KÄED TAEVA POOLE: Carlos Sainz oma karjääri esimest võitu tähistamas.

Foto: Matt Dunham / AP / Scanpix
Vormel 1
3. juuli 2022, 19:23

Ferrari rikkus Leclerci sõidu ära ja kinkis võidu Sainzile

73. Suurbritannia GP nägi kõike: kõva draama ja küünte närimine, et kõik piloodid eluga pääseks, punane lipp, turvaauto ja uskumatut võidusõit külg külje ning ratas ratta vastu. Kõige pikema kõrre tõmbas lõpuks Carlos Sainz, kelle jaoks oli see karjääri esimeseks etapivõiduks.

Laupäeval kvalifikatsioonis Sainzi järel teise kohaga leppima pidanud Max Verstappen võttis rehvivalikul riski ja otsustas, et stardib sisuliselt ainsa mehena pehmete rehvidega. Tänu suurepärasele stardile tõusiski Verstappen liidriks, aga peagi muutus see tähtsusetuks. Kõigi mõtted olid Guanyu Zhou juures, kes põrkas avakurvis kokku George Russeliga, libises pea alaspidi rajapiirde suunas, enne sinna jõudmist kerkis veel õhku ja lendas otse vastu aeda. Punane lipp ja sõit pandi seisma. Ligi 20 minutit ei tulnud Zhou kohta mitte ühtegi infokildu ega näidatud ka korduseid, kuni lõpuks saabus teade, et mees on teadvusel ja viidi haiglasse ülevaatusele. Sama tehti ka Alex Alboniga, kelle sõit samuti kiirelt valusa lõpu sai.

Tund aega hiljem läks taas sõiduks ja esimene ring nulliti ära. Verstappen otsustas riskantse rehvitaktika jätta ja minna sarnaselt teistega keskmiste rehvidega. Albon, Russell ja Zhou enam rajale ei tulnud ning stardi said 17 meest. Seekord õnnestus Sainzil esikohta kaitsta, kuigi Verstappen haakis ennast talle kiirelt tuulde.

Üheksandal ringil tegi hispaanlane vea ja lasi Verstappeni mööda, aga vaid loetud minutid hiljem sai valitseva maailmameistri sõit valusa põntsu, kui ta rajal lahtisest tükist üle sõitis. Ees ootas boks, aga auto jäi raskesti juhitavaks ja nii ta enam kõrgesse mängu ei sekkunud.

Võitu hakkasid omavahel jagama kolm sõitjat: Ferrari piloodid Sainz ja Leclerc ning Mercedese mees Lewis Hamilton. Aeglasema boksipeatuse tõttu jäi Hamilton neist mõne sekundiga maha, aga 12 ringi enne lõppu tõttas appi Esteban Ocon, kelle masin kütusepumba probleemide tõttu sirgele seisma jäi. See tähendas turvaautot, misjärel Sainz ja Hamilton kohemaid boksi keerasid. Kui neile krutiti alla värsked pehmed rehvid, siis Leclerc jäi kulunud kõvadega rajale.

Ferrari taktika oli ilmselt mängida Leclerc võitjaks ja Sainz pidi kõiki järgmiseid enda taga kinni hoidma. Sellise võimatu missiooniga oleks hätta jäänud isegi sõitu vaatama tulnud filmistaar Tom Cruise. Sainz anus tiimi: „Palun tulge mõistusele! Mul on värsked rehvid, ärge hoidke Charles’i ees. Usaldage mind!”

Kui turvaauto rajalt kadus, tõusiski Sainz hetkega liidriks ja purjetas üksinda võidu suunas. Talle järgnenud Leclerci, Hamiltoni ja Sergio Pereze trio pakkus 140 000 pealtvaatajale aga unelmate võidusõidu, kus kohad ei muutunud mitte ühe, vaid lausa kahe kaupa. Näiteks jõudis Hamilton ühe ringi jooksul tõusta neljandalt kohalt teiseks ja sealt paar kurvi hiljem uuesti neljandaks pudeneda. Lõpuks pääses päeva sõitjaks valitud Perez Leclercist mööda ja vabasse vette. Mõned ringid hiljem Ferrarist möödunud Hamilton teda enam kätte ei saanud ja esikolmikus olid kohad selgunud. Järgmisena noolis Monaco mehe skalpi juba Fernando Alonso, aga kuigi ta püsis Leclercil hästi tuules, siis ei suutnud tema Alpine sirgekiirusel ikkagi Ferrarile vastu saada.

Hädadele vaatamata tõi oma Red Bulli kenasti finišisse ka Verstappen, kes pidi viimastel ringidel tõrjuma karjääri jooksul esimest korda punktikohale jõudnud Mick Schumacheri rünnakuid. Verstappen lõpetas lõpuks seitsmendana ja Schumacher kaheksandana.

Olgu ka kõige olulisem ära mainitud: nii Zhou kui Alboni tervisega on kõik hästi. Uskumatu õhulennu läbi elanud hiinlane oli finišiks juba taas raja ääres ja ajas tähtsate ninadega rahulikul ilmel spordijuttu.

19:56

Lõpetame blogi kõige olulisema teadaandega:

19:27

Zhou on ka raja ääres tagasi ja tundub, et tal on tõesti kõik okei! Super!

19:25
19:23

LÕPPKOHAD:

1. Sainz
2. Perez
3. Hamilton (kiireim ring)
4. Leclerc
5. Alonso
6. Norris
7. Verstappen
8. Schumacher
9. Vettel
10. Magnussen
11. Stroll
12. Latifi
13. Ricciardo
14. Tsunoda

19:22

Schumacher käis veel viimases kurvis nokkimas, aga Verstappen surus oma tahtmise peale. Tegelikult võttis ka valitsev maailmameister siit veel maksimumi välja.

19:21

Carlos Sainz võtab oma 150. stardil karjääri esimese võidu!

19:20

Viimane ring on alanud! Alonso on Leclercist poole sekundi kaugusel, aga pole lihtne mööda saada. Schumacher on Verstappenist umbes täpselt sama kaugel.

19:17

Mick Schumacher on võtmas karjääri esimesi punkte, aga võitleb veel Verstappeniga seitsmenda koha nimel.

19:15

Nüüd on Leclercil juba Alonso ja Norris sabas!

19:15

Neli ringi enne lõppu tõusis Hamilton kolmandaks! Perez on 2,5 sekundi kaugusel.

19:15

Hamiltoni Mercedestel on hämmastavalt kehva tippkiirus ja kuigi Hamilton sai juba korraks mööda, siis andis selle koha korraks tagasi.

19:14

Leclerc kaitseb Hamiltoni vastu väga vapralt.

19:12

Perez on plehku pannud ja teine koht on tema.

19:11

Nüüd jahib juba Alonso Hamiltoni skalpi!

19:11

NÜÜD TÕUSIS PEREZ TEISEKS JA HAMILTON LANGES ISE NELJANDAKS, LECLERC KOLMAS!

19:11

USKUMATU VÕIDUSÕIT! HAMILTON TÕUSIS ÜHE HETKEGA NELJANDALT KOHALT TEISEKS JA LECLERC LANGES POODIUMILT VÄLJA!

19:09

Leclercil praegu veab, sest Hamilton ja Perez võitlevad omavahel.

19:07

Ferrari mängib Leclerci etapi ikka täiega maha, kuni kuuendal kohal asuva Norriseni on kõik värskete pehmete rehvidega.

19:07

Sainz tõusis liidriks, Perez kolmandaks!

19:06

SAINZ TÕUSEB LECLERCIST MÖÖDA JA FERRARID VÕITLEVAD!

Loe rohkem