Rebekka Haase ning Alexandra Burghardt pärast 4 x 100 m teatejooksu võitu.

Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
21. august 2022, 23:31

Saksamaa võitis viimase ala ning lõpetas koduse EMi edukaima medaliriigina

Münchenis toimunud kergejõustiku EMi viimasele päevale pani punkti naiste 4 x 100 m teatejooks, mille võitis Saksamaa ajaga 42,34.

Võõrustajamaa nelik koosseisus Alexandra Burghardt, Lisa Mayer, Gina Lückenkemper ja Rebekka Haase oli avavahetuse järel viiendal kohal, kuid tõusis pärast tagasirget teisele kohale. 100 m distantsil kulla võitnud Lückenkemper tõstis sakslannad liidrikohale ning seitse aastat tagasi Tallinnas toimunud U23 EMil kolm kulda võitnud Haase ületas finišijoone kindlalt esimesena.

Teise koha sai rahvusrekordi 42,61ni viinud Poola, kelle avavahetust jooksis poolteist tundi varem 100 m tõkkejooksus kuldmedali võitnud Pia Skrzyszowska. Ta andis teatepulga üle Anna Kielbsinskale, kolmandat vahetust jooksis Marika Popowicz-Drapala ning ankruvahetust Ewa Swoboda. Pronksile tulid itaallannad (42,84; Zaynab Dosso, Dalia Kaddari, Anna Bongiorni, Alessia Pavese).

Meeste 4 x 100 m teatejooksu kuld läks Suurbritanniasse (Jeremiah Azu, Zharnel Hughes, Jona Efoloko, Nethaneel Mitchell-Blake) uut EMi rekordit tähistava ajaga 37,67. Hõbedale tuli Prantsusmaa (37,94; Meba Mickael Zeze, Pablo Mateo, Ryan Zeze, Jimmy Vicaut) ning pronksile uue rahvusrekordiga 38,15 Poola (Adrian Brzezinski, Przemysław Slowikowski, Patryk Wykrota, Dominik Kopec).

Brittide teist vahetust jooksnud Hughes tõdes, et tundis naiste teateneliku pärast kurbust: nimelt ei õnnestunud neil juba esimene teatevahetus ning jooks jäi pooleli. „Sellest on natuke kahju, tahtsime täna koos nendega tähistada. Mõnikord ei lähe asjad nii, nagu plaanisime. Aga oleme üks tiim ning hoolitseme alati üksteise eest. Oleme oma medali üle õnnelikud, kuid oleme loomulikult ka tüdrukute jaoks alati olemas,“ vahendas tema sõnu Euroopa kergejõustikuliit.

Naiste 100 m tõkkejooksu võitis Skrzyszowska ajaga 12,53. Hõbedale tuli ungarlanna Luca Kozak 12,69 ja pronksile šveitslanna Ditaji Kambundji 12,74ga.

Meeste 10 000 m distantsi kuld läks Itaalia jooksjale Yemaneberhan Crippale 27.46,13ga. Hõbeda sai Norra jooksja Zerei Kbrom Mezngi (27.46,94) ja pronksi prantslane Yann Schrub (27.47,13).

Meeste odaviske võitis neljandal katsel 87.66 kirja saanud sakslane Julian Weber. Hõbedale tuli Tšehhi sportlane Jakub Vadlejch (87.28) ning pronksile eelviimasel katsel 86.44 visanud soomlane Lassi Etelätalo.

Meeste 800 m jooksus triumfeeris hispaanlane Mariano Garcia 1.44,85ga. Hõbedaga pidi leppima 1500 m distantsi maailmameister Jake Wightman (1.44,91), pronksile tuli iirlane Mark English (1.45,19).

Naiste kõrgushüppes võitis kuldmedali ukrainlanna Jaroslava Mahutšihh 1.95ga. Hõbeda sai Marija Vukovic, kes ületas sama kõrguse, kuid vajas selleks kolme katset. Tema medal on Montenegrole ajaloo esimene EMilt. Pronksi võitis 17aastane serblanna Angelina Topic 1.93ga.

„Pühendan selle medali ukrainlastele. See on mu esimene kuld [välis]tiitlivõistlustelt. Lahkusin oma kodust märtsis ning sellest ajast alates on olnud väga keeruline. Olen tahtnud midagi oma riigi heaks teha. Meie inimesed ootavad häid uudiseid. Loodan, et minu kuldmedal teeb nad rõõmsaks. Tahan näidata, et oleme tugevad inimesed, tugev rahvus ning et võitleme lõpuni. Armastan seda medalit. Tahan tänada Ukraina tiimi ja kõiki, kes mind toetasid. Münchenis on fantastiline atmosfäär. Ehk hakkan veel kuldmedaleid koguma. Loodan, et saan minna septembris koju, igatsen oma sõpru ja isa,“ lausus Mahutšihh pärast võitu.

EMi edukaimaks medaliriigiks oli Saksamaa, kes võitis seitse kulda, seitse hõbedat ja kaks pronksi. Järgnesid Suurbritannia (kuus kulda, kuus hõbedat, kaheksa pronksi), Hispaania (neli kulda, kolm hõbedat, kolm pronksi), Kreeka (neli kulda, üks hõbe) ja Holland (neli kulda, kaks pronksi). Eesti jäi ühe pronksiga Taaniga jagama 28. kohta.