Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
28. juuni 2022, 21:39

BLOGI | Türgi toetab Soome ja Rootsi NATOga liitumist

Kätte on jõudnud sõja 125. päev. Ukraina president Volodomõr Zelenskõi ütles esmaspäeva hilisõhtuses pöördumises, et Venemaa rünnak Krementšuki kaubanduskeskuse vastu oli tahtlik ja üks suuremaid terroriakte Euroopa ajaloos. Rusudest on seni leitud 20 hukkunut, haiglates on 59 inimest ning kadunud on veel vähemalt 40 inimest.

  • Krementšukis tabas venelaste rakett kaubanduskeskust. Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul viibis kaubanduskeskuses enam kui tuhat inimest. Esialgsetel andmetel hukkus vähemalt 18 inimest, kuid ohvrite arv võib märkimisväärselt suureneda. Ukraina esindajad on rünnaku tõttu taotlenud ÜRO Julgeolekunõukogukokkukutsumist.

  • G7 liidrid võtsid vastu ühisavalduse,milles märkisid, et „süütute tsiviilisikute vastu suunatud valimatud rünnakud kujutavad endast sõjakuritegu. Venemaa president Vladimir Putin ja vastutavad isikud võetakse vastutusele.“

  • Macron: kaubanduskeskuse rünnak on sõjakuritegu!

  • Türgi päritolu Bayraktar TB2 droonide tootja Baykar Makin kinkis Ukrainale kolm drooni ning palus droonide ostuks kogutud raha annetada humanitaarabi tarbeks Ukraina rahva hüvanguks.

  • Putin külastab Tadžikistani: Venemaa president Vladimir Putin sõidab rahvusvahelisele visiidile esimest korda pärast sissetungi Ukrainasse ja kohtub Tadžikistani presidendi Emomali Rahmoniga.

  • Rakett tabas Lõssõtšanskis rahvahulka: vähemalt kaheksa inimest sai surma ja 42 haavata, kui Vene rakett tabas veejärjekorras seisnud rahvahulka, teatas kohaliku sõjaväevalitsuse ametnik.

  • Suhted Venemaa on igaveseks kahjustatud: enam ei saa enam tagasi pöörduda selle juurde, millised olid suhted Venemaaga enne Ukraina sõda, ütles Saksamaa kantsler Olaf Scholz G7 tippkohtumisel.

  • Sajad Ukraina lapsed on viidud Lõuna-Venemaale Taganrogi linna.

  • Toimus järjekordne sõjavangide vahetus: 16 Ukraina sõjaväelast ja üks tsiviilisik vahetati 15 Vene sõduri vastu.

  • Bulgaaria saadab välja 70 Vene saatkonna töötajat.

  • Leedu keelab Venemaa maagaasi impordi. Nüüd saavad riigi gaasi ülekandesüsteemi ja Klaipedos nafta veeldatud maagaasi terminali kasutada vaid tarnijad riikidest, mis ei kujuta ohtu Leedu riigijulgeolekule.

  • Suurim alkoholitootja Diageo lahkub Venemaalt. Nüüd pole seal enam saadaval sellised eliitalkoholi kaubamärgid nagu Smirnoff, Black Label, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Captain Morgan jne. Lisaks kaotab töö enam kui 300 ettevõtte venelasest töötajat.

  • Soome ja Rootsi said NATO kõnelustel Türgiga kokkuleppele ja Türgi on kahe liitumisega nõus. Türgi kuulutas võitu oma nõudmiste üle ning ütles, et sai Soomelt ja Rootsilt, mida tahtis.

  • NATO juht Jens Stoltenberg ütles, et on „kindel“, et Soome ja Rootsi saavad edukalt NATO-ga liituda pärast seda, kui Türgi allkirjastas teisipäeval Rootsi ja Soomega kolmepoolse vastastikuse mõistmise memorandumi.

  • Saksamaa ja Holland tarnivad Ukrainale täiendavalt kuus iseliikuvat soomushaubitsat, teatasid mõlema riigi kaitseministrid teisipäeval Hispaania pealinnas Madridis.

  • Volodõmõr Zelenskõi oma kõnes ÜRO Julgeolekunõukogu ees: „Peame tegutsema kohe ja tegema kõik, et Venemaa lõpetaks tapmise. Venemaa peab terrorismi eest vastutama, vastasel juhul võib see levida teistesse Euroopa ja Aasia riikidesse.“

23:51

Volodõmõr Zelenskõi oma kõnes ÜRO Julgeolekunõukogu ees: „Peame tegutsema kohe ja tegema kõik, et Venemaa lõpetaks tapmise. Venemaa peab terrorismi eest vastutama, vastasel juhul võib see levida teistesse Euroopa ja Aasia riikidesse.“

23:20

Saksamaa ja Holland tarnivad Ukrainale täiendavalt kuus iseliikuvat soomushaubitsat, teatasid mõlema riigi kaitseministrid teisipäeval Hispaania pealinnas Madridis.

