Ukraina (taamal Volodõmõr Heruni isikus) juubeldab, Eesti (esiplaanil Kristian Kullamäe isikus) leinab.

Foto: FIBA
Korvpall
3. september 2022, 20:10

ÕL MILANOS | VÕTMEKOHAD | Üks õnnetu moment otsustas Eesti EMi saatuse, järgmine õppetund on võitma õppimine (29)

Eesti korvpallikoondise EM-finaalturniir lõppeb suure tõenäosusega Milanos, sest kõige olulisemas kohtumises tuli tunnistada Ukraina 74 : 73 paremust. Eesti koondis tegi küll suurepärase mängu ja juhtis 39 minutit, kuni üks ainus ebareaalselt õnnetu moment otsustas matši saatuse. Ukrainlased juubeldavad, Eesti on leinas.

Eesti alustas kohtumist koosseisus Kerr Kriisa, Kristian Kullamäe, Henri Drell, Siim-Sander Vene ja Maik-Kalev Kotsar. Ukraina saatis platsile Vitali Zotovi, Bohdan Blõznjuki, Svjatoslav Mõhhailjuki, Volodõmõr Heruni ning Oleksi Leni.

Eesti koondis alustas kohtumist suurepäraselt, kui kahe ja poole minutiga pääseti 10 : 0 ette. Esimese veerandaja lõpuks oli Eesti peal 21 : 15. Teisel veerandajal jätkus võrdsete heitlus, kus Eesti pidevalt kerges eduseisus püsis. Poolaja lõpuks suutis Ukraina vähendada vahe kahele punktila ja puhkama mindi Eesti eduseisus 35 : 33.

Samas taktis algas ka teine poolaeg ehk Eesti mõnepunktiline edu püsis ja viimasele kümnele minutile mindi vastu seisul 61 : 56. Eesti koondis juhtis kohtumist kuni viimase minutini, mil juhtus see …

1. Murdehetk – üks kohutavalt õnnetu moment

Eesti korvpallikoondis juhtis kohtumist 39 minutit, aga kaotas. Ukraina korvpallikoondis juhtis seda kohtumist 55 sekundit, aga võitis. Miks? Sest üks kohutavalt õnnetu hetk otsustas mängu. Eesti kaitse mängu otsustanud Ukraina rünnakul oli suurepärane. Drell võttis NBA mehe Mõhhaljuki rajalt maha ja pani tema kolmesele käe peale. Fantastilise mängu teinud Kotsar pööras juba pea korvi suunas, et näha kuhu pall põrkab, ent sinna see ei jõudnudki. Pall kukkus hoopis kõrge kaarega teisele poole Kotsarit, kust pätsas selle Ilja Sõdorov ja viskas segamatult korvi. 74 : 73. Ukraina oli ees ja see jäi ka lõppskooriks.

2. Tähelepanekud

Eesti kodusaal. Kui esimeses mängus Itaalia vastu oli Eesti arusaadavalt võõrsilmeeskond, siis järgmised kolm pidid olema Eesti kodumängud. Algus oli tugev! Paar tuhat Milanosse sõitnud Eesti fänni tegid korralikult häält ja kuigi Forum di Assago kossuhalli 12 000 istekohast oli täis maksimaalselt veerand, siis võivad Eesti poolehoidjad oma panusega kindlasti rahule jääda.

Tunnustada tuleb ka viisi, kuidas eestlaseid toetati. Praktiliselt kogu koondis sai mingil hetkel tunda isiklikku ergutamist. Kui traditsiooniliselt piirdub koondise toetamine „Eesti! Eesti!“ skandeerimisega, siis nüüd segati sellesse kokteili sisse ka mängijad.

Arulage FIBA. Kui Ukraina hümn algas, siis oli Eesti fännidel plaanis välja kerida „Slava Ukraina” plagu. FIBA ametnikel/turvatöötajatel oli see plaan juba eos teada ja nii kui rullimist alustati, otsustati sekkuda. Miks? Jumal teab! Eesti hümni ajal oli Eesti lipp igati okei.

Kullamäe ja Kotsar, kes eile ebaõnnestusid, said kohe rütmi sisse. Esimesel rünnakul Kullamäelt kolmene, teisel keerutas Kotsar NBA mehe Leni vastu üks-ühele ära. Järgmisel rünnakul pani ta samale mehele keskpositsioonilt näkku. Kotsar oli rünnakutes pidevalt kaasatud ja enesekindlust kogus ta ka kaitseepisoodidega, sest Leniga müttas ta korvi all nagu võrdne võrdsega. See on tegelikult Lenile isegi väga suur kompliment, sest pigem oli see duell meie mehe poole kaldu. Eriti kolmandal veerandajal, kui ta Leni praktiliselt postrile vajutas.

