Satelliitfoto Ussisaarest 17. juunil.

Foto: Maxar Technologies via AP/Scanpix
Maailm
30. juuni 2022, 16:18

BLOGI | Vene väed sunniti lahkuma Ussisaarelt. Eesti plaanib keskmaaõhutõrje soetamist koos Lätiga

Kätte on jõudnud sõja 127. päev. Pärast seda, kui Soome ja Rootsi on saanud NATOga liitumiseks heakskiidu Türgilt, kes suhtus uustulnukatesse seni tõrksalt, on Vladimir Putinil olnud taas põhjust käima panna vana plaat, et Venemaa kavatseb liitlasvägede sõjaväelaste ja sõjatehnika paigutamisele nende territooriumi lähedale igal juhul vastata „tasakaalustavate“ sammudega.

  • Donetski Rahvavabariigi teatel on vangi võetud välisvõitlejate hukkamine ikka veel jõus. Ametlik põhjus on see, et võitlejad pole armu palunud. Venemaa kasutab nende hukkamiste ähvardust, et panna Suurbritannia otse Donetski võimudega suhtlema.

  • USA kaitseministeerium vaatab praegu läbi 800 ettevõtte 1300 ettepanekut uuenduslike uute relvade ja kaubanduslike võimaluste kohta, mida nad võivad Ukraina jaoks välja töötada ja toota, et neid saaks kasutada võitluses Venemaa sissetungi vastu, ütles kaitseametnik.

  • Rahvusvaheline Kriminaalkohus andis 2008. aasta Venemaa-Gruusia sõjas kahtlustatavate sõjakuritegude eest välja kolme inimese, sealhulgas kahe venelase vahistamismääruse. Neid süüdistatakse piinamises „Isolaatorina“ tuntud rajatises.

  • Aasovi meres Mariupoli lähedal plahvatas Musta mere laevastiku D-106 projekti 1176 „Shark“ Vene dessantpaat miinil.

  • Rootsi lubas teisipäeval Madridis Rootsi, Soome ja Türgi vahel sõlmitud memorandumi tulemusel Türgile välja anda 73 inimest, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

  • Kaitseminister Kalle Laanet ja Läti kaitseminister Artis Pabriks allkirjastasid täna Madridis NATO tippkohtumisel kavatsuste protokolli, mis loob aluse Eesti ja Läti keskmaa õhutõrje süsteemide ühiseks hankeks.

  • Järgmine, 2023. aastal toimuv NATO tippkohtumine toimub Leedus, teatas NATO peasekretär Jens Stoltenberg Madridi tippkohtumise lõpetuseks.

  • Rootsi ja Soome peaksid NATOga ühinemise protokollile ametlikult alla kirjutama teisipäeval, ütles Stoltenberg.

  • Ukraina väed teatasid, et on tõrjunud Vene väed Ussisaarelt ja sundinud neid üleöö kiirpaatidega põgenema. Venemaa kaitseministeerium teatas, et on täitnud talle määratud ülesanded ja taanduti taktikaliselt, et võimaldada Ukraina Musta mere sadamatest teravilja eksporti „Humanitaarsete viljakoridoride korraldamiseks ÜRO osalusel sõlmitud ühiskokkulepete elluviimise raames otsustas Venemaa Föderatsioon lahkuda oma positsioonidelt Zmijinõi saarel,“ teatas kaitseministeerium.

  • Soome ja Rootsi said NATO kõnelustel Türgiga kokkuleppele ja Türgi on kahe liitumisega nõus. Türgi kuulutas võitu oma nõudmiste üle ning ütles, et sai Soomelt ja Rootsilt, mida tahtis.

  • NATO juht Jens Stoltenberg ütles, et on „kindel“, et Soome ja Rootsi saavad edukalt NATOga liituda pärast seda, kui Türgi allkirjastas teisipäeval Rootsi ja Soomega kolmepoolse vastastikuse mõistmise memorandumi.

  • Saksamaa ja Holland tarnivad Ukrainale täiendavalt kuus iseliikuvat soomushaubitsat, teatasid mõlema riigi kaitseministrid teisipäeval Hispaania pealinnas Madridis.

  • Volodõmõr Zelenskõi oma kõnes ÜRO Julgeolekunõukogu ees: „Peame tegutsema kohe ja tegema kõik, et Venemaa lõpetaks tapmise. Venemaa peab terrorismi eest vastutama, vastasel juhul võib see levida teistesse Euroopa ja Aasia riikidesse.“

  • Hispaania peaminister Pedro Sanchez ütles kolmapäeval, et vaid kümne aastaga on Venemaa muutunud suhtes NATOga partnerlusest peamiseks ohuks.

  • Suurim vangide vahetus: koju naasis 144 Ukraina kaitsjat.

