Byron Castillo (kollases) müttas kaheksas MM-valikmängus, sealhulgas kaks korda Tšiili vastu. Võimalik, et need tulemused tühistatakse.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Jalgpall
14. august 2022, 09:24

VÕLTSDOKUMENT? Ecuadori jalgpallikoondist ähvardab MMilt välja langemine

Ecuadori jalgpallikoondis võib kolme kuu pärast Kataris algavalt MMilt eemale jääda, sest nende paremkaitsja Byron Castillo (23) pole väidetavalt kunagi omanud selle riigi kodakondsust.

Tants Castillo päritolu kohta on käinud tegelikult juba aastaid, kuid tõstatus tulevase MMi kontekstis maikuus, sest Tšiili jalgpalliliit esitas FIFA-le kaebuse. Esimese hooga lükkas maailma jalgpalli katusorganisatsioon selle tagasi, ent nüüd tegeleb juhtumiga FIFA apellatsioonikomisjon.

Inside the Games kirjutab, et Tšiili jalgpalliliit edastas FIFA-le dokumendid, mis tõestavad, et Castillo sündis 25. juulil 1995 Colombia linnas Tumaco, mitte 10. novembril 1998 Ecuadori linnas Playas. Väidetavalt olla Castillol kaks erinevat sünnitunnistust erinevate nimedega: Colombia omal on kirjas Bayron Javier Castillo Segura, Ecuadori omal Byron David Castillo Segura.

Tšiili jalgpalliliit olla saanud Tumacost ristimistunnistuse nimega Bayron Javier Castillo Segura (Colombia), kuid väidab, et Byron David Castillo Segura (Ecuador) nimega pole seda olemas.

„FIFA teeb kõik endast oleneva, et juhtumit venitada, sest nad teavad, et mängija on tegelikult kolumblane,“ väitis asjaga kursis olev allikas Daily Mailile. „Ecuadoris on terve posu valedokumentidega mängijaid, aga FIFA ei tee midagi.“

Kui tšiillaste süüdistus osutub tõeks, peaks see oluliselt muutma Lõuna-Ameerika valiksarja tulemusi, sest Castillo aitas Ecuadori kaheksas valikmängus ning meeskond teenis nendes 14 punkti (26st).

Tuginedes varasemale praktikale – FIFA karistas aastal 2016 ehk eelmises MM-valiksarjas Boliiviat keelatud mängija kasutamise eest 0 : 3 kaotustega – võib oodata Castillo osalusel peetud matšidest Ecuadorile tehnilisi kaotusi. See kukutaks nad valiksarjas eelviimaseks ehk MMilt välja.

Tšiili ajab seda asja nii usinalt seepärast, et Castillo mängis ka mõlemal korral nende vastu ning aitas Ecuadori võidu ja viigini. Kui Tšiili saaks nendest kohtumistest hoopis 3 : 0 võidud, tõuseksid nad viie lisapunkti toel tabelis Ecuadori asemel viimasele MMile viivale kohale.

Kusjuures segadus Castillo kodakondsusega on kestnud aastaid. Esimest korda kerkis küsimus aastal 2015, kui tema laenule minek Ecuadori väikeklubist Norte América kõrgliigameeskonda Club Emelec jäi katki, sest tal oli dokumentidega probleeme.

Aastal 2017 eemaldati Castillo Ecuadori U20 koondise juurest, sest ta olla väidetavalt sündinud hoopis Colombias. 2019. aasta jaanuaris leidis Ecuadori jalgpalliliidu sisejuurdlus, et Castillo ongi teisest riigist pärit, aga millegi pärast algas 2021. aastal uus uurimine, mis jõudis järelduseni, et Castillo on ikkagi Ecuadori mees. Seejärel tõmbas ta viieaastase vahe järel selga Ecuadori koondise särgi, sedapuhku juba meeste oma.

Kusjuures tema kasvatajaklubi Norte América sai 2018. aastal jalgpalliliidult karistada, sest toetas ja lõikas kasu mängijate võltsdokumentidest.