EMil teeb Maicel Uibo hooaja neljanda kümnevõistluse.

Foto: Stanislav Moshkov
Kergejõustik
14. august 2022, 20:37

ÕL MÜNCHENIS | Kes Eesti kümnevõistlejatest murrab EMil poodiumile? (1)

Homme alustavad EMil kahepäevast etteastet kümnevõistlejad. Head tulemust sihivad ka eestlased Maicel Uibo, Janek Õiglane ja Karel Tilga. „Kõik meie mehed on kogunud üle 8400 punkti,” lausus Õiglane. „Statistika järgi peaks vähemalt üks meist kõrgele kohale jõudma.”

Tundub, et trumpäss on Uibo käes. „Arvan, et Maicel võib teha hooaja parima võistluse,” ütles MMil seitsmendaks tulnud kümnevõistleja juhendaja Andrei Nazarov. „Vahepealne puhkus on talle pigem kasuks tulnud. Muidu rassib ta treeningutel kõvasti.“

Uibo veetis kolmest MMi ja EMi vahele jäänud nädalast kümmekond päeva maailmamere taga ning põikas seejärel koos veerandmailerist abikaasa Shaunae Miller-Uiboga Poola ja Monaco teemantliiga etapile.

„EM on mu tänavune neljas kümnevõistlus. Jälle peab endast maksimumi välja pigistama. Loodetavasti tuleb nauditav võistlus,” mõtiskles Uibo, kellel on võimalus teha ilus kingitus täna 52aastaseks saanud isale.

Õiglase MM-etteaste läks aia taha. „Ma polnud kolm aastat tiitlivõistlustel käinud. Läksin kohale ja pissisin püksi. Kõrbesin just vaimselt. EMil tahan endale tõestada, et ma pole selline mees, nagu MM näitas.”

Nädal pärast hooaja esimest tiitlivõistlust oli Õiglane veel mentaalselt üsna kehvas seisus, ent ta ronis kiirelt august välja. „Analüüsisime USAs treeneriga olukorda. Eestis tegi doktor Madis Rahu mulle pöida paar süsti. Jalg on korras ja võistlemist ei sega.”

Müncheni olümpiastaadionil hoiavad Õiglasele pöialt vanemad, vend ja ameeriklannast abikaasa. „Mul on väga hea meel, et nad kohale tulid,“ rõhutab 28aastane sportlane. „Praegu on kõik positiivne. Siin on ka paremad elamistingimused kui MMil. Esimesel ööl magasin nagu beebi.“

Kaua vigastuste kadalipus piinelnud Tilga seis on tema sõnul igati okei. „Ma ei tunne end ühelgi alal ebakindlalt. Kui teen võistluse lõpuni, siis tuleb kindlasti hea tulemus.”

Sel suvel pole Tilgal otseselt treenerit olnudki. „Teivast hüppasin Harry Lembergi ja oda viskasin oma vanaisa Igor Murometsa juhendamisel,” avaldas 24aastane sportlane.