Eesti võrkpallikoondis Belgiale vastu ei saanud

Foto: Remo Tõnismäe
Võrkpall
17. august 2022, 22:35

MÕRUMAGUS PÄEV! Belgia pühkis Eestiga põrandat, aga EM-finaalturniirile pääsu see ei vääranud

Eesti võrkpallikoondis kaotas küll EMi valikturniiri viimases mängus kahvatu esitusega 0 : 3 (17 : 25, 22 : 25, 22 : 25) Belgiale, aga kindlustas vaatamata sellele pääsu viiendale järjestikusele EMile. Seekord oli edasipääs muidugi vaid vormistamise vaev, sest selleks piisas Fääri saarte alistamisest ja korra Belgiale 2 : 3 kaotamisest.

Eestil oli kolmapäeval võimalik EMile pääseda päris mitmel moel. Üheks variandiks oli mõistagi Belgia alistamine, mis oleks meid viinud EMile grupivõitjana. Aga võisime loota ka teiste abile ja järgmisest kolmest asjast pidi juhtuma vähemalt kaks:

  • Soome koondis teeb kodusaalis säru lätlastele

  • E-grupis alistab Kreeka Horvaatia 3 : 0 või 3 : 1 ja Küpros saab Norralt kätte vähemalt kaks geimi.

  • F-grupis on Hispaania 3 : 0 või 3 : 1 üle Slovakkiast ja Gruusial õnnestub võõrsil näpistada punkt või mitu Ungarilt.

Tuli välja, et ise ei pidanudki midagi tegema, sest saime abi oma naabritelt, Küproselt ja Kreekalt. Soome alistas Läti lausa 3 : 0 ning kuna Kreeka pani horvaadid paika 3 : 1 ja varasemalt loputas Küpros Norrat 3 : 0, siis oli selge, et Eesti on vähemalt viie parima teise koha meeskonna seas.

Eestil endal läks aga mäng Belgia vastu nihu. Fabio Soli otsustas seekord saata algkoosseisus platsile nii paranenud Robert Tähe kui suvel samuti traumaga hädas olnud Renee Teppani. Belgia sai aga kohe vahe sisse ning Eesti pidi aja maha võtma juba seisul 3 : 7. Vahet neljast väiksemaks saada ei õnnestunudki ning avageim kaotati seisuga 17 : 25. Eesti rünnakuprotsent oli kõigest 37, Belgial oli see võrdluseks 65.

Teises geimis kulges võrdne heitlus kuni 18 : 18 seisuni, mil tegi Belgia 4 : 1 vahespurdi ja vormistas geimivõidu seisuga 25 : 22. Endiselt lonkas Eesti rünnakuprotsent jalga, aga see tõusis vähemalt 42 peale.

Kolmas geim meenutas paraku rohkem esimest kui teist ehk Belgia sai kiirelt vahe sisse ja neil õnnestus seda hoida lõpuni. Geimi lõpus suutsid eestlased end mitmel korral vinnata kahe punkti peale, kuid 22 : 25 kaotusest pääsu polnud.