Video: Karol Kaldoja
Eesti uudised
28. juuni 2022, 11:58

ÕL VIDEO | Salm: oleme teinud otsuse kaitseväe struktuuri suurendada 10 000 võitleja võrra (138)

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm ütles teisipäevasel pressikonverentsil, et Eesti teeb kaitseväestruktuuris muutuse. „Meie kaitseväe struktuur on 26 000 võitlejat. Oleme teinud otsuse suurendada seda 10 000 võitleja võrra,“ lausub Salm.

Kusti Salm ütleb, et Eesti on hästi kaitstud ja vahetu sõjaline oht puudub. „Võime seda enesekindlalt öelda. Vene vägede aktiivsus meie piiri taga on tavapärasest oluliselt madalam. Pihkvas olev 76. õhudessantdiviis on kandnud kaotusi umbes tuhande sõduri jagu. Selleks, et saavutada tavapärane lahingvalmidus, läheb neil vaja umbes aastat,“ selgitab Salm.

Salmi sõnul on Eesti teinud vägagi olulisi jõupingutusi, et oma kaitsevõimet suurendada. „Eesti on viimaste kuude jooksul olnud üks Euroopa suurimaid laskemoona hankijaid,“ kinnitab Salm. „Eesti plaan on vajadusel hakata sõdima esimesest sekundist. NATO plaan on hakata sõdima esimesest sekundist.“

„Eestis on olemas kõrgelt motiveeritud ja professionaalne reservvägi. Meil on aktiivsed vabatahtlikud. NATO osas on meil kohal lennukid ja sõdurid Taanist, Prantsusmaalt ja Ühendkuningriigist,“ lausub Salm.

Kaitseväe luurekeskuse ülemkolonel Margo Grosberg ütleb, et Moskva lähistel pannakse kokku uus armeekorpus. „Tõenäoliselt paigutatakse see Ukrainasse Hersoni piirkonda, et sealse piirkonna julgeolekut tagada. Kust tuleb see elavjõud? Valdavalt on need vabatahtlikud,“ selgitab Grosberg.