Anett Kontaveit pole Hamburgi tenniseturniiril loovutanud veel settigi.

Foto: AP/Scanpix
Tennis
22. juuli 2022, 16:09

SUPER! Kontaveit alistas Vene tennisisti kahes setis ning pääses finaali (12)

Anett Kontaveit (WTA 2.) alistas Hamburgi WTA 250 kategooria tenniseturniiri poolfinaalis venelanna Anastasia Potapova (WTA 63.) tulemusega 6 : 3, 7 : 5.

Avasetti alustas maailma teine reket suurepäraselt, minnes 2 : 0 juhtima. Oma servigeimil ei loovutanud ta vastasele ühtegi punkti, seejärel õnnestus murda Vene tennisisti serv. Järgmises, ligi veerand tundi kestnud geimis murdis Potapova vastu, kasutades ära oma neljanda geimpalli. 

Seejärel võitis 21aastane venelanna oma servigeimi nulliga ning seis oligi viigis. Tal oli hea šanss minna ka setti juhtima, olles viiendas geimis 40 : 15 ees, ent Kontaveidil õnnestus raskest seisust välja tulla ja oma pallingut hoida. Järgmises geimis murdis Eesti esinumber üsna kiiresti vastase servi, kuid Potapova vastas sellele samaga. Kaheksandas geimis sai Kontaveit hakkama oma kolmanda servimurdega – 5 : 3. Seejärel jäi ta oma pallingul 30 : 40 taha, kuid suutis siiski geimi ja ühtlasi ka seti võita. 

Teises setis jäi Kontaveit esmalt 0 : 2 kaotusseisu, kuid võitis siis järgmised viis geimi. Potapoval õnnestus siiski veel raskest seisust välja rabeleda ning 5 : 5 viigiseisuni jõuda. Viimased kaks geimi kuulusid eestlannale. Ta murdis kõigepealt vastase servi ning võitis pärast seda matši oma pallingul, olles seejuures taas 30 : 40 taga.

Kohtumine kestis kokku tund ja 44 minutit. Kontaveit tegi matši jooksul kaks, Potapova seitse topeltviga. Eesti esitennisist päästis murdepallidest 62% (8/13), vastane 30% (3/10). 

Finaalis läheb Kontaveit vastamisi maailma edetabelis 81. positsiooni hoidva Bernarda Peraga, kes alistas belglanna Maryna Zanevska (WTA 72.) 6 : 2, 6 : 4. Ta kohtus 27aastase USA tennisistiga ka tänavu Wimbledonis ning jäi siis peale 7 : 5, 6 : 1.

Kontaveit pole Hamburgi turniiril kaotanud veel settigi. Avaringis alistas ta rumeenlanna Irina Bara (WTA 122.) 6 : 3, 7 : 6 (3), kaheksandikfinaalis Rootsi esireketi Rebecca Peterson (WTA 93.) 6 : 3, 6 : 2 ning kaheksa parema seas sai kodupubliku ees mänginud Andrea Petkovicilt (WTA 67.) seisul 6 : 0, 2 : 0 loobumisvõidu.

Enne matši:

Tenniseportaal Tennisnet.ee kirjutab, et Venemaa naiste tennises sünnib peaaegu igas aastakäigus mõni mängija, kellelt loodetakse tulevikus suuri võite, kuid praegu 21aastane Potapova paistab nende seas eriliselt silma – tema teed tähtedeni nähti viis-kuus aastat tagasi selgelt, aga ta ei ole seda teed läbinud.

„Potapova oli 2016. aasta suvel pärast Wimbledoni noorteturniiri võitmist maailma juunioride esireket ja seda 15aastaselt,“ analüüsib portaal vastaseid. „Võrdluseks: Anett Kontaveit polnud selles vanuses isegi veel juunioride esikümnes, ehkki võitis ka napilt enne 16. sünnipäeva Orange Bowli, ent 21aastaselt oli Eesti esireket juba TOP50 seas. Potapova on praegu maailma 63. reket ja see ongi tema karjääri kõrgeim koht. Seega pole kahtlustki, et Anetti esimesed aastad täiskasvanute klassis olid edukamad, ehkki teda nii suureks täheks kui Potapovat omal ajal ei peetud.“

„Potapova jõudis juba 17aastaselt maailma esisajasse, millega ta ületas Anetti, aga sealt edasi ei ole kuigivõrd liikunud. Venelanna püsib stabiilselt esisaja teises pooles – ei kuku sealt välja, aga ei tee ka sammu kõrgemale. 2019. aastal kerkis Potapova juulis maailma 64. reketiks, mis on vaid ühe koha võrra praegusest halvem. Tulemused, mis ta nii kõrgele viisid, olid pääs nii Prantsusmaa lahtistel kui ka Wimbledonis teise ringi ja Jurmala WTA turniiril poolfinaali.“

Läbimurde sooritas venelanna tänavu aprillis. „Vahepeal juba edetabelis 121. kohale langenud Potapova alustas Istanbuli WTA 250 turniiri kvalifikatsioonist, aga sai seitse võitu ja esimese WTA tiitli. Finaalis alistas ta maailma 29. reketi, kelleks oli tema kaasmaalanna Veronika Kudermetova. Edetabelis tähendas Istanbuli tulemus tõusu 78. kohale. Järgmine hea tulemus tuli eelmisel nädalal Lausanne’is, kus Potapova jõudis poolfinaali ja sellest tuleneski tõus karjääri kõrgeimale kohale. Aga väga tugevaid vastaseid ei ole Potapova oma teel seni alistanud.“

Täispikka ülevaadet loe siit.