Foto: Maxar Technologies/Reuters/Scanpix
Maailm
1. juuli 2022, 00:20

SÕJAKOKKUVÕTE | Vene väed jätsid Ussisaare maha

Juba sõja alguspäevil Ukraina vastuhaku sümboliks saanud tilluke, ent strateegiliselt suure tähtsusega Ussisaar on nüüd okupantidest vaba.

  • Putin ütles, et ei saa välistada pingete tekkimist Moskva suhetes Helsingi ja Stockholmiga seoses nende liitumisega NATOga. Venemaa diktaator sõnas Türkmenistani pealinnas Ašgabatis pressikonverentsil: „Meil pole Rootsi ja Soomega probleeme, nagu Ukrainaga. Meil pole territoriaalseid erimeelsusi. Kuid kui sinna paigutatakse sõjaline infrastruktuur, oleksime kohustatud reageerima sümmeetriliselt.“

  • Ukraina sõjavägi teatas, et kurikuulsal Ussisaarel hävitati venelaste raketisüsteem Pantsir ja saarelt tõrjuti Vene väed. Saare tagasivallutamine nõrgendab Venemaa võimalikke plaane tulevaseks maismaarünnakuks sellel rannajoonel. Venemaa kaitseministeerium aga teatas, et tegemist oli määratud ülesannete täitmisega ja taandumine toimus taktikaliselt, et võimaldada Ukraina Musta mere sadamatest teravilja eksporti, nagu on kokku lepitud ÜROga. Ussisaar on teatavasti koht, mille kaitsjad Vene sõjalaeva nah**i saatsid.

  • Putinit solvas nähtavasti Briti peaministri Boris Johnsoni nali. Johnson oli soovitanud teistel G7 juhtidel ülakehad paljaks võtta, viidates Putini ammustele särgita fotosessioonidele hobuse seljas. „Ma ei tea, kuidas nad tahtsid lahti riietuda: vööst kõrgemalt või altpoolt. Aga arvan, et see oleks igal juhul vastik vaatepilt,“ põlastas Putin ja torkas, et hea välimuse nimel tuleb joomine lõpetada. Johnsonit kimbutas teatavasti hiljuti skandaal seoses tema residentsis toimunud vallatute pidudega. Johnsoni nalja pidasid aga vaimukaks Kanada peaminister Justin Trudeau ning Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, kes naeris: „Oo jaa! Hobusel ratsutamine on parim!“ „Eks siis näitame muskleid,“ muheles Johnson.

Edasi lugemiseks: