TÕELINE FÄNN: 2017. aastal demonstreeris toonane abilinnapea Mihhail Kõlvart taekwondo-trikke koolilastele. Raha saab see spordiala Tallinnalt õige mehiselt.

Foto: Albert Truuväärt / Pealinn
Eesti uudised
6. juuli 2022, 12:08

BOJAARIDE RAHAKÜLV! Kõlvarti suur bluff: taekwondo saab roppu raha, aga tipptase jääb kaugele! (6)

Taekwondo-harrastajast Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart õigustab linna röögatuid toetusi sellele spordialale Eesti sportlaste meeletu rahvusvahelise eduga. Lähemal vaatlusel osutub see edu-jutt blufiks. Tallinlased jäävad tõelisest tipust valgusaastate kaugusele, aga raha aina voolab.

Väikese harrastajaskonnaga taekwondo on Tallinna linna püha lehm. Selle populaarsus on võrreldav laste laulustuudiote kontsertidega, mida käivad vaatamas vanemad ja vanavanemad. Raha saab taekwondo Tallinnalt mehiselt, aga kuna kiun väheolulise spordiala eelisarendamise suhtes üha kasvab, muutub ka raha suunamine Korea võitluskunsti nutikamaks.

Linnapea Kõlvart seletas taekwondo heldet rahastamist mullu Õhtulehele meie sportlaste määratu rahvusvahelise eduga. Ametnikud ei väsi rõhutamast ka igal aastal linna toel toimuvate taekwondo Euroopa meistrivõistluste suurt rahvusvahelist kaalu. Ent nüüd faktid – mullu korraldati Tallinnas Euroopa WTF Meistrivõistlused laste ja U21 klassis, tänavu aga toimuvad siin Euroopa klubide meistrivõistlused. Need pole oma olulisuselt vähegi võrreldavad taekwondo Euroopa meistrivõistlustega, mis leiavad tänavu aset Manchesteris. N-ö tõelisi taekwondo Euroopa tiitlivõistlusi korraldab Euroopa Taekwondo Liit 1976. aastast ja ühelgi korral pole need toimunud Eestis.

Ja mis medalitest õigupoolest jutt käib?

Veel enamgi. Üllataval kombel maksid mullused Euroopa taekwondo laste ja U21 klassi meistrivõistlused Tallinnas linnavalitsusele esitatud eelarve andmetel lausa 745 000 eurot, millest linn kattis 100 000. Võrdluseks – vehklemisliidu tänavu korraldatud U23 Euroopa meistrivõistluste eelarve oli 343 000 eurot ehk üle kahe korra väiksem. Linn andis vehklejatele võistluste korraldamiseks küsitud 30 000 eurost 25 000. Endine Karate Föderatsiooni president Jaanus Rahumägi ütleb, et taekwondo-võistluste selline eelarve on naeruväärne. „Keegi võiks neisse numbritesse süveneda.“ Keskerakondlane Ilona Uzlova väidab aga, et linnavalitsuse kodulehel mustvalgena seisvad 745 000 eurot pole õige.

Mis siis ikkagi toimub Keskerakonna, Tallinna linna ja taekwondo rahastamisega?

Edasi lugemiseks: