Jonas Vingegaard

Foto: AFP/Scanpix
Jalgrattasport
13. juuli 2022, 19:17

Taani rattur võitis esmakordselt Tour de France'il etapi ja tõusis üldliidriks, tiitlikaistja kustus viimastel kilomeetritel

Tour de France'i nii mullu kui ka tunamullu võitnud Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) sai tänavuse tuuri 11. etapil tagasilöögi, lõpetades 152 km pikkuse mägise etapi seitsmendana. Kaotust võitjale, 25aastasele taanlasele Jonas Vingegaardile (Jumbo-Visma) kogunes aga 2.51 – seega tuli loovutada noorele konkurendile ka kollane liidrisärk.

58 km enne finišit hakkas Jumbo meeskond ründama. Vingegaard ja tema tiimikaaslane Primoz Roglic kiirendasid kordamööda, mistõttu tuli Pogacaril iga kord vahet vähendades rohkelt energiat kulutada. Ent sellele vaatamata suutis tiitlikaistja sammu pidada. Taani rattur tegi otsustava käigu, kui sõita jäi veel 4,5 km. Pogacaril ei õnnestunud sellele vastata ning temast möödus kerge vaevaga ka Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) – see oli selge märk, et sloveen oli hädas.

Vingegaard sai lõpuks selge võidu, edestades Nairo Quintanat (Arkea-Samsic) 59 sekundiga. Kolmas oli Romain Bardet (Team DSM; +1.10), esimesena jäi poodiumilt välja Thomas (+1.38). Viiendaks tuli David Gaudu (Groupama-FDJ; +2.04) ning finišijoone lähenedes järjest rohkem ära vajunud Pogacari edestas ka Adam Yates (Ineos; +2.10).

„See on imeline. Mul on raske seda sõnadega kirjeldada. Olen sellest unistanud – Tour de France'i etapivõidust, nüüd tuli ka kollane särk,“ vahendas Vingegaardi sõnu Eurosport. Tegu oli tema karjääri esimese etapivõiduga Tour de France'il

„Tegime plaani päeva alguses. Muidugi oli see kõigile selgelt näha: tahtsime tohutult rasket sõitu. Arvasime, et see soosib nii mind kui ka Primozt. Ma poleks seda suutnud ilma oma tiimikaaslasteta. Pean neid tänama, nad olid täna uskumatult tugevad,“ jätkas võidumees.

Üldarvestuses on liidriks tõusnud Vingegaardi edu Bardet' ees kaks minutit ja 16 sekundit. Pogacar langes kolmandaks (+2.22).

Pikalt ei saa ratturid puhata: Tour de France jätkub neljapäeval, kavas on taas mägine etapp. Sellel on pikkust 165,5 km. Kokku sõidetakse 21 etappi, neist viimane toimub 24. juulil.