Rally Estonia võidupoodium.

Foto: Aldo Luud
WRC
17. juuli 2022, 15:16

BLOGI JA GALERII | Rovanperä oli punktikatsel mitte teiselt planeedilt, vaid kaugest galaktikast, piduriteta finišeerinud Tänak kolmas! (66)

Et Kalle Rovanperä võidab Rally Estonia, oli selge juba reede õhtuks. Kuid viis, millega noor soomlane punktikatsel kõik rivaalid põrmustas, võtab lihtsalt sõnatuks… Ott Tänaku ja Martin Järveoja ralli lõppes kolmanda kohaga.

Rally Estonial põrkusid kaks tõde: Ott Tänak on koduteedel võimas ja Toyotad loodud kiireteks kruusarallideks. Need kaks fakti olid teineteist välistavad ja üks pidi järgi andma. Nagu tänavu tavaks, vandus alla Hyundai.

Poodiumijahi seis sai hoovihmadega vürtsitatud Rally Estonial selgeks varakult: MM-sarja üldliider Kalle Rovanperä oli niigi ülivõimas, ent tõmbas lisaks reede õhtul ilmaloteriis peavõidu, tiimikaaslane Elfyn Evans oli lihtsalt väle ning koduteedel sõitnud Ott Tänak võis veidi karta kolmandat Toyotat, Esapekka Lappit, kuid soomlase rehvipurunemine laupäeval kukutas tema tippkonkurentsist.

Kõige kurvem oli üle telepildi jälgida kontrasti Rovanperä ja Evansi sõidustiilide vahel. Soomlane oli ülisujuv ja raius katselõpuintervjuudes, et ega ta tegelikult väga pingutagi. Evansi kätes perutas Yaris kohati korralikult, waleslane tegi pühapäeval ka pirueti… Aga ikka olid mõlemad Toyota mehed selgelt Tänakust kiiremad!

„Ausalt, [tunne on] kaugel heast,“ sai saarlane vaid nentida. Muidu rääkis ta täpselt sama juttu, mida on sunnitud juba Monte Carlost saati kordama: Hyundai i20 N Rally1 hübriidmasin lasti ralliradadele korralikult arendamata ja nüüd peavad sõitjad koos tiimiga käigult päästma, mis päästa annab.

Korra on sel hooajal õnnestunud: Sardiinias said Tänak ja Martin Järveoja võitjatena šampust pritsida. Suures plaanis on asi aga metsas mis metsas ning Rovanperä sisuliselt kindlustanud individuaalse meistritiitli. Vaevalt, et ka tiimide arvestuses õnnestub Toyotat püüda.

Ka suveräänses üksinduses neljandana lõpetanud tiimikaaslane Thierry Neuville sai vaid nentida, et ei saa autoga üldse läbi. Mõlemad Hyundai liidrid kommenteerisid juba laupäeval, et Eesti ralli viimased katsed lähevad Soome etapiks eeltöö tegemisele. Kuid mida on sealt loota. Teed on üle lahe küll veidi kõvemad, aga neil on ju Toyota välja arendatud! Nüüd on ka Hyundail Soomes baas, aga imet seal korda ei saadeta – järgmise MM-rallini on jäänud alla kolme nädala.

Aga Soome Soomeks. Rally Estonia kohta pidi Tänak tõdema: „Kahju, meil oli selline toetus…“ Vähemalt ühe katsevõidu jagu sai ta eestlastele rõõmu pakkuda – isegi kui tuli seda Rovanperäga jagada.

Ralli lõppes aga vinge puändiga: paduvihm tegi punktikatse tõeliseks loteriiks, kus pikka aega hoidis pikimat kõrt WRC2-mees Andreas Mikkelsen. Lõpuks sõitis tema aja aga üle Evans ning seejärel purustas Rovanperä tiimikaaslase aja 22 sekundiga!

