Mai lõpus treeningul auto alla jäänud Janika Lõiv on tagasi mängus.

Foto: Kéno Derleyn / Team KMC Orbea
Jalgrattasport
1. august 2022, 16:37

Autoõnnetus näib minevik, Lõiv tegi jälle MK-sarjas tubli tulemuse

Tundub, et Eesti parim maastikurattur Janika Lõiv (32) on kahe kuu tagusest õnnetusest toibunud ja leidnud MK-sarjas vaat et elu parima hoo.

Kui Õhtuleht Lõivuga juuli alguses pikemalt juttu ajas, nentis ta, et keha pole veel auto alla jäämisest täielikult taastunud ning pedaalida tuleb läbi valu. Paar päeva hiljem Lenzerheides toimunud MK-etapp kinnitas Lõivu sõnu: 24. koht oli tolles olümpiakrossis maksimum.

„Süda tahab rohkemat kui jalad suudavad,“ märkis ta võistluse järel Instagramis.

Nädal hiljem Andorra mägedes oli ta kui ümbersündinud. Ta jättis sealgi lühirajasõidu vahele, et säästa jõudu 17. juulil toimunud olümpiakrossiks. Tasus ära. Lõiv andis pedaalidele nii kõvasti valu, et saavutas 6. koha, mis tähistab nii tema kui kogu Eesti maastikuratturite parimat tulemust MK-sarjas.

„Endalegi märkamatult olin viimasele ringile minnes esiviisiku piirimail,“ rääkis Lõiv pärast edukat Andorra võistlust pressiteate vahendusel. „Ka kolmas koht ei olnud kaugel. Muidugi tekkis siis juba hasart ja soov pjedestaalile sõita, seega lisasin viimasel ringil kiirust ja proovisin paremini tehnilisi kohti läbida. Kahjuks tegin vahetult enne finišit sõiduvea ja kukkusin kurvis. Ratas katki, ise katki ja pidin koha esiviisikus unustama ning lihtsalt finišisse kulgema.“

Ta lisas Instagramis, et ei üllata end tihti, kuid 17. juuli oli üks neist päevadest.

Seejärel põikas ta kodumaale, et võita 24. juulil Otepääl viies järjestikune Eesti meistritiitel. Möödunud nädalavahetusel võistles Lõiv Ameerika Ühendriikides Snowshoe’s, kus saavutas lühirajasõidus 10. ja enda hinnangul karjääri raskeimates tingimustes peetud olümpiakrossis 11. koha. See on samuti tugev tulemus, sest enne Andorra etappi oli tema karjääri parim koht olümpiakrossis 10.

Seitsmeringiline võidusõit algas kuivalt, kuid poolel võistlusmaal hakkas sadama vihma, mis muutis rajaolud järjest libedamaks.

„Raske võistlus oli,“ märkis Lõiv, kes kaotas võitjale Alessandra Kellerile (aeg 1:24.35) viie minuti ja 27 sekundiga. „Ilmastikuolud olid keerulised ning rehvivalikut oli raske teha. Rada oli juba eelmiste päevade treeningutes väga halvaks muutunud ja mõned kohad olid väga raskesti läbitavad.

Minul kukkumisi polnud, aga esimesed neli ringi kukuti täpselt minu ees ja pidin paljud allamäge lõigud jooksma – kaotasin sellega palju aega. Lisaks ei pidanud ka mu tehnika vastu. Viimastel ringidel polnud enam pidureid ja käigud ei töötanud.“

MK-sarja üldarvestuses on liidriks kerkinud hollandlanna Anne Terpstra, kes on seitsme etapiga kogunud 1430 punkti. Teist kohta hoiab Rebecca McConnell (1422 punkti) ja kolmandat Keller (1312). Lõiv on 609 punktiga 17. positsioonil.

Maastikuratturite MK-sarjas on sõita veel kaks etappi. Järgmine toimub 6.-7. augustini Kanadas Mont-St-Anne’is ja viimane 3.-4. septembrini Itaalias Val di Soles.