Ott Tänak tõusis pärast Neuville'i katkestamist Belgias liidriks

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
WRC
21. august 2022, 15:10

RALLIBLOGI | Tänak võitis Belgias teise MM-ralli järjest! (46)

Autoralli MM-sari tiirutas sel nädalavahetusel Belgias Ieperis, kus toimus hooaja üheksas etapp. Laupäeva eelviimasel katsel sõitis Thierry Neuville esikohalt kraavi ning pidi seega oma koduralli katkestama. Uueks liidriks tõusis tiimikaaslane Ott Tänak, kes hoidis oma edu ralli lõpuni välja ja noppis esikoha.

Enamiku reedest hoidist Eesti ekipaaž teist kohta: esmalt Elfyn Evansi selja taga, kellest kerkiti päeva viimase katsega mööda, aga lõpuks haaras juhtohjad Thierry Neuville.

Avakatse võitis MM-sarja üldliider Kalle Rovanperä (Toyota), teised olid libedatel teedel rohkem raskustes. Teisel katsel tegi 21aastane ralliäss aga suure avarii. Soomlase hädad said alguse kiires vasakkurvis: ta keeras sinna veidi liiga vara sisse, mistõttu lõikas kurvi liiga sügavalt. Selle asemel et lihtsalt teenurka veidi maha sõita, tabas ta vasaku esirattaga tugevamat pinnast, mis viskas masina paremale poole kraavi – ja Rovanperä õnnetuseks oli seal täpselt teega risti väike kraav, kuhu tema Yarise nina kinni jäi ja seejärel tegid füüsikaseadused ehk inerts juba oma töö.

Tundub, et neli tiiru peale teinud auto turvapuur jäi terveks, sest Rovanperä oli laupäeva hommikul stardis ja sõitis päeva avakatsel kiireima aja. Tänak kaotas talle 0,5 sekundiga, ent tõusis Neuville'i ette 0,1 sekundiga liidriks.

Kümnes katse peatati enne, kui esikolmik sinna jõudis, sest Craig Breen sõitis teelt välja ja pidi pisikest tulekahju kustutama. 11. katsel näitas Neuville võimu ja taastas koduõuel esikoha.

15. katsele minnes lähima jälitaja Tänaku ees 17,2 sekundi suurust edu hoidnud belglane sõitis kraavi ning pidi seetõttu ralli lõppenuks kuulutama. Pealtvaatajad aitasid tema masina küll rajale tagasi, kuid Neuville jättis pärast mõningat sõitmist selle seisma. Uueks liidriks kerkis Tänak, kes edestab Evansit teise päeva järel 8,2 sekundiga. Kolmandal kohal olev Lappi kaotab juba rohkem kui minutiga.

Teise päeva kaks esimest kiiruskatset võitis Evans ja Tänak oli mõlemal puhul teine. Kuid vahed polnud suured ning enne kaht viimast kiiruskatset edestas eestlane Walesi rallisõitjat 6,7 sekundiga. 19. kiiruskatse Tänak võitis ja nii oli tema edu enne viimast katset 7,2 sekundit.

Viimasel katsel kaotas Tänak Evansile küll 2,2 sekundiga, kuid sellest piisas, et Belgia ralli võit ikkagi endale jätta.

Lõppseis (ewrc-results.com):

15:43

MM-sarja liidrina on Rovanperäl kirjas 203 punkti, Tänak on 131 punktiga teine. Kolmandaks kerkis Evans (116) ja Neuville (106) jätkab neljandal kohal.

Sõita on veel neli etappi, järgmine ralli peetakse septembri teisel nädalavahetusel Kreekas.

15:25

Belgia ralli lõppseis:

15:25

20. kiiruskatse tulemused:

15:18

„See võit on üllatus, nagu oli ka Soomes. Aga on suurepärane näha, et tulemused tulevad. Muidugi, võime olla veel tugevamad ja tööd on vaja jätkuvalt teha,“ kommenteeris Tänak oma kiires võiduintervjuus.

15:14

Tänak kaotab finišis Rovanperäle 3,3 ja Evansile 2,2 sekundiga, kuid sellest piisab, et võtta Belgia MM-ralli võit!

15:12

Evans tõdeb finiš, et teine koht pole see, millega saab rahule jääda, seda enam, et reedel lõhkus ta rehvi, millega kaotas aega. Kuid kokkuvõttes nendib ta, et oli hea tugev nädalavahetus, meeskond tegi korralikku tööd ja auto oli hea.

15:10

Evans kaotab Rovanperäle 1,1 sekundiga.

15:06

Lappi kaotab Rovanperäle 8,8 sekundiga. Evans veel rajal ja Tänak veel rajal.

14:49

Enne, kui rajale pääsevad kolm üldarvestuse kiireimat, kihutavad oma punktikatse ära ka kolm WRC 2 masinat.

14:47

Aga see karistus peaks liidetama Rovanperä lõppajale, nii katse aega ei tohiks mõjutada. Solberg saab vahepeal finiši, Rovanperäle kaotab ta 12,1 sekundiga.

14:45

Rovanperä saab aga 30 sekundit trahvi, kuna hilines kolm minutit kontrollpunkti.

14:36

Neuville kaotab Rovanperäle 2,9 sekundiga. Belglane tõdeb finišis, et saanuks kiiremini, kuid masinat vaevasid teatud tehnilised probleemid. Kokkuvõttes jäi ta rahule, et kiirust autol oli ja liigutakse õiges suunas, kuid tulemus valmistab talle mõistagi pettumust.

14:30

Selge, et Rovanperä sooviks punktikatselt midagi kätte saada. Finišis edestab MM-sarja üldliider Breeni 9,8 sekundiga. „Ei tea, kas sellest piisab katsevõiduks,“ kõlavad finišis tema kommentaarid.

14:28

Breeni aeg jääb seisma 7.08,4 peal.

14:19

Breen rajal ja Belgia MM-ralli viimane kiiruskatse on alanud!

14:00

Viimane kiiruskatse ja ühtlasi punktikatse, 13,31 km pikkune Kemmelberg 2 peaks algama 14:18.

13:56

Üldseis 19. kiiruskatse järel:

13:55

19. kiiruskatse tulemused:

13:53

Tänak ütles kiirinetrvjuus, et asjad toimisid ja vahe Evansiga jäi hea. Samas, üks katse on veel minna, rõhutas ta. Enne viimast katset edestab Tänak Evansit 7,2 sekundiga.

13:51

Tänak põrutab katse kiireima aja! Rovanperä kaotab talle 0,3 ja Evans 0,5 sekundiga!

Loe rohkem