Nigeeria tõkkesprinter Tobi Amusan on praegu kergejõustikumaailma üks kuumemaid nimesid.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Kergejõustik
26. juuli 2022, 21:10

Värske maailmarekordiomanik: isa pani ükskord kogu mu treeningvarustuse põlema

Äsjasel kergejõustiku MMil võimsa maailmarekordiga rahvast üllatanud Nigeeria 100 meetri tõkkejooksja Tobi Amusan (25) avaldas, et isale pole tema spordihuvi kunagi meeldinud.

Niisiis on omamoodi ime, et Amusanist on saanud maailmameister ja Eugene'i poolfinaali järel maailmarekordi 12,12 omanik.

„Minu mõlemad vanemad on õpetajad, seega nad nõuavad korda,“ rääkis Amusan BBC-le. „Sellises peres kasvamine tekitab tunde, et tuleks keskenduda koolile. Ja naisena arvatakse sinust, et sa satud eksiteele, kaotad fookuse ja nii edasi.“

Ometi nägi Amusani ema tüdrukus midagi ja tundis, et peab Tobile võimaluse andma. „Ta muudkui korrutas, et ma talle pettumust ei valmistaks,“ sõnas värske maailmameister, kes vajas sportimiseks ema abi.

„Ema ütles isale, et ma läksin kirikusse, aga tegelikult hiilisin trenni. Või valetas talle, et läksin koolidebatile, kui olin teises osariigis võistlustel. Nii see algas.

Ükskord sai mu isa väga vihaseks, kui avastas, et tegelen jooksmisega. Ta põletas kogu mu treeningvarustuse ära ja ütles emale, et see on viimane kord, kui ta tahab mind staadionil näha.“

Amusan jätkas isa vastuseisu kiuste sportimist ning jõudis aastal 2015 elumuutva saavutuseni: ta võitis Aafrika mängudel kuldmedali ja teenis sellega stipendiumi USAsse Texase ülikooli.

„Seal mu kergejõustikukarjäär alles algas,“ märkis ta. „Ma ei unistanud kunagi USAsse minemisest. Tahtsin lihtsalt kiiresti joosta ja olla üks suurtest Nigeeria sportlastest.“

Aastal 2018 võitis Amusan Aafrika meistritiitli ja Briti rahvaste ühenduse mängud, kuid 2019. aasta Doha MMil ja 2021. aasta Tokyo olümpiamängudel pidi leppima neljanda kohaga. Tema tähetund saabus nüüd Eugene'is, kus ta püstitas poolfinaalis maailmarekordi 12,12 ning lidus finaalis lubatust tugevama taganttuule abil võiduajaks 12,06.

Ehk leebub viimaks ka isa süda, sest praegu ta Amusani sõnul tütre kergejõustikukarjääri ei toeta.

„Tema arvates on elus enamat kui jooksmine. Iga kord, kui võistlustelt talle helistan, ütleb ta lihtsalt: „Okei, tee oma parim, jumal aitab sind.“ Ja see on kõik.“