Üllar Kerde

Foto: Martin Ahven
Korvpall
30. august 2022, 11:28

Kerde avaldab mitu senikuulmatut lugu: millest vestles ta Dirk Nowitzkiga? Mis praegu (ja tegelikult ka siis) täiesti mõeldamatu ja jabur lahendus leiutati välja koondise EMile saatmiseks?

„VIIES VEERANDAEG“ | Üllar Kerde meenutab EMi pöörast kogemust: vestlus Nowitzkiga ja kuidas Saksa superstaar jooksis enne Eestiga mängu platsilt ära oksendama (1)

Taasiseseisvunud Eesti korvpallikoondis alustab reedel oma ajaloo neljandat EMi. Enne Milanos algavat suurt korvpallipidu käis Õhtulehe stuudios külas 2001. aastal Eesti finaalturniirile viinud Üllar Kerde.

Saatejuhid Rasmus Voolaid ja Hindrek Pärg uurisid esmalt Kerdelt tema praeguste tegevuste kohta. 68aastane legend on küll endiselt spordimaailmas tegev, aga enam mitte aktiivse korvpallitreenerina. Kerde avalikustas, et enam teda stabiilselt pingi juures ühtegi meeskonda juhendamas ei näegi. Küll käib ta episooditi mõne grupi juures abis, aga enam mitte püsivalt.

Ja siis lähemalt meenutuste juurde. Milline oli 2001. aasta EMiks ettevalmistus? Miks mindi raksu Aivar Kuusmaaga? Kuidas võtsid oma liidri minemakupatamise vastu Kuusmaa toonased meeskonnakaaslased?

Kerdet häiris tohutult see, kuidas 21 suve tagasi meeskond Raekoja platsilt Türki saadeti. „Kõigil oli tunne, et vähemalt hõbe on käes, võib-olla ka kuld,“ rääkis ta. Turniiril ootas neid üks saun teise järel ja Jugoslaavia juhendaja Svetislav Pešic kostitas teda pressikonverentsil karmi küsimusega.

Kerde avaldas saates ka mitu tänaseni kuulmata lugu. Millest vestles ta Dirk Nowitzkiga? Mis praegu (ja tegelikult ka siis) täiesti mõeldamatu ja jabur lahendus leiutati välja koondise EMile saatmiseks?

Lõpetuseks analüüsisime Kerdega pikemalt praegust koondist. Mis on hästi? Mis on halvasti? Ja kes on Eesti suurima potentsiaaliga kossutalent?

Head kuulamist!