  • Süüria tunnustab ametlikult Donbassi separatistlike rahvavabariikide iseseisvust.

  • Zelenskõi võttis vastu kutse osaleda G20 tippkohtumisel Indoneesias.

  • Rahvusvaheline aatomienergia agentuur on taas kaotanud kaugühenduse Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaama paigaldatud kaitsemeetmete seiresüsteemidega.

  • Kauba transiit läbi Leedu Kaliningradi võib normaliseeruda mõne päeva jooksul. Euroopa ametnikud otsivad Leeduga kompromissi olukorra leevendamiseks.

00:04

Ukraina borši võib kanda UNESCO kultuuripärandi nimekirja. UNESCO teeb asevälisministri Emine Džeppari sõnul selles küsimuses otsuse 1. juulil.

22:55

Donetski Rahvavabariigi teatel on vangi võetud välisvõitlejate hukkamine ikka veel jõus. Ametlik põhjus on see, et võitlejad pole armu palunud. Venemaa kasutab nende hukkamiste ähvardust, et panna Suurbritannia otse Donetski võimudega suhtlema.

22:48

Tegemist on elumajaga Mõkolaivis. Inimesed ärkasid, et tööle minna. Kuid Venemaa lasi selle pihta raketi ja tappis kuus inimest.

22:47
800 ettevõtet pakkus USA-le abi Ukraina jaoks relvi välja töötada ja toota

USA kaitseministeerium vaatab praegu läbi 800 ettevõtte 1300 ettepanekut uuenduslike uute relvade ja kaubanduslike võimaluste kohta, mida nad võivad Ukraina jaoks välja töötada ja toota, et neid saaks kasutada võitluses Venemaa sissetungi vastu, ütles kaitseametnik.

Pentagon loodab lähinädalatel otsustada, milliseid ideid ta ellu viia, mis toob kaasa võimaliku tootmise nii Ukraina kui ka USA sõjaväe jaoks.

Osakonna taotletud ettepanekud keskenduvad peamistele valdkondadele – sealhulgas õhutõrje, soomukitõrje, jalaväetõrje, rannikukaitse, tankitõrje, mehitamata õhusüsteemid, vastupatarei ja turvaline side –, mille on kindlaks määranud Ukraina kui peamised sõjalised vajadused.

President Joe Biden ütles neljapäeval, et USA teatab peagi veel 800 miljoni dollari suurusest uuest abist, sealhulgas õhutõrjesüsteemidest ja ründerelvadest. Seni on USA alates 24. veebruari Venemaa invasioonist Ukrainale eraldanud julgeolekuabiks 6,1 miljardit dollarit. USA on teinud koostööd enam kui 50 teise riigiga, et näha, milliseid relvi nad suudavad pakkuda.

„Eelkõige uurib osakond võimalusi, mis kiirendaksid tootmist ja suurendaksid tootmisbaasi tootmisvõimsust relvade ja varustuse jaoks, mida saab kiiresti eksportida, minimaalse väljaõppega kasutusele võtta ja mis on lahinguväljal osutunud tõhusaks,“ ütles kaitseminister.

21:45

Südamlik taaskohtumine.

21:44

Rahvusvaheline Kriminaalkohus andis 2008. aasta Venemaa-Gruusia sõjas kahtlustatavate sõjakuritegude eest välja kolme inimese, sealhulgas kahe venelase vahistamismääruse. Neid süüdistatakse piinamises „Isolaatorina“ tuntud rajatises.

21:43

Aasovi meres Mariupoli lähedal plahvatas Musta mere laevastiku D-106 projekti 1176 „Shark“ Vene dessantpaat miinil.

20:54
Rootsi lubas Türgile välja anda 73 inimest

Rootsi lubas teisipäeval Madridis Rootsi, Soome ja Türgi vahel sõlmitud memorandumi tulemusel Türgile välja anda 73 inimest, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

„Kui nad neid ei täida, ei saada me seda parlamendile.“ Siiski nimetas Erdoğan memorandumit „diplomaatiliseks võiduks“.

Enne NATO tippkohtumist, kus allkirjastati kolmepoolne memorandum, teatas Türgi, et paneb veto Rootsi ja Soome NATO liikmeks saamise taotlustele, väites, et neis on Kurdistani Töölispartei ehk PKK liikmeid, mida Türgi, EL ja USA tunnistavad terroriorganisatsiooniks, samuti FETO. mida Türgi näeb 2015. aasta riigipöördekatse taga.

10 artiklist koosnevas memorandumis öeldakse, et Rootsi ja Soome käsitlevad Türgi pooleliolevaid terrorismis kahtlustatavate väljaandmise taotlusi kooskõlas Euroopa väljaandmise konventsiooniga.

