Jüri Vips ei kuulu enam Red Bulli tiimi.

Foto: Red Bull Content Pool
Auto-Moto uudised
28. juuni 2022, 19:24

HÜVASTI, F1? Red Bull lõpetas rassismiskandaali sattunud Vipsi lepingu (22)

Red Bull teatas, et lõpetas „internetis aset leidnud intsidendi tõttu“ vormelisõitja Jüri Vipsiga (21) test- ja varusõitjalepingu.

Eestlane sattus möödunud nädalal rahvusvahelisse skandaali, sest ütles teise Red Bulli vormelinoore Liam Lawsoni Twitchi striimis videomängu Call of Duty mängimise ajal inglisekeelse N-sõna, mis on selles keeles rassistliku alatooniga.

Teises olukorras andis tiimikaaslase videopilti ilmunud Vips hinnangu roosale mütsile, mis olla „gei“. „Jüri, sa ei saa sedasi öelda,“ manitses Lawson Vipsi.

Möödunud nädalal hakkasid juhtumid sotsiaalmeedias levima ja jõudsid sealt otsapidi ka erinevate riikide spordiajakirjandusse.

Vips postitas Instagrami kiiresti vabanduse. „Soovin täielikult vabandada solvava keelekasutuse eest, mida täna mängu otsestriimis kasutasin. Sellised sõnad on täiesti vastuvõetamatud ja ei kajasta minu hoitavaid väärtusi ja põhimõtteid. Kahetsen sügavalt enda tegu ja see ei ole see eeskuju, mida soovin seada,“ kirjutas ta.

Red Bull eemaldas seepeale Vipsi kõigist tiimiga seotud tegevusest ja algatas uurimise, mille tulemusena teatas täna, et eestlane ei kuulu enam nende perre.

„Tiim ei andesta rassismi,“ teatas Red Bull, kes oli Vipsi võtnud oma tiiva alla aastal 2018.

Mis saab Vipsi F2-hooajast, pole praegu teada. Tema sealne võistkond Hitech GP polnud uudise avaldamise hetkeks midagi teatanud.

Red Bulli otsuse kõige karmim tagajärg on pikas plaanis ilmselt see, et kuninglik vormel 1 sari jääb nüüd Vipsile vaid unistuseks. Tõsi, alati on võimalik, et keegi teine korjab ta üles, sest Vipsi potentsiaali on kiitnud aastate jooksul nii mõnigi vormeliasjatundja.

Vips tegi Red Bulli heaks regulaarselt simulaatoris tööd ning osales hiljuti Hispaanias esimest korda F1 võistlusnädalavahetuse vabatreeningul.