Ralli esialgne lõppseis: (Allikas: ewrc-results.com kuvatõmmis)

18:57
16:14

Virves saab JWRC arvestuses ka 17. katsevõidu! Kokkuvõttes läheb rallilt kirja teine koht soomlase Sami Pajari järel.

„Nendes oludes võib kõike juhtuda. Kahju esimesest päevast, kus andsime enda eksimuse tõttu ära kõvasti aega. Viimase kahe päeva üle võime olla õnnelikud: meil jagus kiirust ning sõitsime hästi.“

15:39
Punktikatse tulemused

Tundub, et võime vist power stage'i tulemused siiski välja kuulutada, sest tagant ei tulda enam kiiremini. Kui jabura katsega tegu oli näitab vast kõige paremini Teemu Sunineni tulemus: kahe silindriga seitsmes koht, otse Tänaku taga.

15:37

Heidame pilgu ka MM-sarja punktitabelisse, kus Tänak langes koha võrra:

1. Kalle Rovanperä 175
2. Thierry Neuville 92
3. Elfyn Evans 79
4. Ott Tänak 77
5. Takamoto Katsuta 73
6. Craig Breen 60

15:27

Latvala on sõnatu: „Kui tingimused lähevad raskeks, kui need lähevad võimatuks, siis Kalle on fenomenaalne. Ta ei ole sellelt planeedilt.“

Toyota tiimiboss ei hakka veel tiitlit endale haarama, aga ta nendib, et enam pole noorel hoolealusel etappe võitagi MM-tiitliks.

15:26

Pole paha lõpupoodium…

15:24

Hõikame välja ralli lõppseisu. Viimase katse tulemusi veel ei ole mõtet öelda, sest siit võivad tagantpoolt tulevad WRC2 mehed veel korrektuure teha, sest ilm tundub kõvasti paranevat.

15:17
15:17

Viies rallivõit sel hooajal. Tiitel on sama hästi kui taskus!

15:15
Kalle Rovanperä on mees teiselt planeedilt

MIDA SEE MEES TEEB. TA SÕIDAB EVANSI AJA ÜLE 22,5 SEKUNDIGA!!!

15:12

Evans sõidab uue põhjaaja, 9.40,7, aga Rovanperä tuleb ulmelise tempoga!

15:11

Aga nii nagu sellel rallil ikka: Evans ja Rovanperä on mehed teiselt planeedilt ja nemad ohustavad reaalselt Mikkelseni aega.

15:10

15,5 sekundit on Oti kaotus punktikatse lõpus ja ülimalt pettumust valmistav Rally Estonia jäi selja taha.

„Teame, mida on vaja teha ja peame sellega peale hakkama. Potentsiaal on olemas.“

Ühtlasi paljastas eestlane, et ta Hyundail ütlesid üles tagumised pidurid, mistõttu olid keerulised olud suisa õnnistus, sest keegi ei saanud kiiresti sõita.

15:05

Neuville jääb siiski Katsuta ette: „vaid“ 56,4 sekundit Mikkelsenist aeglasem… Uskumatu punktikatse!

15:04
15:02

„Minu viies kord Rally Estonial ja esimene kord finišisse jõuda,“ särab Katsuta õnnest.

Neuville'i Hyundai esiklaas on hall mis hall!

15:01

Katsuta finišis, 14,2 kiireimale. Tema vahe Neuville'iga oli katse eel napilt üle minuti ja belglane on väga aeglane esimeses vaheajas!!!

14:59
14:58

50,9 sekundit aeglasem Mikkelsenist ja Lappi tõuseb 20 sekundiga prantslase ette.

Katsutat soomlane ilmselt ei ohusta, kui jaapanlane ise viga ei tee.

14:56

Ja jälle sajab! Kuskil seal 14. kilomeetri juures on kopteri kaamera taas märg.

See aga tähendab, et Lappi tõuseb kindlasti mööda Fourmaux'st!

Loe rohkem