Türgi loobus oma vastuväidetest Soome ja Rootsi NATO liikmelisusele nende kolme riigi allkirjastatud memorandumi tulemusel ja pärast seda, kui Erdoğan rääkis kolmapäeval USA presidendi Joe Bideniga.

19:45

NATO liitlasvägedes on isegi koerad paremini varustatud kui Vene armee.

19:38

Krementšuki kaubanduskeskuse rusude alt on nüüdseks leitud 22 inimese jäänused.

19:30

Tänased satelliidipildid näitavad, et Ussisaarelt minema aetud Vene väed jätsid kiirustades maha põlevaid sõidukeid.

19:27

Kolme korrakaitsjat süüdistatakse selles, et nad aitasid venelastel tuvastada okupeeritud Berdjanskis Ukraina veterane.

Riikliku uurimisbüroo teatel teevad ohvitserid koostööd Vene vägedega ning on neile üle andnud teenistussõidukeid ja relvi.

Samuti kahtlustatakse neid linnas elavate Ukraina sõjaveteranide aadresside andmises Vene sõjaväelastele.

18:46

Biden teatas uuest 800 miljoni dollari suurusest relvaabipaketist Ukrainale.

Abipakett sisaldab õhutõrjesüsteeme ja ründerelvi.

18:45

29. hommikul tabas venelaste rakett kortermaja Mõkolajivis. Praeguseks on rünnakus hukkunute arv kasvanud seitsmeni, teatas Ukraina päästeteenistus.

18:44

Venemaa jätkab Luhanskis ohtlike edusammude tegemist, mis tähendab, et tõenäoliselt peab Ukraina peagi ka Lõssõtšanskist lahkuma, et pääseda veelgi suuremast, surmavamast ja peaaegu vältimatust Vene lõksust, kirjutab the Kyiv Independent.

18:19

Zelenskõi teatas diplomaatiliste suhete lõpetamisest Ukraina ja Süüria vahel pärast seda, kui Venemaa liitlane tunnustas Ida-Ukraina kahe separatistliku vabariigi Donetski ja Luhanski iseseisvust. „Ukraina ja Süüria vahel ei ole enam suhteid,“ ütles Zelenskõi ja lisas, et sanktsioonide surve Süüria vastu „saab olema veelgi suurem“.

16:28

Meenutuseks Zahharova väga kummaline esinemine. Olgu pressiesindaja purjus, nagu spekuleerib Novaya Gazeta Europe peatoimetaja Kirill Martynov, või mitte, aga segasemat põhjust sõtta minekuks annab välja mõelda!

16:25

Ukraina peedisupp borš võidakse kanda UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja.

UNESCO teeb asevälisministri Emine Džeppari sõnul selles küsimuses otsuse 1. juulil.

See otsus võiks ärritada Venemaa välisministeeriumi pressiesindajat Maria Zahharovat, kes jäi aprillis silma väga kummalise esinemisega, kus naine andis natsismile, ksenofoobiale ja ekstremismile õige kummalise tähenduse: nimelt pidavat ukrainlased borši-suppi täielikult enda omaks, hoides retsepti kiivalt endale!

16:18
Eesti plaanib keskmaaõhutõrje soetamist koos Lätiga

Kaitseminister Kalle Laanet ja Läti kaitseminister Artis Pabriks allkirjastasid täna Madridis NATO tippkohtumisel kavatsuste protokolli, mis loob aluse Eesti ja Läti keskmaa õhutõrje süsteemide ühiseks hankeks.

 „NATO tippkohtumine on andnud selge sõnumi, et aidatakse neid, kes on ka ise valmis ennast kaitsma. Eesti on usaldusväärne liitlane ja kindlasti üks neist riikidest, kes oma osa ära teeb, “ ütles kaitseminister Kalle Laanet, kelle sõnul on oluline, et Eesti lisaks liitlaste pakutavale toetusele oleks valmis ka ise õhukaitsesse panustama.

 „Venemaa agressioon Ukrainas näitab selgelt vajadust õhutõrjesüsteemide järele. Tahaksin veel kord tänada Hispaaniat, kes hiljuti sellised süsteemid Lätis kasutusele võttis, kuid me töötame ka oma võimete arendamisega. Mul on hea meel, et viime seda projekti ellu koos Eestiga tugevdades nii meie regionaalset koostööd ja ühist kaitset,“ ütles Läti kaitseminister Artis Pabriks.

16:13

Okupant Mihhail Kulikov, kes on Tšernihivis elumaja tulistamise eest kohtu all, tunnistas end süüdi.

Uurimise kohaselt täitis ta veebruaris oma komandöri korralduse tulistada tankist Tšernihivi elumaja pihta. Teda ähvardab 8-12aastane vanglakaristus.

Loe rohkem