Team Jumbo s Dutch rider Tom Dumoulin prepares to take the start of the third stage of the Giro d Italia 2022 cycling race, 201 kilometers between Kaposvar and Balatonfured, Hungary, on May 8, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)Foto: LUCA BETTINI
Jalgrattasport
16. august 2022, 09:32

OOTAMATU! Tipprattur otsustas päevapealt karjääri lõpetada: mu paak on tühi ja kütust ei tule enam peale

Hollandi tipprattur Tom Dumoulin oli viis hooaega tagasi maailma tipus, kui võitis aasta jooksul nii Giro d’Italia ja MM-tiitli. Nüüd, parimas sportlase eas olles, otsustas ta keset hooaega rattakingad nagisse riputada.

Dumoulin on selle mõttega flirtinud ka varem. Eelmise aasta alguses võttis ta aja maha ja mõtles tuleviku peale. Viis kuud hiljem oli ta juba sadulas ning võitis olümpiamängudel temposõidus hõbemedali. Tänavu läks 31aastasel Dumoulinil Giro aia taha ning ta otsustas aasta lõpus tippspordist taanduda, aga veel panustada viimast korda Austraalias toimuvale MMile. Kaks kuud hiljem mõtles hollandlane taas ümber: ei, lõpetada tuleb nüüdsama ja kohe.

„Ma olen otsustanud profispordist taanduda,” teatas Dumoulin sotsiaalmeedias. „Mu eesmärk oli lõpetada karjäär pauguga, võita Austraalias MM-tiitel. Tahtsin sellele teekonnale läheneda samamoodi nagu enne Tokyo olümpiat: vabana, omadel tingimustel, meeskonna toetusega ja nii, et minu peamiseks kütuseks on mu enda motivatsioon. See tõi toona mulle taas naeratuse näole. Aga sain aru, et ma pole selleks enam suuteline. Minu paak on tühi, jalad rasked ja trennid ei õnnestu nii nagu nad peaksid.

Kuigi hüvastijätt ei läinud nii nagu ma lootsin, siis vaatan oma karjäärile tagasi suure uhkusega. Töötasin kõvasti ja suure kirega, aga sain ka vastu palju imelisi mälestusi ja võite. Nüüd on aeg keskenduda teistele asjadele ja olla lõpuks olemas inimeste jaoks, keda ma armastan.”

Dumoulini viimaseks sõiduks jäi San Sebastiani klassik, mille Jumbo-Visma rattur katkestas. Loomulikult on ka tiimijuhil Richard Plaggel hollandlase otsusest kahju: „Austame tema otsust täielikult. Tom on andnud selle ala fännidele palju: nii hollandlastele kui ka kogu üle maailma. Ta võib oma karjääri üle uhke olla.”

Dumoulin võitis oma karjääri jooksul Vueltal kaks, Tour de France'il kolm ja Girol neli individuaalset etappi. Hollandi meistriks krooniti ta neljal korral ning ühe MM-kulla kõrvale sai ta kaks OM-hõbedat.