Norralane Erling Braut Haaland (vasakul) ja poolakas Robert Lewandowski on kahtlemata ühed favoriidid meistrite liiga parima väravaküti auhinnale.

Foto: AFP / SCANPIX
Jalgpall
25. august 2022, 20:01

Meistrite liiga loos lennutab Lewandowski ja Haalandi vanasse koju

Jalgpalli meistrite liiga alagruppide loos lennutab suvise turu ühed kuumemad ründajad Robert Lewandowski ja Erling Braut Haalandi vanale kodustaadionile.

Huvitaval kombel sattusid suvel klubi vahetanud Lewandowski ja Haalandi uued tööandjad (vastavalt FC Barcelona ja Manchester City) samasse gruppi eelmiste klubidega (vastavalt Müncheni Bayern ja Dortmundi Borussia). Näis, kas neid ootab seal soe või jahe vastuvõtt.

Põnevaid vastasseise on loomulikult teisigi, nii et visakem gruppidele silm peale.

A-grupp: Amsterdami Ajax (Holland), Liverpool FC (Inglismaa), SSC Napoli (Itaalia), Glasgow Rangers (Šotimaa).

B-grupp: FC Porto (Portugal), Atletico Madrid (Hispaania), Leverkuseni Bayer (Saksamaa), Club Brugge (Belgia).

C-grupp: Müncheni Bayern (Saksamaa), FC Barcelona (Hispaania), Milano Inter (Itaalia), Plzeni Viktoria (Tšehhi).

D-grupp: Frankfurdi Eintracht (Saksamaa), Tottenham Hotspur (Inglismaa), Lissaboni Sporting (Portugal), Marseille (Prantsusmaa).

E-grupp: AC Milan (Itaalia), Londoni Chelsea (Inglismaa), RB Salzburg (Austria), Zagrebi Dinamo (Horvaatia).

F-grupp: Real Madrid (Hispaania), RB Leipzig (Saksamaa), Donetski Šahtar (Ukraina), Glasgow Celtic (Šotimaa).

G-grupp: Manchester City (Inglismaa), Sevilla (Hispaania), Dortmundi Borussia (Saksamaa), FC Kopenhaagen (Taani).

H-grupp: Pariisi Saint-Germain (Prantsusmaa), Torino Juventus (Itaalia), Lissaboni Benfica (Portugal), Haifa Maccabi (Iisrael).

Meistrite liiga põhiturniiril on seekord esindatud 15 riiki. Ainuke debütant on sakslaste Frankfurti Eintracht, kes lunastas pääsme Euroopa liiga võiduga. Tänu sellele mängib alagrupifaasis esimest korda ajaloos viis Saksamaa klubi.

Esile tasub tõsta sedagi, et esimest korda pärast 1995. aasta sügist ei pääsenud põhiturniirile ühtki Türgi klubi. Nende tšempion Trabzonspor kaotas play-off'is 1 : 2 FC Kopenhaagenile ja Istanbuli Fenerbahce alistus teises eelringis Kiievi Dõnamole.

Šotlased see-eest on üle pika aja suures mängus kahe klubiga. Glasgow Celtic pääses otse 32 hulka ja nende linnarivaal Rangers murdis sinna üle belglaste Union SG ja hollandlaste PSV Eindhoveni.

Alagrupiturniiri esimene voor toimub 6. ja 7. septembril. Olgu märgitud, et ukrainlaste Šahtar peab sõja tõttu kodumänge Varssavis.

Lisaks jagas UEFA samal üritusel auhindu. Aasta meesmängija trofee pälvis Real Madridi prantslasest ründaja Karim Benzema ning aasta naismängijaks FC Barcelona hispaanlannast poolkaitsja Alexia Putellas. Aasta meestreener on UEFA žürii hinnangul Realiga meistrite liiga võitnud Carlo Ancelotti ja aasta naistreener on Inglismaa naiskonna Euroopa meistriks juhtinud Sarina Wiegman.