Ajalugu teinud Patrik Kristal.

Foto: Katariina Peetson / FCI Levadia
Jalgpall
15. juuli 2022, 21:26

Eesti jalgpallilegendi 14aastane poeg tegi Premium liiga ajalugu

Eesti jalgpalli meistriliiga reedeõhtune kohtumine Tartu JK Tammeka ja Tallinna FCI Levadia vahel oli mitmes mõttes märgiline. Esiteks oli mõlema meeskonna peatreeneripingil uus mees, kuid ajalukku läheb see mäng selle poolest, et Tamme staadionil tegi oma Premium liiga debüüdi 14aastane Patrik Kristal.

Legendaarse Eesti koondislase Marko Kristali poeg oli ka varem Premium liigas pingile pääsenud, kuid reedel usaldas Levadia uus loots Ivan Stojkovic noormehe 81. minutil ka platsile. Sellega sai temast ka kõigi aegade noorim Eesti jalgpalli meistrisarjas väljakule pääsenud mängija: Kristalil oli debüüdil vanust 14 aastat, 8 kuud ja 2 päeva; seni hoidis vastavat rekordit enda nimel Andrei Tjunin, kes lippas 1994. aasta maikuus Tartu Merkuuri eest Tallinna Dünamo vastu platsile, kui oli 14 aasta, 11 kuu ja 2 päeva vanune.

Kui meistriliigas tegi Kristal debüüdi, siis esiliigas on ta Levadia duubelmeeskonna eest tänavu kaasa teinud 18 mängus, milles on löönud ka kaks väravat. Sedapuhku jäi tal skoorimata, kuid polnud ka vaja, sest mängu lõppseis 3 : 0 Levadia kasuks oli selleks hetkeks juba vormistatud. Skoori avas juba 2. minutil Kevin Mätase omavärav, 22. minutil tegi Mark Oliver Roosnupp seisuks 2 : 0 ja matši lõpptulemuse vormistas 74. minutil kahele esimesele tabamusele eeltöö teinud Zakaria Beglarišvili.

„Seda on mainitud küll, aga ma ei mõelnud sellele ise üldse enne mängu, oli nagu täitsa tavaline päev minu jaoks. Läksin mängule, ja et loodetavasti treener paneb mängu,“ kommenteeris Kristal oma rekordit Soccernet.ee otseülekandele antud intervjuus. Ta kirjeldas ka teda sel hetkel vallanud emotsioone: „Väga hea tunne oli! Ei saanud lihtsalt hoida naeru tagasi.“

Kuidas noormees ise tundis – kuidas ta hakkama sai? „Ühtegi pallikaotust ei tulnud, nii et sain küll. Väga paanikat ei olnud palliga,“ muheles Kristal.

Ta lisas, et päris põhimehena ta end veel loomulikult Levadia esindusmeeskonnas ei näe, kuid mänguaega tahaks Premium liigas teenida veel küll. Põhimeheks võiks ta enda nägemuses kerkida aasta-kahe pärast, kuid samas ehk juba tänavu kõrgliigas oma esimese värava löömine on samuti üks tema eesmärkidest.

Patrik Kristal.

Foto: Katariina Peetson / FCI Levadia

Levadia kerkis 51 punktiga ka Premium liiga liidriks, kuid võrreldes teisel kohal oleva FC Floraga (50) on neil kaks mängu rohkem peetud. Pärast Portugali spetsialisti Miguel Santose lahkumist Marti Pähna juhendamisel jätkav Tammeka on aga 18 punktiga kuuendal kohal.