Tulijad, liikujad ja jääjad.

Foto: Õhtulehe kollaaz (Pärnu, Rapla ja Viimsi klubid)
Korvpall
26. juuli 2022, 20:06

KORVPALLIKOMPOTT: kodused üleminekud ehk kes on liikunud kuhu? (1)

Enne kui Eesti korvpallimaastik hakkab hingama koondise ja EMi rütmis, kasutavad kodused klubid ära veel eetris valitsevat vaikust teatavad järjepanu uutest liitujatest või vanadest jääjatest.

Alustame ringreisi Emajõe äärest. Viimase kahe nädalaga on Tartu Ülikool andnud teada vaid ühest uuest tulijast: suure ääre koha peale toodi Ukrainast (läbi Valmiera) Andrõi Voinalovõtš! Ülejäänud uudised on puudutanud Tartusse jääjaid: Partik Saal, Robin Kivi ja teisipäeval lisandus nimekirja Aleksander Tassa, kes alustab reedel U18 koondisega EMi.

Rapla võistkonna jaoks on kõige tähtsamaks uudiseks olnud uue juhendaja paika saamine, kelleks sai Taani meeste korvpallikoondise peatreener Arnel Dedič. Järgnenud on ka mõned mängijate teavitused: Saksamaalt naaseb kolmeaastase lepinguga Eestisse 22aastane tagamängija Indrek Sunelik ja täna teavitati teisest liitujast, senisest Rakvere Tarva pallurist Tormi Niitsist.

„Usun, et Raplas on meil väga suur šanss kirkaid medaleid püüda. Isiklikult saab kindlasti olema väga huvitav kogemus mängida välismaalasest peatreeneri käe all. Lisaks ootan juba väga esimest kodumängu, et mängida vägeva kodupubliku ees,“ sõnas Niits.

Mullune Eesti-Läti liiga hõbedameeskond Viimsi on senini hõisanud välja vaid ühe liituja: eelmisel hooajal Tallinna Kalevis mänginud Aleksander Oliver Hint.

Valitsev Eesti meister Pärnu on samuti olnud pigem vaikne – peamiselt on Heiko Rannula kannul läinud mehed sealt ära Kalev/Cramo ridadesse. Juba üle kuu tagasi pandi paika uus peatreener Toomas Annuk ja sel nädalal teatati, et klubi köögipoolega liitub 18 aastat Rootsi koondise direktori ametit pidanud Per Källman. Mängijatest on uudiseid tulnud täpselt kaks: kapten Mihkel Kirves jääb paika ning teisipäeva õhtul avaldati, et suvepealinnas jätkab ka Ivo Van Tamm.

„Väike“ Kalev pole mängijateturul veel avalikke liigutusi teinud, ent nad lõid juba suve algul käes Audentesega, et saada paika klubipüramiid. Lisaks palgati meeskonna mänedžeriks Meelis Pastak. Üpris vaikne on olnud ka TalTech, kelle ainus uudis on olnud Põhja-Euroopa korvpalliliigaga ühinemine.

Keila puhul on tähtsaim teade, et tõustakse Peep Pahvi juhendamisel meistriliigasse, Rakvere Tarva puhul, et Vaido Rego käe all jätkatakse sealsamas.

Kalev/Cramo tulekutest oli varem pikemalt juttu SIIN. Sellest ajast on lisandunud veel Hispaania esiliiga korvikütt, ameeriklasest tagamängija Wes Van Beck.