Loodetavasti ootab Karl Gnadebergi ees helge tulevik!

Foto: EPBF.com
Spordivaria
4. august 2022, 16:32

VINGE! Soomlasel ütlesid otsustaval hetkel närvid üles ja Eesti noormees krooniti piljardis Euroopa meistriks (1)

Eestil läheb kiispordis viimasel ajal erakordselt hästi - Andres Petrov näitas snuukri EM-tiitliga teeotsa kätte ja nüüd krooniti U17 Euroopa meistriks 9-palli formaadis Karl Gnadeberg.

Gnadeberg alistas pingelises finaalis Soome eakaaslase Riku Romppaneni seisuga 7 : 6. Seitsme võiduni peetud finaalkohtumises läks Gnadeberg koguni 6 : 3 juhtima, peale mida pani Soome esindaja sisse järgmise käigu ning võitis kolm mängu järjest. Otsustav mäng jääb nii finalistidele endile kui ka paljudele piljardisõpradele pikaks ajaks meelde. Nimelt oli otsustavas mängus soomlane jõudnud EM-tiitlist vaid kolme kuuli kaugusele, aga tegi siis jämeda vea ning lõi soovitud kuuli sisse koos valge kuuliga. Seepeale lõi Romppanen frustratsioonist käega vastu lauda, mida piljardispordis tõlgendatakse ebasportliku käitumisena. Kohtunik reageeris sellele hoiatuskaardiga. Gnadebergil ei jäänudki muud üle kui lüüa käsipallist (valge kuul asetatakse peale vastase viga laual vabalt valitud kohale) kaks äärmiselt lihtsat kuuli sisse ja teenida sellega endale Euroopa meistritiitel.

„Sama eriline nagu on Karli võidetud Eesti esimene piljardi tiitlivõistluste kuldne medal, on ka see mil viisil ning milliste tulemustega ta selle võitis. Võita 16 parima hulgas neljast kohtumisest koguni kolm otsustavas mängus ehk seisuga 7 : 6 ning ühe kohtumise tulemusega 7 : 5, ei ole tavaline nähtus. Ju siis pidi nii minema ja meile, eestlastele, see väga hästi sobib,“ sõnas peale turiiri võitu alaliidu esindaja Kristjan Kuusik.

„Praegune Karli EM-kuld, Andres Petrovi snuukri EM-võit ning sellega seonduvalt ka siirdumine esimese Baltikumi sportlasena snuukri profiliigasse – on kvaliteedi märk ja parim kingitus Eesti piljardisõpradele Eesti Piljardiliidu 25. juubeliaastal. Seda momenti tuleb targalt kasutada – väga loodame, et meil õnnestub järgmise aasta veebruarikuus korraldada Kalevi Spordihallis esmakordselt Eestis piljardi Euroopa liiga etapp,“ lisaks Kuusik.

Varasemalt on nii Denis Grabe kui ka Mark Mägi, Mihkel Rehepapp ja mitmed teised Eesti piljardisportlased toonud õnneks Eestile tiitlivõistlustelt medaleid, kuid kuldset medalit pole siiani õnnestunud veel kellelgi piljardi tiitlivõistlustelt võita.

Äsja lõppenud piljardi juunioride EMil kuulusid Eesti koondisesse lisaks Gnadebergile ka Sander Kont ja Revo Maimre (kõik kolm U17 vanuseklass) ning Gert Maimre ja Illimar Ventsel (U19 vanuseklass).

Lisaks 9-palli formaadi kuldsele medalile saavutas Karl Gnadeberg 14.1-formaadis viienda koha.

Revo Maimre parimaks tulemuseks jäi 8-palli formaadi viies koht ning Sander Kont saavutas 14.1-formaadis 9. koha.

U19 vanuseklassis jäi Gert Maimre 9-palli formaadis napilt medalist ilma ning saavutas viienda koha. Samas formaadis saavutas Illimar Ventsel 17. koha.