Foto: Envato Elements
Sisuturundus
4. juuli 2022, 09:07

Ainult muinasjututegelased ei higista… Millest saaks abi liigse higistamise vastu?

Enamik loomaliikidest ei higista üldse. Loomadest higistavad ainult hobused, eeslid, sebrad, inimahvid, koerad ja jõehobud. Inimolendite hulgas on paraku ainult mõned muinasjututegelased need, kes üldse ei higista. Higilõhn lihtsalt ei sobi haldjate õhulis-lillelise olemusega kokku.

Higistamine on loomulik protsess, mis on inimorganismile omane ning hädavajalik selleks, et vältida ülekuumenemist ja säilitada püsiv kehatemperatuur. Samuti eemaldatakse higiga ainevahetuse jääke ja sooli. Inimestel paiknevad higinäärmed kõikjal kogu keha pinnal ning eritavad vedelikku, mis aitab aurustudes keha jahutada.

Liighigistamine – mis see on ja miks see tekib?

Liighigistamine on higieritus suuremal määral, kui on vajalik normaalseks termoregulatsiooniks. Enamasti ei ole liighigistamise põhjuseks haigus, vaid organismi eripära, mis tekib tavaliselt noores eas ja võib kesta kogu elu. Liighigistamisest tingitud vaevusi esineb ligi veerandil kõigist inimestest.

Liigsel higistamisel on erinevaid põhjuseid. Sagedasteks liigse higistamise põhjusteks on ülekaal ning hormonaalse tasakaalu muutused seoses murdeea, raseduse ja üleminekueaga. Sageli põhjustab suurenenud higieritust emotsionaalne pinge, stress või ärevus. Sellist nähtust nimetatakse emotsionaalseks liighigistamiseks. Liighigistamist võivad põhjustada ka alkoholiga liialdamine ja mõned ravimid. Tihti ei olegi liighigistamise põhjust võimalik tuvastada – tegu on inimese individuaalse eripäraga.

Mured, mida põhjustab liigne higistamine

Liighigistamine häirib tugevasti igapäevaelu ning võib põhjustada ebamugavust ja piinlikke olukordi suhtlemisel. Liighigistamise ohver on sunnitud käima sageli duši all ning higiplekkide varjamiseks vältima heledate rõivaste kandmist.

Liighigistamine võib tõsiselt mõjutada ka tööd. Näiteks võivad mõne elukutse (elektrikud, kellassepad, pagarid, meditsiinitöötajad jne) puhul osutuda probleemiks higistavad peopesad. Mõnes ametis tuleb inimesi sageli kättpidi tervitada, mistõttu tekitavad higistavad käed piinlikkust. Liighigistamine võib koguni tekitada vajaduse töökohta vahetada.

Salvei: tõhus looduslik higistamisvastane abi

Mis pakuks leevendust liighigistamise vastu? Deodorandid küll maskeerivad lühikeseks ajaks ebameeldiva lõhna, kuid ei vähenda higistamist. Antiperspirandid toimivad ainult väikesel kehapiirkonnal, kuhu neid on manustatud. Nahale kantavad vahendid sisaldavad sageli aineid, mis võivad tekitada ärritust ning ei sobi allergikutele.

Liigse higistamise vastu võib saada abi loodusest. Tõhusa higistamisvastase toimega on tuntud ravimtaim salvei. Salvei higistamist pärssiv toime tuleneb tema koostisesse kuuluvatest parkainetest, eeskätt rosmariinhappest. Higieritust vähendab isegi tavaline salveitee, kuid piisava toime saamiseks peab ära jooma väga suure koguse teed. Apteekides on saadaval Swetane Duo kapslid, mis sisaldavad kõrge rosmariinhappesisaldusega salveiekstrakti.

Swetane Duo kapslid sisaldavad salveilehtedes leiduvaid parkaineid kontsentreeritud kujul ning seetõttu on nende higistamisvastane toime palju tõhusam kui salveiteel. Lisaks salveile sisaldab Swetane Duo ka melissiekstrakti, mis samuti aitab võidelda liigse higistamisega ning samas leevendab pingeid ja stressi. Erinevalt antiperspirantidest toimivad Swetane Duo kapslid seespidiselt ning pärsivad higieritust kogu keha pinnal. Swetane Duo aitab nii ülekaalust tingitud higistamise, klimakteeriumiga kaasnevate higistamishoogude, emotsionaalse higistamise, öise higistamise, käte higistamise, jalgade higistamise, kaenlaaluste higistamise jms korral. Kapslid sobivad hästi ka teismelistele, kes hormonaalse tasakaalu muutuste tõttu kannatavad liighigistamise all.

Swetane Duo kapslid saad soodsalt osta SIIT.