Foto: Andres Raave
Sisuturundus
22. september 2022, 10:00

Otepää kutsub: palju avastamist külalistele ning samas ideaalne koht, kus elada

Otepää on Eestimaal tuntud kui talvepealinn, ent suvelgi on siin palju teha, näha ja kogeda. Oma külastust võikski alustada uuenenud Otepää Keskväljakul. Kogukonnaaias saab varjualuste all tutvuda Otepää vanema ajalooga ning Eesti kõrgeima lipumasti juures räägivad stendid lahti ka Eesti lipu loo. 

Otepää Turismiinfokeskuses saab näha muu hulgas esimese Eesti lipu originaalsuuruses koopiat ning varustada ennast piirkonna kaartide ja suveniiridega. Enne reisi jätkamist ärge unustage külastamast karupurskkaevu „Lõbus Ott“. Lõbusal Otil tuleb käppa sügada, et reisiõnn ikka jätkuks!

Karupurskkaev Lõbus Ott Otepää südames

Foto: Ragnar Vutt

Otepää traditsiooniliste vaatamisväärsuste hulka kuuluvad maaliliste vaadetega Linnamägi ja luterlik Maarja kirik. Piirkonna positiivsest energiast kõnelevad energiasammas Mäe tänaval ning Pühajärve pargis asuv mälestusmärk dalai-laama Tenzin Gyatso külastuse kohta 1991. aastal. 

Otepääl olles ei saa üle ega ümber Pühajärvest, mis võlub oma ilu ja tegevustega nii suuri kui ka väikeseid. Ümber järve ja järve ääres on erineva pikkusega matkaradu ning RMK lõkkekohti.

Rannas tegutsevad kohvikud ning ujujatel hoiab silma peal rannavalve. Lastele on mänguväljak, täiskasvanutele rannavolle platsid, laenutatakse aerusurfi-laudu, aerupaate, vesijalgrattaid jms. Paadilaenutuse peremehelt saab infot ka kalapüügi kohta ning Pühajärve Spa & Puhkekeskuse pargist, Mõisalahe paadisillalt leiab iseteenindusliku Boatyfloat-paadilaenutuse.

Juulis-augustis toimuvad regulaarselt joogatunnid. Kui ilm kehvem, saab puhkust nautida Pühajärve Spa & Puhkekeskuse bowlingus, ujulas ja heaolukeskuses või maiustada hoopis White Guide’i restoranide tippu kuuluvas GMP Pühajärve Restoranis.

Maaliline Pühajärv

Foto: Timo Arbeiter

Kui jutt juba maitsete ja söömise juurde läks, siis Otepääl maitsetest puudu ei tule. Otepääl pakutakse suurepäraseid maitseelamusi kõrgelt tunnustatud restoranides ja toidukohtades, mis austavad eestimaist toidukultuuri ning võimalusel kasutavad kohalikku toorainet. Inspiratsiooni saadakse puhtast ja kaunist loodusest, kuplitest ja järvedest ning maalilistest vaadetest.

White Guide’i nimekirja kuulub veel teinegi söögikoht piirkonnas – Tammuri Talurestoran. Vidrike külamajas tegutseb nädalalõppudel itaaliapärane pitsarestoran ning samast kandist leiab Murimäe Veinikeldri, kus samuti nädalalõppudel avatud suvekohvik ja toimuvad erinevad meeleolukad teemaõhtud. Söögielamusi saab veel nautida Rock Summeri restoranis ja Ugandi Restos. Otepää Golfikeskuse restoran Kurepesa köögitiim on pärit Ukrainast. Sangaste loss ja Sangaste mõisa Ringtall pakub üllatusi ning avastamisrõõmu ja kui nendega on põhjalikult tutvust tehtud, siis saab Sangaste lossi Mõisaköögis mekkida ulukiliha. Uue söögikohana on Otepääl ennast sisse seadnud Munaka Resto Väikese-Munamäe jalamil.

Tipptasemel toiduelamusi tasub tulla nautima Otepää Maitsed IseLoov nädalale, mis toimub tänavu 6.–16. oktoobrini. Kõik Otepää restoranid ja toidukohad leiad SIIT.

