Odaviskaja Gedly Tugi krooniti laupäeval Tallinnas Eesti meistriks.

Foto: Stanislav Moshkov
Kergejõustik
27. juuni 2022, 10:45

Andekas Eesti naisodaviskaja ronib august välja: hooaja lõpuks tahaks tulemusele kuue ette saada

Eesti odaviske tulevikulootus Gedly Tugi naasis pärast seisakuaastaid taas tõusuteele.

Lähme esmalt ajas tagasi. Rahvusvaheliste võistluste õhkkonda nuusutas Karksi-Nuiast pärit kergejõustiklane esimest korda 2017. aastal Ungaris Györis Euroopa noorte olümpiafestivalil, kus ta sai seitsmenda koha.

Suure läbimurde sooritas Gedly juulis 2018 samas kohas, saavutades alla 18aastaste EMil kolmanda koha. Pronksise odakaare tegi ta viimasel katsel.

Juulis 2019 toimunud juunioride EMil kujunes lõppvõistluse stsenaarium Gedlyle peaaegu samasuguseks nagu aasta varem. Eelviimases voorus tõusis ta neljandaks ja viimase katsega pani i-le täpi – isiklik rekord 54.52 tagas pronksmedali.

Septembris 2019 jätkas Gedly õpinguid Tallinnas Audentese spordigümnaasiumis, kus teda juhendas endiselt mitmevõistleja Mikk-Mihkel Arro.

„Hakkasin kaks korda päevas harjutama ja mul tekkis väike ületreening,” meenutab piiga esimest tagasilööki.

2020 jäi Gedly laeks tulemus 52.26 ja mullu 53.68. Tegelikult oli neiu eelmisel kevadel heas vormis, paraku tabas teda õla- ja küünarliigesevigastus.

Möödunud sügisel sooritas tippupürgija kannapöörde ja hakkas harjutama Toomas Merila juhendamisel. Tema üldkehalise ettevalmistuse plaanid koostab Indrek Tustit.

„Vajasin edasiminekuks professionaalsemaid treeninguid,“ arutleb Gedly. „Nüüd on treeningu ja puhkuse vahekord täpselt paigas, harjutan targalt. Minu mentor on Magnus Kirt, kes on mind palju aidanud. Enamasti treenin koos Erki Mitmaniga.“

Nutika harjutamise esimesi magusaid vilju maitses Gedly juba selle hooaja esimesel etteastel, kui parandas oma tippmarki peaaegu nelja meetriga, lennutades oda Kuusalus 58 meetri ja nelja sentimeetri kaugusele.

Laupäeval krooniti Gedly Tallinnas Kadrioru staadionil Eesti meistriks. Tema võidutulemus oli 56.21. Tulevikku kiikab ta optimistlikult.

„Hooaja lõpuks tahaks tulemusele kuue ette saada,“ lausub 20aastane sportlane. „Järgmisel suvel on minu kõige tähtsam võistlus alla 23aastaste EM ja ülejärgmisel Pariisi olümpia.“