Tiitlikaitsjana Eugene'i MMile läinud kuubalanna Yaimé Pérez piirdus USAs seitsmenda kohaga.

Foto: AFP / SCANPIX
Kergejõustik
29. juuli 2022, 08:57

Järjekordne Kuuba olümpiamedalist põgenes võistlusreisil (6)

Järjekordne Kuuba tippsportlane ületas rahvusvahelise uudiskünnise, sest pani võistlusreisil putku, et ei peaks kodumaale naasma. Viimati tegi seda 31aastane kettaheitja Yaimé Pérez.

Tokyo olümpiapronks hülgas Kuuba delegatsiooni Miamis, kus koondis tegi pärast Eugene'i MMi vahemaandumise. Samal päeval põgenes ka Kuuba koondise füsioterapeut Carlos González, kirjutab BBC.

Enne MMi tegi samas kohas sama lükke 19aastane Kuuba odaviskaja Yiselena Ballar, kes seega ei jõudnudki Eugene'i võistlema.

Miks nad nii käitusid? Põhjus lihtne: läksid paremat elu otsima. Kommunistliku riigikorraga Kuuba majandus olla juba mõnda aega kriisis, aga valitsev režiim ei luba kodanikel niisama lihtsalt saarelt lahkuda. Seepärast on Kuuba sportlased juba aastakümneid võistlusreisidel põgenenud.

Miks just Miamis? Seal on tänu geograafilisele lähedusele tohutu Kuuba kogukond, sest see oli populaarne põgenemispaik juba pärast 1950ndatel toimunud Kuuba revolutsiooni.

Ainuüksi aastal 2022 on Kuuba kaotanud peale kettaheitja Pérezi veel kolm olümpiamedalisti: maadluse Rio olümpiavõitja Ismael Borrero põgenes maikuus Mehhikos Pan-Ameerika meistrivõistluste ajal, Tokyos kahekanuul kulla võitnud Fernando Jorge pages nelja tuule poole samuti Mehhikos, kuid paar kuud varem. Kuuba jaoks on kadunud ka Tokyos kaugushüppes hõbeda võitnud Juan Miguel Echevarría.

Kuuba ametnikud süüdistavad põgenenud sportlasi ahnuses. „Mul on neist kahju, sest nad vahetasid oma koondisedressi mis iganes rahalise põhjuse vastu,“ lausus Kuuba kergejõustikuliidu president Alberto Juantorena juba enne viimaseid sündmusi.