EI SAA! Ministrid Riina Sikkut ja Kristjan Järvan selgitavad, et Lätiga elektriühenduste katkestamine tooks küll elektrihinna alla, kuid sellega kaasneksid ebameeldivad kõrvalmõjud.

Foto: Kollaaž (2 × Vida Press, Martin Ahven)
Poliitika
18. august 2022, 15:44

LEEVENDUST EI PAISTA! Elektrihinna tooks alla Lätile keskmise sõrme näitamine. Ministrid hoiatavad: siis jääksime gaasita! (17)

Kolmapäeva pärastlõunal kosmosesse kerkinud elektrihind võib tembutamist jätkata edaspidigi. Ajutist leevendust pakuks elektriühenduste katkestamine Lätiga, kuid seda sammu pole võimalik astuda. Lätlased saaksid kättemaksuks Eesti gaasist ilma jätta. Lisaks hoiatab ettevõtlusminister Kristjan Järvan, et see ei pruugi olla isegi tehniliselt võimalik.

Probleem tekkis, kui Elering jätkas viimastel aastatel usinalt Eesti-Läti elektriühenduste avamist. Teoreetiliselt kukuks neid sulgedes meie elektrihind enam-vähem sarnasele tasemele Soomega. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Riina Sikkut nendib, et see samm poleks mõistlik. Kuna Lätis on Baltimaade gaasivarud ning Leedu omakorda varustab kogu piirkonda vedelkütustega, tekitaks see partnerite vahel lihtsalt asjatuid pingeid.

Ettevõtlus- ja IT-minister Kristjan Järvan toob lisaks gaasile välja, et Läti-ühenduste katkestamise tagajärjed võivad osutuda täiesti ootamatuteks: „Alalisvooluühendusi saaks tõepoolest katkestada. Need on meil Soomega. Lätiga on aga vahelduvvooluühendused. Nende katkestamise tulemusel jääks tõenäoliselt kogu Eesti pimedaks.“

Edasi lugemiseks: