Kaspar Taimsoo keskendub tänavu ühepaadile.

Foto: Kenno Soo
Sõudmine
10. august 2022, 20:28

VANGERDUS: Taimsoo sõitis enne EMi algust Münchenist koju, ühepaati istub Jämsä

Neljapäeval Münchenis algavatel sõudmise Euroopa meistrivõistlustel pidanuks ühepaadil Eestit esindama Kaspar Taimsoo (35), aga viimase hetke muudatuse tõttu teeb seda 40aastane Andrei Jämsä.

Taimsoo oli juba Saksamaal ja valmis võistlema, aga sõitis sealt teisipäeval perekondlikel põhjustel koju. Täpsemalt ta praegu avaldada ei soovi.

Logistiliselt polnud see Eesti sõudeliidule probleem, sest Rio olümpiapronks Jämsä oli niikuinii Münchenis kohal kui neljapaadi varumees. Ta on viimastel aastatel tegutsenud pisut radari all, aga vorm võiks Jämsäl olla korralik. Juuli keskel Viljandis toimunud Eesti meistrivõistlustel saavutas ta Mikhail Kushteyni ja Taimsoo järel kolmanda koha, kaotust tänavu ühepaadile keskendunud Taimsoole kogunes 2000 meetriga vaid 1,8 sekundit.

Neljapaadiga, milles tõmbavad tänavu aere Johann Poolak, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Mikhail Kushteyn, ongi seotud Eesti koondise suurimad lootused. Juuni keskel saavutas sama kvartett Poznani MK-etapil teise koha, kuid juuli alguses Luzernis lepiti B-finaali võidu ehk 7. kohaga.

„Tundub, et ma ei tabanud peale Poznani etappi meestel hoogu maha võtta, vaid jätkasime tugevate treeningutega,“ tõdes koondise peatreener Veikko Sinisalo pärast Luzerni MK-d sõudeliidu kodulehe vahendusel.

Tagantjärele tarkusena pidanuks kahe etapi vahele jäänud kuumalaines veidi kergemalt võtma. „Neljane ei sõitnud optimaalselt, nad olid lihtsalt väsinud. Luzernis oli konkurentski märksa tugevam,“ rääkis juhendaja toona.

Nüüd kinnitas ta alaliidu kodulehel, et ettevalmistus EMiks on läinud paanipäraselt. „Neljane on näidanud viimastel nädalatel head minekut, viisime oma kava ellu,“ ütles Sinisalo ja lisas, et kõik sõudjad on hea tervise juures ja valmis lahingusse asuma.

EMil osaleb 14 neljapaati, kes on jaotatud kolme eelsõitu. Eesti läheb neljapäeval kell 14.05 veele teises eelsõidus, kus on vastasteks Norra, Leedu, Poola ja Šveits. Kolm esimest pääsevad poolfinaali, ülejäänud jätkavad vahesõidus.

Kolmanda paatkonnana esindab Eestis kergekaalu kahene koosseisus Ander Koppel ja Elar Loot, kellel on 12 konkurenti. Nad sõuavad neljapäeval kell 13.35 eelsõidus koos Portugali, Hispaania, Iirimaa ja Suurbritanniaga ning peavad otse poolfinaali pääsemiseks jõudma samuti kolme hulka.

Jämsäl on EMil 18 konkurenti. Ta stardib eelsõidus neljapäeval kell 13.10 ja peab rinda pistma Suurbritannia, Šveitsi ja Hollandi koondislastega. Otse poolfinaali pääsevad esimesed kaks.