MOPSTI! Maicel Uibo õnnitlemas abikaasat Shaunae Miller-Uibot esimese MM-kulla puhul.

Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS / SCANPIX
Kergejõustik
23. juuli 2022, 08:27

VIDEO | KERGEJÕUSTIKU MM: Uibode perekond sai kulla, purunesid maailma- ja MMi rekordid

Kergejõustiku MMil reedel Eesti sportlasi stardis ei olnud, kuid meie spordisõbrale oli rõõmsaid uudiseid ikka: kahekordne olümpiavõitja Shaunae Miller-Uibo teenis karjääri esimese MM-kulla.

Miller-Uibo on oma põhidistantsil, 400 meetris, MM-finaalis varem kaasa löönud kolmel korral. 2015 jooksis ta oma uueks isiklikuks rekordiks 49,67, millest piisas Allyson Felixi järel hõbemedaliks – vahe oli 0,39 sekundit. 2017 ei suutnud aasta varem Rios kulla võitnud bahamalanna MMil üheski jooksus murda 50 sekundi piiri ja lõpetas neljandana. 2019 nihutas ta taas enda piire – uus Ameerika maailmajao rekord 48,37 – kuid ikkagi osutus Bahreini naine Salwa Eid Naser 0,23 sekundit kiiremaks.

Oregonis ei jätnud Miller-Uibo midagi juhuse hooleks. Eeljooksus sai ta edasi alles üheksanda ajaga, aga võitis enda jooksu ülikindlalt. Poolfinaalis nihutas ta enda tänavust tippmarki – 49,55 – ja finaalis sündis ka uus maailma edetabeli liidriaeg 49,11.

Teisena finišeeris Dominikaani jooksja Mariledy Paulino (49,60) ja Kariibide kolmikvõidu vormistas Sada Williams uue Barbadose rahvusrekordiga 49.75.

Meestest läbis staadioniringi kuldmedali vääriliselt ameeriklane Michael Norman – ajaks 44,29. Kirani James kaotas 24aastasele ameeriklasele 0,19 sekundit, britt Matthew Hudson-Smith oli kolmas (+0,37).

Sellega 400 meetri distantsid Oregonis ei piirdunud. Naised selgitasid tõkkejooksu maailmameistri, kus lõhkas tõelise pommi Sydney McLaughlin. Üllatav polnud mitte ameeriklanna võit – viimati ei finišeerinud ta mõnes jooksus esimesena 2019. aastal – vaid selle toonud numbrid. Ajaga 50.68 põrmustas ta enda nimele kuulunud maailmarekordi 0,73 (!) sekundiga. Hõbeda sai kaela McLaughlinist üle pooleteise sekundi hiljem finišeerinud Femke Bol (52,27) ja kolmas oli Dalilah Muhammad (53,13).

Et McLaughlini tulemust konteksti panna: Miller-Uibo võiduga lõppenud siledajooksul oleks ta lõpetanud seitsmendana!

Aga ka see pole veel staadioniringiga kõik! Reedel peeti eeljookse ka teatesprintides ja vast märkimisväärseim tulemus oli Itaalia välja jäämine meeste finaalist. Ilma vigastuse üle kurtva Marcell Jacobsita jooksnud olümpiavõitjad lõpetasid alles 10. kohal.

Naiste odaviskes lasi draama end oodata viimase viskevooruni: eelnevast medalikolmikust jäi paika vaid meistritulemus: Kelsey-Lee Barber Austraaliast viskas kolmandas voorus maailma edetabeli liidrikohta tähistava 66.91 ja loobus lõpuks viimasest kahest katsest.

Pärast viiendat vooru olid teistes medalites kinni hiinlanna Liu Shiying (63.25) ning teine australlanna Mackenzie Little (uus isiklik rekord 63.22). Siis aga tõstis end hõbedakohale jaapanlanna Haruka Kitaguchi – 63.27. Seda positsiooni ei saanud ta aga kaua hoida, sest otsa viskas Kara Winger Ameerikast 64.05. Liu ja Little vastata ei suutnud – mõlema viimased katsed lõppesid üleastumisega.

Ainsa alana oli hommikuses programmis kavas naiste 35 kilomeetri käimine, kus nägi nii uut MMi rekordit – Kimberly Garcia Leon 2:39.16 – kui ka uut Aasia tippmarki – hiinlanna Qieyang Shijie 2:40.37. Nende kahe vahele mahtus veel poolatar Katarzyna Zdzieblo uue isikliku rekordiga 2:40.03.