Saksa välisministeerium teatas, et iga riik annab kolm suurtükirelva lisaks 12 haubitsale, mille riigid on juba Ukrainale saatnud. „Iseliikuv haubits on üks arenenumaid suurtükiväetükke maailmas,“ lisas ministeerium.

23:14

Melitopoli inimröövid on olnud laialt levinud okupatsiooni esimestest päevadest peale. Zaporižžja piirkonnavalitsuse juhi 16aastane poeg on vangistuses olnud umbes kaks kuud.

22:23
NATO juht: olen kindel, et Soome ja Rootsi saavad allianssiga edukalt liituda

NATO juht Jens Stoltenberg ütles, et on „kindel“, et Soome ja Rootsi saavad edukalt NATO-ga liituda pärast seda, kui Türgi allkirjastas teisipäeval Rootsi ja Soomega kolmepoolse vastastikuse mõistmise memorandumi.

„Mul on hea meel teatada, et meil on nüüd sõlmitud leping, mis sillutab teed Soome ja Rootsi liitumiseks NATOga. Türgi, Soome ja Rootsi on allkirjastanud memorandumi, mis käsitleb Türgi muresid, sealhulgas relvaekspordi ja terrorismivastase võitluse osas, “ ütles Stoltenberg pärast memorandumi allkirjastamist Madridis ajakirjanikega vesteldes.

Kolmapäeval otsustavad liitlasliidrid seejärel, kas kutsuda Soome ja Rootsi NATO-ga liituma, ütles ta ja lisas, et pärast otsust tuleb kõigis NATO pealinnades läbi viia ratifitseerimisprotsess. Stoltenberg tõdes, et pärast kolmepoolse memorandumi allkirjastamist on ta siiski „kindel“, et Rootsi ja Soome saamine NATO liikmeks on miski, mis juhtub.

21:36
Türgi on Soome ja Rootsi NATOsse võtmisega nõus

Soome väljaanded Iltalehti ja YLE vahendavad, et Soome ja Rootsi said NATO kõnelustel Türgiga kokkuleppele ja Türgi on kahe liitumisega nõus.

Türgi kuulutas võitu oma nõudmiste üle ning ütles, et sai Soomelt ja Rootsilt, mida tahtis.

21:34

Suurim alkoholitootja Diageo lahkub Venemaalt. Nüüd pole seal enam saadaval sellised eliitalkoholi kaubamärgid nagu Smirnoff, Black Label, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Captain Morgan jne. Lisaks kaotab töö enam kui 300 ettevõtte venelasest töötajat.

21:28

Leedu keelab Venemaa maagaasi impordi. Nüüd saavad riigi gaasi ülekandesüsteemi ja Klaipedos nafta veeldatud maagaasi terminali kasutada vaid tarnijad riikidest, mis ei kujuta ohtu Leedu riigijulgeolekule.

20:59
Ameeriklaste vangistajad on nõus läbi rääkima

Selle kuu alguses Ukrainas Harkivi lähistel toimunud lahingus tabatud kahe ameeriklase venemeelsed vangistajad on väidetavalt „valmis pidama läbirääkimisi“, ütles ühe vangi ema teisipäeval CNN-ile.

Bunny Drueke ütles, et tema poeg Alexander John-Robert Drueke vestles viimastel päevadel – sunniviisiliselt – USA välisministeeriumi ametnikuga. „Nad ütlesid, et teda hoiab kinni Donetski Rahvavabariik ja nad olid valmis vabastamiseks kokkuleppe sõlmima.“

Ta ütles, et on ebaselge, mida tema vangistajad USA valitsusega peetavatel läbirääkimistel taotlesid: kui nad midagi küsisid, siis „ei jaganud välisministeerium seda minuga.“

19:34

Mõkolajevis tabas raketilöök linna staadioni.

19:31

Bulgaaria saadab välja 70 Vene saatkonna töötajat.

18:15

Soome lubas Ukrainale eraldada 70 miljonit eurot humanitaarabiks.

17:42

Turvakaamerad on tabanud hetke, mil rakett tabas Krementšuki kaubanduskeskust.

17:21
Venelased röövisid Hersoni linnapea

Ihor Kolõhhajevist on saanud üks paljudest Ukraina linnapeadest, kes rööviti Vene vägede poolt, kirjutab Kyivpost.

