Sebastian Vetteli viimaseks vormelisõiduks jääb Abu Dhabi GP, mis on talle karjääri 300. etapiks.

Foto: SIPA/Scanpix
Vormel 1
28. juuli 2022, 15:06

Saksa vormelilegend lõpetab karjääri

Neljakordne vormel 1 sarja maailmameister Sebastian Vettel teatas, et lõpetab käimasoleva hooaja järel karjääri.

35aastane sakslane hoiab praegu, mil sõita jääb veel kümme etappi, üldarvestuses 14. kohta. Aasta kahelt esimeselt GP-lt jäi Aston Martini piloot kõrvale koroonaviiruse tõttu.

Vettel tegi sarjas debüüdi 15 aastat tagasi. Oma neljandal hooajal sai temast Red Bulli meeskonnas kihutades 23aastaselt aegade noorim maailmameister. Saksa vormelisõitja suutis oma tiitlit kaitsta ka järgmisel kolmel hooajal.

2015. aastal liitus ta Ferrariga, kelle eest kihutas kuus hooaega. Mullu lõi Vettel käed Aston Martiniga. Tänavu on ta jõudnud punktikohale neljal etapil, mullu õnnestus saavutada ka üks poodiumikoht, kui Aserbaidžaanis tuli sakslane Sergio Pereze järel teiseks.

Vettel on karjääri jooksul saavutanud 53 etapivõitu. Selles arvestuses edestavad teda vaid Lewis Hamilton (103) ja Michael Schumacher (91). 2013. aastal triumfeeris Saksa piloot 13 GP-l, ühel hooajal on sama palju etappe võitnud vaid Schumacher (2004. aastal).

Vettel oli karjääri lõpetamisele vihjanud ka varem, kuid nüüd tegi lõpuks otsuse, andes sellest teada sotsiaalmeedias avaldatud videos. „Otsus karjäär lõpetada sündis raskelt. Varusin kõvasti aega, et sellele mõelda. Tahan aasta lõpus võtta taas aja maha, et mõelda, millele edaspidi keskenduda. Isana on mulle selge, et tahan perega rohkem aega veeta,“ selgitas ta.

Viimase vormelisõiduks jääb Vettelile novembris toimuv Abu Dhabi GP, mis on talle ümmarguselt karjääri 300. etapiks. „Armastan seda spordiala. See on olnud mu elu keskmes niikaua, kuni mäletan. Aga mul on ka elu väljaspool ringrada. Ma pole end kunagi pidanud pelgalt võidusõitjaks. Usun vägagi, et inimeste identiteedi kujundab see, kes nad on ja kuidas teisi kohtlevad, mitte see, mida nad [elukutsena] teevad,“ jätkas vormeliäss.

Vettel abiellus 2019. aastal ning tal on kolm last. Sportlane rõhutas taas, et soov olla rohkem koos perekonnaga on karjääri lõpetamise peamiseks põhjuseks. „Selline pühendumus, nagu mul oli [vormel 1 vastu] ja mida pean õigeks, ei ole enam kooskõlas minu sooviga olla suurepärane isa ning abikaasa.“

Oma karjääri viimastel hooaegadel on Vettel olnud suur aktivist. Ta oli tänavuse aasta alguses esimene piloot, kes teatas, et ei osale Venemaa GP-l Ukrainasse sissetungi tõttu. Hiljuti oli sakslane esimese vormel 1 piloodina LGBTQ ajakirja Attitude kaanel. Vettel on võtnud sõna ka keskkonnaprobleemide teemal, kuid tunnistas, et on autosportlasena silmakirjalik.