Eesti paarisaerulises neljapaadis sõuavad sel hooajal (pildil vasakult alates) Mikhail Kushteyn, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Johann Poolak.

Foto: Robert Väli / Eesti sõudeliit
Sõudmine
8. juuli 2022, 14:31

Endreksoni ennustus läks MK-etapil täide, Taimsoo sooloetendus lükkub edasi

Eesti paarisaeruline neljapaat (Mikhail Kushteyn*, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Johann Poolak) liugles Luzerni MK-etapi eelsõidus teisena üle lõpujoone ja pääses otse laupäevasesse poolfinaali.

Endreksonil oli õigus, kui ta lausus eile sõudeliidu kodulehe vahendusel: „Kuna viimane trenn läks aia taha, saab homme ainult hästi minna. Selline supine tunne oli: lisaks tuulele tekitasid õõtsumist teised treeningutel toimetavad paadid.“

Tänases eelsõidus oli vahesõidu vältimiseks tarvis mahtuda nelja paadi konkurentsis kolme hulka ja see näis olevat võrdlemisi kerge ülesanne, sest britid hakkasid ülejäänud triost maha jääma juba distantsi esimesel neljandikul.

Poolele maale ehk 1000 meetri peale jõudis esimesena Prantsusmaa, kuid Tšehhi ja Eesti kaotasid vaid 0,2 ja 0,21 sekundit. Suurbritannia mehed olid jäänud juba kolme sekundi kaugusele.

1500 meetri vaheajapunkti libisesid Eesti ja Prantsusmaa täpselt sama ajaga, ent viimased 500 meetrit läbisid kõige nobedamini prantslased. Nende lõppaeg oli 5.38,07. Eesti kaotas teisena 1,76 sekundit, Tšehhi kolmandana 3,12 ja Suurbritannia 5,55 sekundit.

Luzernis on kohal 14 kvartetti, tegijatest on puudu Tokyo olümpiavõitja Holland.

Šveitsis võistleb ka meie kergekaalu kahepaat Ander Koppel – Elar Loot, kes jäi oma eelsõidus pika puuga viimaseks ehk kuuendaks. Nad kaotasid võitjatele Itaaliast 21,19 sekundiga ning eelviimasele paadile Ungarist 2,68 sekundiga. Ka vahesõidus jäid nad selgelt viimasteks, kaotades esimesena finišijoone ületanud tšehhidele 17,29 sekundiga. Kokku alustas MK-etappi 18 duot.

Luzernis pidanuks tegema hooaja esimese rahvusvahelise stardi ühepaadil ka Kaspar Taimsoo, aga peatreener Veikko Sinisaloga otsustati eelmisel nädalal, et ta jätkab hoopis Viljandis treenimist kuu aja pärast Münchenis toimuvaks EMiks.

„Kuna minu ettevalmistus on sügist silmas pidades olnud lünklik, kui ilusasti öelda, siis ei hakkaks end liialt kulutama MK-etapil,“ selgitas Taimsoo Õhtulehele. „Seal on kuue eelsõidu jagu ühepaate, seega olnuks tõenäoliselt vaja teha nädalavahetusega neli sõitu. See võtaks ära päris palju energiat, mida tasuks hoida EMiks.“

See tähendab, et Taimsoo läheb EMile nii-öelda külmalt peale – tal pole aimugi, kui tugev ta võrreldes konkurentidega on. „Tuleb minna ja teha,“ ütles kauaaegne neljapaadi eessõudja.

Tegelikult on sõudeliidul omad kriteeriumid, mille alusel sportlasi tiitlivõistlustele saadetakse, aga Taimsoole tehakse varasemate teenete eest erand. Pikemas plaanis on mõlemal osapoolel soov teada saada, kas 35aastane sõudja võiks kvalifitseeruda ühepaadis ka Pariisi olümpiamängudele või käib see tase üle jõu.

* - sportlane soovib, et tema nime kirjutatakse nii, nagu passis.