Enne, kui lähed Pariisi veini jooma, käi ära Nuustaku lähedal Murimäel!

Foto: Murimäe veinikelder

Otepää on tuntud aktiivse spordi ja puhkuse sihtkohana

Tipptasemel võimalustega Tehvandi Spordikeskuses saab külastada K90 hüppemäe vaateplatvormi, Tehvandi hotellis laenutatakse tõukerattaid, kettagolfi kettaid ning lisaks majutusele ja toitlustusele osutatakse ettetellimisel iluteenuseid. Keskuses on kettagolfi park, jooksu-, rullsuusa- ja orienteerumisrajad, moodne maastikurattarada ning uuenenud välijõusaal.

Käärikul asub maailma parima spordikeskuse tiitlile pürgiv mitmesuguste võimalustega tipptasemel Kääriku Spordikeskus. Keskuses on matkarajad, saunad, erinevad palliplatsid, majutus, toitlustus ning lastele mõnusalt suur ja mitmekülgne mänguväljak, ujumiskohad, treeningu ja laagri läbiviimise võimalused ning kaunis loodus.

Läheduses asub Harimäe vaatetorn, kuhu saab minna Käärikult nii autoga, rattaga kui ka jalgsi matkates.

Tipptasemel spordikeskused Otepääl

Foto: SA Tehvandi spordikeskus

Tehvandi külje alt leiab Otepää Seikluspargi, mille pikale 350-meetrisele õhulennule, on vähestel kohtadel alternatiivi pakkuda. Väike-Munamäe poole minnes leiate Otepää Wakepargi, kus saab lustida nii oma kui ka pargist laenutatud varustusega. Väike-Munamäe Mäesuusakeskus aga on juba teist aastat suvitigi külastajatele avatud, pakkudes tõstukisõiduga hurmavaid vaateid ümbruskonnale ning ekstreemspordi harrastajatel on võimalus mäest alla kihutada maastikuratastel. Soovijatele laenutatakse ka elektrirattaid.

Teinegi Otepää mäesuusakeskus, Kuutsemäe Puhkekeskus, on suvel töös. Mäel on avatud kettagolfi park, järvel saab lustida aeurusurfi-laudadega, keskuses on tenniseväljakud ning ettetellimisel laenutatakse jalgrattaid. Maalilistel rohelistel nõlvadel tegutseb Otepää Golfikeskus. Otepääl on lisaks talvistele sündmustele palju spordivõistlusi suvelgi – rattamaratonid, tõukekelgumaratonid, Rally Estonia, regatid, jne.

Aga koliks Otepää valda?

Otepää pole mõeldud ainult lühikeseks külastuseks, vaid see vald on ideaalne alaliseks elupaigaks. Otepää vallas on elutempo märksa rahulikum kui suuremates linnades ning elukeskkond on roheline, kaunis ja võimalusterohke. Otepää vallas on väga aktiivsed külakogukonnad ning toimuvad erinevad tegevused. Muuseas, loodud on eraldi katusorganisatsioon: Otepää Külade Ühendus.

Otepää külad on elujõulised ja kogukonnad on aktiivsed ja korraldavad palju üritusi. Ühe hea näitena võib siia tuua traditsioonilise Pedajamäe küla poolt korraldatava järvekino. Sellel aastal toimub Järvekino 13. augustil algusega 21.30. Programmis lastele Peeter Simmi „Vee peal“ ja suurtele Ergo Kulla komöödia „Jahihooaeg“.

Neiud tünnisaunas Pedajamäe külas Järvekino üritusel lustides filmi vaatamas.

