ÜLLAS TEGU: Slava Medvedenko müüb Ukraina laste heaks oma NBA meistrisõrmused.

Foto: AP/Scanpix
Korvpall
25. juuli 2022, 10:44

Ukraina korvpallistaar müüb oma NBA meistrisõrmused maha, et aidata sõjast räsitud kodumaa lapsi

2001. ja 2002. aastal Los Angeles Lakersi rivistuses korvpalliliiga NBA meistriks kroonitud ukrainlane Slava Medvedenko otsustas oma meistrisõrmused oksjonile panna, et koguda raha sõjast räsitud kodumaa laste toetuseks.

Medevedenko sõrmused müüakse USA oksjonikorraldaja poolt ning kogu müügitulu läheb Medevendenko Fly High („Lenda Kõrgelt“) fondi. Selle eesmärgiks on toetada Ukraina lapsi, taastades sõjas kannatada saanud koolide spordirajatisi ning käivitades sotsiaalsete spordiklubide võrgustiku.

„Tahame taastada spordisaale, sest Venemaa armee on pommitanud rohkem kui sadat kooli,“ rääkis Medevedenko AP uudisteagentuurile Varssavist, kus ta osales heategevuslikul korvpallimängul, millega koguti raha Ukraina sõjapõgenike toetuseks. „Meie riigil on vaja palju raha, et koole remontida. Spordisaalid on remondi viimasel real. Kuid Ukrainas on [külmad] talved ja lapsed peavad mängima siseruumides.“

Medvedenko lisas, et otsustas sõrmused maha müüa pärast seda, kui oli käinud ühe Kiievi kõrgeima hoone katusel ja näinud öises taevas Vene vägede välja lastud rakette.

„Se hetkel ma otsustasin: milleks mulle neid sõrmuseid vaja on, kui nad istuvad lihtsalt šeifis? Mõistsin, et ma võin surra. Pärast seda ütlen ma lihtsalt, et pean need maha müüma, et näidata eeskuju, aidata oma Ukraina inimestel paremini elada ja aidata lapsi,“ rääkis 43aastane korvpallur.

Medevedenko on abielus ja kolme lapse isa. Kui veebruaris sõda puhkes, saatis ta lapsed riigi teise ossa vanaema juurde, kuid ise liitus Kiievis Ukraina territoriaalkaitsejõududega.

„Me kaitsesime oma naabruskonda, tegutsesime kontrollpunktides ja tegime valvepatrulle. Ma pole parim sõdur ega parim laskja, kuid ma saan neid toetada. Mul oli AK-47 automaat ja ma ka tulistasin paar korda, kuid õnneks mitte inimeste pihta. Meie armee tegi Kiievi kaitsmisel suurepärast tööd. Tahan neid tänada,“ lausus Medvedenko.

Nüüdseks on Kiievis olukord rahulikum – niivõrd kui see sõjas olevas riigis rahulik saab olla – ning lapsed tulid pealinna tagasi. „Peaaegu iga päev kõlavad õhuhäired, mõnikord kolm või neli korda päevas. Lapsed on sellega harjunud ja kui nad aias mängivad, siis nad isegi ei katkesta mängimist, sest see on nii tavaline,“ tõdes kossutšempion.

Ta lisas, et kui sõda on Ukraina jaoks võidukalt lõpule viidud, tuleks tõsiselt ette võtta riigi spordielu kvalitatiivne tõus ning ta usub, et oma kümneaastase USA-kogemusega saab ta sellele samuti kaasa aidata. Mees tunnustas ka oma endist leivaisa Lakersit: ta on olnud klubiga pidevalt ühenduses ning sealt saadeti Ukrainasse spordivarustust.

„Lakersi perekond aitab mind alati. Lakers jääb alatiseks minu südamesse,“ ütles Medvedenko.