Istanbuli Fenerbahce fännid. Pildil olevad inimesed pole tingimata need, kes karjusid Vladimir Putini nime.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Jalgpall
6. august 2022, 12:38

UEFA karistas Türgi klubi, kelle fännid skandeerisid ukrainlastele Putini nime (1)

Euroopa jalgpalliliit (UEFA) karistas Istanbuli Fenerbahcet, sest Türgi klubi fännid skandeerisid mängus Kiievi Dinamo vastu Vladimir Putini nime.

Taunimisväärne intsident (vt videot allpool) leidis aset 27. juulil Istanbulis toimunud meistrite liiga 2. eelringi korduskohtumise ajal, kui Vitali Bujalski viis Ukraina klubi 1 : 0 juhtima. Ta tegi tähistades kätega kotkažesti, mida mõned Fenerbahce fännid tõlgendasid arvatavasti toetuseks nende vihavaenlasele Besiktasele.

Tuhanded Fenerbahce poolehoidjad liitusid seejärel Venemaa presidendi Vladimir Putini nime hüüdmisega, mis oli Ukrainas toimuvat sõda arvestades ilmselge provokatsioon Ukraina klubi mängijate suhtes.

Seda arvas ka UEFA, kes trahvis Fenerbahcet 50 000 euroga ja käsuga pidada järgmine euromäng osaliselt (vähemalt 5000 istekohta) suletud staadioniga. Ametlik põhjendus karistusele oli esemete loopine ja provokatiivsete sõnumite hüüdmine.

Klubi distantseeris end fännidest ja ütles, et nende teod ei peegelda Fenerbahcet ega selle hoiakuid.

Dinamo peatreener Mircea Lucescu sõnas pärast mängu ajakirjanikele, et jalgpall ei tohi sellist käitumist aktsepteerida. „Ma ei eeldanud selliseid hüüdeid. Kahju,“ ütles ta ja keeldus protestiks osalemast mängujärgsel pressikonverentsil.

Ukrainlaste lohutuseks võitis Dinamo, kes peab sõja tõttu kodumänge Poolas, lisaajal 2 : 1 ja pääses kolmandasse eelringi. Seal on nende vastaseks Austria meister Grazi Sturm, kellele tehti „kodus“ 1 : 0 ära. Kordusmäng toimub 9. augustil Austrias.