Tundub, et Petter Northugi elu on jälle jonksus. Mees teeb korralikult trenni ja plaanib naasta suurde sporti.

Foto: AP / SCANPIX
Talisport
6. august 2022, 14:54

Alko- ja narkosõltuvusega maadelnud Northug naaseb tippsporti (2)

Norra eelmine suusakuningas Petter Northug (36) hakkab taas lumel võite jahtima, kuid sedapuhku maratonisarjas Visma Ski Classics.

Kahekordne olümpiavõitja ja 13kordne maailmameister, keda mõned peavad aegade parimaks suusatajaks, taandus tippspordist 2018. aasta detsembrist. Vahepeal on ta ületanud uudiskünnise peamiselt pahandustega.

Tema allakäik algas, nagu tagantjärele selgus, peagi pärast spordiga lõpetamist, aga eriti hulluks läks asi 2020. aasta augustis. 10. augustil 2020 kihutas Northug autoga kiirusel 203 km/h, kuigi lubatud oli 80. Kaks päeva hiljem sõitis ta samuti 80 alas 204ga. Veel päev hiljem pigistas ta masinast samasuguse kiirusepiiranguga tsoonis 221 km/h. Samal päeval (13. augustil 2020) jäi ta teises kohas vahele kiirusega 168 km/h.

Politsei otsis seepeale läbi tema kodu ja leidis sealt kuus grammi kokaiini ja 0,6 grammi narkootilist ainet nimega MDMAd. Lisaks oli tal kodus kangeid rahusteid: kolm tabletti Diazepami ja kaks tabletti Alprazolami.

Northug tunnistas 2020. aasta augustis peetud presskonverentsil, et tal on alko- ja narkosõltuvus. „Olen viimasel ajal kõvasti pidutsenud ning alkoholi ja uimasteid kuritarvitanud. Mul on probleem,“ ütles norralane toona. „Kõik algas vaikselt, ent viimasel ajal on asi käest läinud ja ma vajan abi. Siiani pole ma võtnud probleemi tõsiselt ja olen kõike lähedaste eest varjanud.“

Politsei esitas talle ülalkirjeldatud põhjustel süüdistuse kiiruseületamise, narkouimas juhtimise ja narkootiliste ainete omamise eest. Northug tunnistas kohtus süüd ja ta saadeti seitsmeks kuuks vanglasse. Peale selle võeti talt eluks ajaks juhiload.

Tundub, et suusatamise suurkuju on jõudnud nüüdseks elus paremasse kohta. Ta on jaanuarist saati korralikult trenni lõhkunud ja plaanib tagasitulekut suurde suusatamisse.

„Loodan end sel aastal teostada,“ sõnas Northug Norra ajalehele VG. „Treenin, et osaleda talvel mõnel Ski Classics sarja maratonil. Tahan olla eesotsas. Mõned võidusõidud ei sobi mulle rajaprofiili tõttu, aga mõned sobivad väga hästi.“

Ta lisas: „Praegu olen ühemehetiimis, aga tahan juba enne hooaja algust kaks-kolm meest punti võtta ja võib-olla järgmisel hooajal rohkemgi.“

Northug on suvel tõestanud, et pole jutumees, vaid tal on tõsi taga. 26. juunil Norras toimunud rullsuusatamise MK-etapil pidas ta 48 km pikkusel ühisstardiga klassikadistantsil koondislastega lõpuni sammu, ent jäi kehva lõpuspurdi tõttu 12ndaks. Kaotust võitjale Johannes Hösflöt Kläbole kogunes vaid 3,7 sekundit.

Kaks nädalat tagasi jäi ta rullsuusatreeningul auto alla, kuid pääses rasketest vigastustest ning võistles sel nädalal tublisti Lõuna-Norra erinevates paikades toimuval Blinkfestivali nimelisel kommertsvõistlusel.

Visma Ski Classics sarjas osaleb ka Eesti tiim Nordic Jobs Worldwide.