Kriisal, Kullamäel ja Sten Sokul õnnestus ka rünnakul Kotsari leidmine. Kuue viskeni, mis ta sai eile kokku, jõudis meie keskmängija teise veerandi keskpaigaks.

Kriisa esimene õnnestunud seljatagant sööt. Eesti fantastiline algus kulmineerus Drelli kolmesega, kui mängitud oli 2.27. See tegi seisuks 10 : 0 ja sundis Ainars Bagatskise minutilisele mõtlemisajale. Miks oli see kolmene veel eriline? Sest nii mõlemas MM-valikmängus kui ka Itaalia vastu on Kerr Kriisa proovinud korra seljatagant sööta ja seni on need tähendanud pallikaotust. Nüüd tuli aga imeline resultatiivne sööt!

Kui reedel viskas Kriisa Itaalia vastu 8 / 11, aga mõneti võis selle arvelt meeskondlik mäng kannatada, siis täna oli tema tabavus kõvasti kehvem (2 / 9), aga see-eest mäng oli juhitud pea briljantselt. Kriisa tekitas teistele kohti ja pani palli liikuma.

Suur rotatsioon õigustas end. Toijalat on kohati põhjendatult kritiseeritud selle eest, et ta kasutab mängu jooksul kiirelt väga paljusid mängijaid. Juunikuises koondisemängus Saksamaa vastu oli näiteks teise veerandi keskpaigaks platsil käinud kõik 12 meest. Täna kasutas Toijala esimesel veerandil 11 meest, aga kõik mängisid oma rolli ideaalselt välja. Kaasa arvatud ka eile mitte mänginud Sten Sokk, kes tegi talle eraldatud kuuel minutil oma töö korralikult ära.

Pikk rotatsioon tähendas ka seda, et mehed, kes ühel hetkel ei suutnud tassida, tegid seda hiljem. Näiteks esimesel poolajal pääses Raieste platsile vaid neljaks minutiks, ent kolmandal veerandajal hoidis just tema Eestit ees.

Jokker Sõdorov. Bagatskis usaldas esimesel poolajal Ilja Sõdorovi väljakule täpselt nulliks minutiks, ent leidis ta kolmandaja keskel pingisügavusest üles. Sinna jäi ta lõpuni välja ja oli koos Mõhhaljukiga peamine jõud, kes Ukrainat mängus hoidis. Näiteks Leni panus jäi täiesti olematuks. Kes näitas üles otsustava korvi puhul kiiret reageerimisvõimet? Just Sõdorov.

Eesti mängis lõppu ilma Veneta. Eesti koondise kapten alustas küll kohtumist algkoosseisus ja oli kaitses väärtuslik jõud, ent rünnakul jäi ta taas lahjaks. Sedapuhku ei läbinud korvirõngast ükski tema kolmest üritusest. Teist poolaega ta enam ei alustanud, sekkus kolmandal veerandajal, ent neljandal jäigi pingile. See on omakorda suur kompliment Kristjan Kitsingu mängule, kes täitis taas suurepäraselt enda rolli. Mis on elus kindlad? Surm, maksud ja see, et Kitsingule tehakse kolmese viskel viga. Häda polnud ka tema kaitsemängul, mistõttu sai Toijala mehega lõpuni välja purjetada. Teise poolaja 20 võimalikust minutist mängis Kitsing 16 ja Vene 4.

Nüüd on vaja õppida võitma. Eesti koondis on saanud sel suvel ülimalt hinnalisi kogemusi, sest vastased on järjest olnud Euroopa absoluutsed tipud. Mängitud on näiteks Leeduga, Bosniaga (Jusuf Nurkic ja Džanan Musa), Lätiga (Kristaps Porzingis), Sloveeniaga (Luka Doncic, Goran Dragic), Soomega (Lauri Markkanen). Bosnia ja Belgia erandiga on Eesti koondis sel suvel kõik kohtumised kaotanud.

Kohati või järjepidevalt on esinetud väga hästi, aga lõpuks on ikkagi tulnud allajäämine. Ka täna oli Eestil 55 sekundit aega, et Ukrainale vastata, aga kaotusseisu jäänuna enam heade viseteni ei jõutud.

Selle noore koosseisu järgmine koolitund on võitma õppimine. Nüüd on vaja lõpud endale kallutada.

3. MVP – Maik-Kalev Kotsar

Eesti parim korvpallur tõestas taas enda taset ja näitas, et eilne kehva esitus oli vaid juhus ja pahade asjade kokkulangemine, mis ei sõltunud ainult temast. Kõige suurem kompliment Kotsari vägevale esitusele oli ilmselt ka see, kui vastaste peatreener Bagatskis saalist lahkudes teda isiklikult lohutamas käis.