Ära märkimist väärib veel Nõuni Haridusakadeemia, kus tuntud teadlased ja õppejõud käivad kohapeal või veebi teel huvilistele tarkust jagamas. Tõutsi külas on olemas oma kohalik „lennujaam“, kuhu harrastuslendurid maanduvad, Nõuni külas elavad metsikud bitid ja Vidrike külas elavad toimekad ning ettevõtlikud inimesed, kes peavad Otepää metsade vahel pitsarestorani ja veinikeldrit! Puka kogukonnaköögis toimuvad põnevad toiduvalmistamise koolitused ja kooskokkamise õhtud sõbraliku seltskonna, hõrkude toitude ja silmaringi avardavate vestlustega, mis garanteerivad alati suurepäraseid emotsioone. Tihti leiame Puka kogukonnaköögist ka inspireerivaid külalisi. Tasub tulla külla uudistama!

Fotol proua Evelin Ilves Puka kogukonnaköögis kohalikele unustamatuid mälestusi pakkumas.

Foto: Kärt Kuvvas-Mekk

Külade võistlussari Otepää valla mängud on kogukondlik spordisündmus, kus läbi võistlemise erinevatel võistkondlikel aladel pakutakse kohalike külade, ettevõtete, klubide ja sõpruskondade võistkondadele aktiivset ja lõbusat sportimisvõimalust eesmärgiga ühendada valla kogukondasid omavahel.

Spordivõistlus Vidrikel

Foto: Vidrike küla Facebook

Väga on oodatud ka lastega pered, sest Otepää vallas on suurepärased võimalused kodu lähedal hea hariduse omandamiseks. Otepää vallas on kolm põhikooli koos lasteaiarühmadega, Otepää Gümnaasium ning Otepää Lasteaed. Koolid on tuntud oma süvendatud looduse, muusika, kunsti ja ettevõtlikkuse õppe poolest. Väga uhked ollakse ka Otepää Muusikakooli üle, mille õppetöö toimub Otepääl ja Keenis. Nii õpilased kui ka õpetajad mängivad lustiga erinevat muusikalist stiili viljelevates ansamblites ja orkestrites. Otepää Avatud Noortekeskusel on valla erinevates piirkondades kolm ilusat, noorte kaasabil sisustatud ruumi. Noorte ettevõtlikkus ning aktiivne, sihipärane koostegemine on edasiviiv jõud, mis Otepää vallas igati au sees. 

Vastvalminud Puka kool

Foto: Monika Otrokova

Otepää on piirkond, kus on head võimalused elustiili- ja pereettevõtlusega tegelemiseks. Linnast maale kauni ja mitmekesise looduse keskele tulles tekivad ideed, millest sünnivad teod. Tegudest aga luuakse keskkond, mis on sobiv mitmekülgseteks ettevõtmisteks kogu perele.

Laste mängud Vidrike jaanitulel. Külades toimuvatel ettevõtmistel mõeldakse alati lastele,keda on vallas üha rohkem.

Foto: Ilona Adamson

Otepääl on hea elada kõigil – nii lastel, täiskasvanutel kui ka eakatel. Huvitegevust leiab igale eale ja maitsele.

Vanemate daamide tantsukollektiiv Puka kultuurimaja peol.

Foto: Valju Aloel

Otepääl kasvatatakse nii puu- ja köögivilju kui ka loomi, luuakse uusi tooteid ja teenuseid ning pakutakse külastajatele meeldejäävaid elamusi. 

Kui oled huvitatud võimalusest Otepää valda kolida, või soovid koduvalla kohta rohkem teada, siis tasuks väisata septembris toimuvat üritust „Ohhoo, Otepää!“. Selle Maal elamise päeva raames toimuva ürituse eesmärk on avada uksed toimekatele ja säravatele inimestele, et aidata neil avastada oma kodupaiga võimalusi või leida sobiv elupaik maal. Sel päeval saab uudistada, mida põnevat teevad ja pakuvad Otepää koolid ja lasteaiad, küla- ja spordiseltsid, kultuurimajad ja noortekeskused, vallavalitsus ja ettevõtted jne. Lisaks võib sel päeval külastada Otepää valla maakohtades elavaid tegusaid peresid. Üritus toimub 24. septembril kell 11–16 Otepää keskväljakul.

Otepää valla kohta leiad lisainfot ka kodulehel ja Facebookis.

Otepää on Eesti lipu häll, sest just siin õnnistati 1884. aastal esimene sinimustvalge trikoloor.

Foto: Valju Aloel