Julm…

13:16

Vene alustatud sõjas on Ukrainas viga saanud 613 last. Sõja tõttu on hukkunud 339 last.

12:30

Ida-Ukraina ja Lääne-Ukraina vahel liigub rong, mis veab väga haigeid ja raskelt vigastatud patsiente.

11:34

Päästetööd õhurünnakus tabamuse saanud kortermajades jätkuvad.

11:29

Päästjad aitavad rusude vahelt välja vigastada saanud tüdruku ema. Väidetavalt on tegu Venemaa kodanikuga. See on see väidetav päästeoperatsioon, mida Venemaa korraldab…

10:49

Mariupolis põletasid venelased teiste teoste seas ära ka väga unikaalseid raamatuid, millega koos on tükike Ukraina ajalugu hävitatud.

10:40

Kiievist on teateid, et hommikusest pommitamisest tingituna lisandub vigastatuid.

Loe rohkem