Kovliar (palliga) võtmas ette koondislast Siim-Markus Posti.

Foto: Robin Roots
Korvpall
2. juuli 2022, 12:24

EESTI BAYERN? Kalev/Cramo tühjendab järjepanu rivaalklubisid

Mullu kõikidest tiitlitest ilma jäänud BC Kalev/Cramo on suvel toonud oma tiimi kolm täiendust ning kõik need on tulnud lähimatest rivaalidest. Valitseva Eesti meistri Pärnu Sadama ridadest on palgatud peatreener Heiko Rannula ja andekas noormängija Hugo Toom, karikavõitjast Tartu Ülikool Maks & Mooritsast toodi enda ridadesse aga 20aastane ukrainlane Oleksandr Kovliar. Laupäeva lõunal teavitati aga Eesti - Läti liigas meie esiklubiks kerkinud Viimsi ääremängija Taavi Jurkatamme palkamisest.

Paralleelid Müncheni Bayerni jalgpallimeeskonnaga pole seega üldse kuigi suur liialdus, kuigi mastaapide ja võimaluste vahe on muidugi üüratu. Ka seal pole ebatavaline, et meeskonda täiendatakse oma lähimate konkurentide arvelt. Nii on praegu Bayerni peatreeneriks Leipzigi Bundesliga tippmängu tõstnud Julian Nagelsmann, samast klubist toodi eelmisel suvel meeskonda näiteks kaks parimat mängijat Dayot Upamecano ja Marcel Sabitzer. Bayerni suurim staar Robert Lewandowski palgati aastate eest aga näiteks Dortmundi Borussiast.

Eelmise hooaja kevadel Tartu Ülikooli meeskonnaga liitunud Kovliar mängis enne Eestisse kolimist Ukraina meistriliigas Južne Himik tiimis. Tänavu on ta Ukraina U20 koondise ja meeste koondise kandidaatide hulgas. Varasematel aastatel on ta esindanud ka Ukraina U16 ja U18 koondiseid. U20 koondisega osales Kovliar eelmisel suvel korraldatud FIBA European Challengers turniiril, kus meeskonna parimana tõi keskmiselt 15,8 punkti ja andis 5,8 resultatiivset söötu.

Peatreener Heiko Rannula iseloomustab Kovliarit kõva töövõime ja füüsiliselt võimeka noormehena: „Oleksandr Kovliar jättis eelmine hooaeg Tartu Ülikooli eest mängides hea mulje, ta on kõva töövõimega, füüsiliselt võimekas ja eelkõige hea kaitsemängija. Ta toob meeskonda juurde kiirust ja agressiivsust ning annab meile mängujuhina lisakäigu.“

Audentese Spordikooli kasvandik ning neli aastat San Franciscos USA ülikooliliigas ehk NCAAs mänginud Taavi Jurkatamm alustas oma profikarjääri eelmisel hooajal KK Viimsi/Sportland meeskonnas. PAF Eesti-Läti Ühisliigas olid tema keskmisteks statisikanumbriteks 28,3 mänguminutit, 10,8 punkti, 6,1 lauapalli ning 1,4 resultatiivset söötu.

Jurkatamme on hiljuti meedias seostatud mitme Eesti meistriliiga klubiga: „Otsustasin liituda Kalev/Cramoga, sest see on minu jaoks samm edasi Eestis ja parim koht arenguks.Täpsem roll meeskonnas selgub trennides, aga tahan olla kasulik igas elemendis, mis aitaks tiimi võidule. Minuga on lihtne suhelda ja läbi saada, väljaku väliselt arvan, et olen hea meeskonnakaaslane. Uuel hooajal ootan, et areneksime koos meeskonnana ja saavutaksime edu kõikides liigades, kus mängime. Kindlasti tahan õppida uutelt treeneritelt ja võistkonnakaaslastelt nii palju kui võimalik,“ sõnas Jurkatamm klubi pressiteenistuse vahendusel.

Mänedžer Ramo Kask ütles oma kommentaaris: „Meil on hea meel teatada, et oleme sõlminud 1+1 lepingu eelmisel hooajal Eesti-Läti Korvpalliliigas häid esitusi näidanud, tööka ning talendika Taavi Jurkatammega. Taavi sobib algavaks hooajaks meie treenerite visiooni ning näeme, et tema näol on tegemist olulise lüliga meeskonnas. Taavi tõestas eelmisel hooajal, et ta on küps, kuid arenev mängumees ja valmis järgmisi samme astuma. Meie omalt poolt püüame teda sellel teekonnal toetada ja innustada.“