Lõuna-Dniprorudne linnas röövisid Vene väed 13. märtsil linnapea Jevheni Matviejevi. Melitopoli linnapea Ivan Fedorov rööviti nädal varem, mis kutsus esile Ukraina kodanike protestid ja president Volodõmõr Zelenskõi üleskutsed tema viivitamatuks vabastamiseks.

„EL mõistab karmilt hukka Melitopoli ja Dniprorudne linnapeade röövimise Venemaa relvajõudude poolt,“ ütles ELi välispoliitika juht Josep Borrell Twitteris.

2020. aasta Ukraina kohalikel valimistel valituks osutunud Kolõhhajevi tänase inimröövi kohta pole rohkem üksikasju esitatud. Tema nõunik Halina Liaševska teatas Facebookis: „Nad võtsid Ihor Kolõhhajevi.“

15:16
Macron: kaubanduskeskuse rünnak on sõjakuritegu!

Venemaa raketilöök Krementšuki kaubanduskeskusele on sõjakuritegu, ütles Prantsusmaa president Emmanuel Macron G7 tippkohtumise lõppedes.

Macron ütleb, et Venemaa ei tohi sõda võita ja lubab Ukrainat toetada nii kaua kui vaja. „Venemaa agressioonil on üks eesmärk – Ukraina alistumine.“

Keegi ei usu, et sõda saab järgmise nädala või kuu jooksul läbi, ütles Macron, kuid ta loodab, et see saab aasta lõpuks otsa.

Ukraina kaitseministeeriumi teatel oli rünnak oli sihilikult ajastatud nii, et see langeks kokku kaubanduskeskuse kõige aktiivsema tööajaga ja tooks kaasa maksimaalse arvu ohvreid.

14:43
Bayraktar kingib Ukrainale 3 drooni

Ukraina koomik, poliitik ja vabatahtlik Serhi Prõtula korraldas ühisrahastuse ja kogus Ukrainale droonide ostmiseks 20 miljonit dollarit.

Bayraktar aga keeldus raha vatu võtmast ning lubas Ukrainale kinkida kolm drooni.

Eelmisel kuul korjasid Leedu inimesed viis miljonit eurot Bayraktar TB2 ostuks. Ka toona otsustas Baykar raha mitte vastu võtta ja andis drooni tasuta Ukrainale.

14:06
Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov: Venemaa lõpetab sissetungi, kui Ukraina alistub

Pesko kinnitas, et Venemaa lõpetab oma pealetungi Ukrainas niipea, kui Kiiev annab alla ja kutsus Ukraina ametivõime andma oma vägedele käsu relvad maha panna.

„Ukraina pool võib kõik peatada,“ ütles Peskov uudisteagentuuri AP teatel. „Vaja on vaid anda käsk natsionalistlikele üksustele relvad maha panna.“

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on korduvalt öelnud, et tema riigi väed ei alistu ja selle sõja võidab Ukraina.

13:36

Venemaa kaitseministeerium tunnistas Krementšuki kaubanduskeskuse pommitamist, kuid nad väidavad. et rakett tabas hoopis „relva- ja laskemoonaladu“ ning laskemoona plahvatus põhjustas väidetavalt tulekahju kaubanduskeskuses.

13:26
Ukraina laste kool töötab ka uuel õppeaastal Räägu tänaval

Tallinna Linnavalitsus otsustas pikendada üürilepingut Tallinna Ülikooliga, et Ukrainast saabunud sõjapõgenike lastele loodud kool saaks jätkata tegevust praeguses asukohas Räägu tn 49.

Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi filiaalina tegutsev kool alustas Tallinna Ülikoolile kuuluvas hoones tööd 11. aprillil 2022 ja jätkab nüüd samas asukohas järgmise õppeaasta lõpuni.

„Esimesed kuud tegutses kool päevakoolina, kus lapsed osalesid erinevates juhendatud tegevustes, kuid klassikalist õppetööd veel ei toimunud. See oli aeg uute oludega kohanemiseks ja emotsionaalseks taastumiseks. Uuel õppeaastal aga algab õppetöö sarnaselt teiste Tallinna munitsipaalkoolidega, lähtudes Eesti riiklikust õppekavast,“ ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev.

Lisaks Lilleküla gümnaasiumi filiaalile Räägu tänaval võtavad Ukraina lapsi vastu ka teised Tallinna munitsipaalkoolid. Praeguse seisuga on Tallinna koolides vastu võetud 781 õpilast ning koolikoha saamiseks on esitatud 349 avaldust.

13:06

Kaart Vene vägede sissetungist Ukrainasse.

12:57

Kusti Salm ütleb, et Eesti on hästi kaitstud ja vahetu sõjaline oht puudub.

Loe rohkem