Jüri Vips

Foto: Nacho Doce / Reuters / Scanpix
Vormel 1
10. juuli 2022, 12:19

KAHJU! Vips sõitis Austrias liidrikohal, aga läks taktikaga alt. Kaks võitjat diskvalifitseeriti! (1)

Hitechi piloot Jüri Vips alustas Austrias toimunud vormel 2 sarja etappi fantastiliselt, aga vale taktikavalik langetas ta lõpuks esikümne lõppu.

Vips alustas sõitu teisest stardiruudust, reedeses kvalifikatsioonis oli parim taanlane Frederik Vesti. Kuivõrd enne sõitu oli sadanud vihma, siis alustasid paljud mehed vihmarehvidega, sealhulgas Vips. Esialgu toimis taktika veatult, sest Vips sai ideaalse lähte ja oli esimeses kurvis kindel liider.

Kuna tema meeskonnakaaslane Marcus Armstrong parkis oma auto esimesel ringil seina, siis tuli rajale turvaauto. Vips jätkas liidrina ka pärast seda, aga kaheksandal ringil pudenes ta mõne kurviga esimeselt kohalt esikümne teise poolde ja tuli boksi. Põhjus selge – kõik vihmarehvidel startijad läksid taktikaga alt.

Vips hakkas boksipeatuse järel üles rühkima 16. kohalt ning finišijoone ületas 12. kohal, aga kuna mitmed sõitjad said rajapiiride ületamise eest trahvisekundeid, siis kerkis eestlane kümnendaks.

Sõidu lõpetas esimesena Richard Verschoor, kelle autole pandi kuiva ilma rehvid alla vaid loetud hetked enne soojendursingi. Teine oli Jehan Daruvala ja kolmas Logan Sargeant. Hooaja esimese stardi tegi vormel 2 sarjas 31aastane Campose piloot Roberto Merhi, kes eelviimasel ringil kerkis juba teisele kohale, ent sai paar kurvi hiljem rajapiiride ületamise eest viis sekundit karistust ehk pidi leppima hoopis viienda kohaga.

Enamik eelmainitud piloote kerkisid aga kohtunike otsusel koha võrra: Verschoor oli sõidu võitu jahtides sõitnud oma vormeli tilgatumaks, mis tähendas, et FIA ei saanud testimiseks kätte nõutud kogust kütust. Hollandlane diskvalifitseeriti, mis tähendas esialgu esikohta Daruvalale.

Kuniks ka Daruvala karistada sai: tema tiim oli võistluse eel eksinud reeglite vastu ja kuivatanud mehe stardikohta. Selle eest määrati sõitjale 20sekundiline karistus. Võitjaks kerkis Sargeant, Vipsile jäi lõpuks kaheksas koht.