Bill Russell.

Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
31. juuli 2022, 22:13

Suri aegade edukaim NBA korvpallur

Pühapäeval suri Ameerika korvpallilegend Bill Russell, kes võitis NBAs rekordilised 11 meistritiitlit. Ta oli 88aastane.

Kurb uudis avaldati sotsiaalmeedia vahendusel. „Teatame raske südamega, et Ameerika spordiajaloo tulemuslikem võitja Bill Russell suri täna rahulikult 88aastasena oma naise Jeannine'i kõrval.“

Russell mängis NBAs aastatel 1956-1969 Boston Celticsi eest. 13 hooajaga võitis ta 11 tiitlit ning viiel hooajal valiti ameeriklane liiga väärtuslikemaks mängijaks. Play-off'ides noppis 2.08 m pikk ja keskmängijana tegutsenud Russell karjääri jooksul 4104 lauapalli, mis on NBA rekord.

1966. aastal, kui Red Auerbach ameti maha pani, sai Russellist Celticsi peatreener, kuid ta jätkas samal ajal ka mängijana. Järgmisel kahel hooajal tuldi meistriteks, seejärel lõpetas korvpallilegend karjääri.

11 NBA tiitlit on rekord, mida ei purustata usutavasti kunagi. Edetabelis järgnevad Russellile viis tema kunagist Celticsi tiimikaaslast, seejärel tuleb Robert Horry, kes mängis aastatel 1992-2008 ning võitis seitse meistrisõrmust.

2009. aastal nimetati NBA finaalseeria parimale mängijale mõeldud auhind ümber Bill Russelli auhinnaks. Korvpallilegend ise ei võitnud seda trofeed kunagi – see loodi 1969. aastal, mis oli talle karjääri viimane. Russell viis küll Celticsi NBA tiitlini, kuid parima mängija auhinna sai hoopis kaotajate meeskonnast Jerry West. Toonane Los Angeles Lakersi mängujuht on siiani ainus, kes võitnud selle finaali kaotanud tiimi mängijana.

Russelli mälestasid sotsiaalmeedias paljud korvpallurid. „Puhka rahus, Bill Russell. Olid kõike seda, mida me tahtsime olla,“ kirjutas kahekordne NBA meister Isiah Thomas.

„Bill Russell oli mu eeskuju. Imetlesin teda nii palliplatsil kui ka väljaspool seda. Tema edukusest ei saa üle ega ümber: ta võitis 11 NBA meistritiitlit. Väljaspool palliplatsi oli ta minusugustele teerajajaks,“ meenutas Magic Johnson.