Lawrence Cherono (vasakul) on üks maailma kiiremaid maratonijooksjaid.

Foto: Gretchen Ertl
Kergejõustik
16. juuli 2022, 20:49

JÄLLE DOPING! Olümpiavõitja ja maratoni medalisoosik said MMi eel võistluskeelud (1)

Lawrence Cherono on üks maailma kiireimaid pikamaajooksjaid: mulluse olümpiamaratoni Sapporos lõpetas ta neljandana, kuid hõbemedalist jäi lahutama vaid neli sekundit. Oregonis toimuval kergejõustiku MMil Cherono aga startida ei saa: positiivse dopinguproovi tõttu eemaldati ta vaid päev enne võistlust stardinimekirjast.

Cherono, kes on karjääri jooksul saanud esikoha näiteks Bostoni ja Chicago tippmaratonidel, andis 23. mail võistlusvälise dopinguproovi, millest leiti keelatud südamerohu trimetasidiini jälgi. Keenia sportlast teavitati positiivsest proovist neljapäeval, mil ta võistluspaika Eugene’is pärale jõudis. Reeglid on halastamatud: jooksjale määrati esialgne võistluskeeld, mis tähendab, et ta jääb pühapäeval toimuvast MM-maratonist eemale.

Lisaks Chereonole teatas kergejõustiku aususe eest vastutav AIU veel teisestki dopingukaristusest: MMilt eemaldati 400 meetri jooksja Randolph Ross. Ameeriklasele pannakse süüks, et ta jäi dopinguküttidele kättesaamatuks 18. juunil. Täpsemat infot kahjuks pole: et kas tegu on automaatse karistusega mitmenda taolise eksimuse eest või on ametnikel põhjust kahtlustada, et mees vältis meelega tol päeval proovi andmist. Igatahes pidas ta AIUga 14. juulil Oregonis vestluse, mille tulemusel otsustati määrata talle võistluskeeld.

Rossi isiklik rekord staadioniringi läbimisel, 43,85, sündis eelmisel aastal just Eugene’is. Individuaalselt tal ühtegi hiilgetulemust ette näidata pole, kuid spordiajalukku läheb ta kirja olümpiavõitjana: ta jooksis Tokyos USA koondises kaasa 4x400 meetri eeljooksu enne kui võidukas finaalis kogenumate koondisekaaslaste poolt välja vahetati.

Kahjuks pole need kaks võistluskeeldu sugugi esimesed reedel alanud MMil. Kesknädalal jäi vahele ajaloo väleduselt kolmanda 800 m aja välja jooksnud Botswana mees Nijel Amos.