Kotsari võib parimaks võtta juba ainuüksi selle eest, mis vaatab meile vastu protokollist. Aga ehk isegi veel muljetavaldavam on see, et Bagatskis otsustas lõppu mängida ilma oma superstaari Lenita. Miks? Sest Kotsar nullis ta täiesti ära.

4. Statistika

Üleplatsimeheks kerkis viimati Toronto Raptorsis pallinud Svjatoslav Mõhhaljuk, kes kostitas Eestit 18 punkti, nelja lauapalli ja kolme vaheltlõikega. Kahekohalise näitajani jõudis Ukraina poolelt lõpuks viis meest - lisaks Mõhhaljukile ka Volodõmõr Herun (12), Ilja Sõdorov (11), Ivan Tkatšenko ja Issuf Sanon (mõlemad 10).

Eesti parimana sai Kotsar kirja 17 punkti ja üheksa lauapalli. Kriisa panustas üheksa punkti ja kaheksa resultatiivse sööduga. 11 punkti sai kirja Kullamäe ja kümme punkti ning kolm vaheltlõiget Drell.

5. Kuidas edasi?

Nüüd tuleb puhata. Kui Eesti koondis unistab veel edasipääsust Berliini, siis on tõenäoliselt vaja võita kõik kolm allesjäänud kohtumist ja vastasteks on Horvaatia, Suurbritannia ja Kreeka. Kui nendest mängudest õnnestub võita üle ühe mängu, siis on see suur kordaminek ja võib lugeda EMi suureks õnnestumiseks ka alagrupist edasi pääsemata.

Omaette küsimus on aga see, kuidas tänasest emotsionaalsest laksust taastuda? See saab olema kohutavalt raske, aga peab olema tehtav. Kui kunagi tahetakse selle koosseisuga teha suuri tegusid, siis on vaja sellistest tagasilöökidest õppida. Õnneks on see koondis näidanud, et seda ka suudetakse.

6. Mis edasi?

Nüüd ootab kõiki Milanos mängivaid meeskondi ees puhkepäev. Turniir jätkub Eesti jaoks esmaspäeval ja teisipäeval, kui mõlemal päeval tullakse platsile kell 15.15 – esmalt mängitakse Horvaatia ja seejärel Suurbritanniaga. Kolmapäev on taas vaba ning neljapäeval ootavad alagrupi viimases mängus ees Giannis Antetokounmpo ning Kreeka.

19:53
73 : 74

Kriisal ei õnnestunud saada viskele, pall jõudis viimasel hetkel Kullamäeni, kelle kolmene jäi selgelt lühikeseks. Seega tuleb leppida 73 : 74 kaotusega…

19:50

Vabaviskeid siiski ei tule, Eesti peab palli küljejoone juurest mängu panema.

19:50

Mängida 7,4 sekundit. Kriisale tehti keskjoone lähedal viga, eestlane läks ka viskele. Kas tuleb kolm vabaviset?! Eesti jätkuvalt ühega maas.

19:48
73 : 74

Ukraina läheb ette, Sidorov toob kaks punkti. Eestil ei õnnestunud saada lühikeseks jäänud viske järel lauapalli jätte ning ukrainlane oli esimesena jaol.

19:45
73 : 72

Kotsar eksib keerulisel viskel ja pall Ukrainal. Mängida poolteist minutit.

19:44
73 : 72

Herun tõi korvi alt kaks punkti ja vähendas ukrainlaste kaotusseisu minimaalseks. Kuid kas seal oli jooks? Kohtuniku vile vaikis…

19:43
73 : 70

Kotsar eksib esimesel, kuid tabab teise. Eesti edu kolm!

19:42
72 : 70

Drelli kolmene jääb lühikeseks, kuid ukrainlased ei suuda vasturünnakul samuti punkte tuua. Kotsar murrab korvi alla ning teenib kaks vabaviset!

19:39

3.56 mängida, Eesti peal 70 : 68. Kaitses on mängitud hästi, aga rünnakul on samuti raske. Võrdsete heitlus on. Kullamäe läheb kohe vabaviske joonele ja… tabab mõlemad. 72 : 68!

19:38

Sellist vilekoori pole veel eile ega ka täna kuulnud, kui Kullamäele vilistatakse ründaja viga. Sõdorov meelitab selle välja. Kahjuks situatsioon jäi täpselt korvi konstruktsiooni taha ega näe täpselt olukorda. Kaitses aga hüppavad kaks eestlast palli peale ja ukrainlastel tekib korvi all ülekaal, aga Tass mängib suurepäraselt.

19:36

Raske on, nii paganama raske. Ukraina on kaitses agressiivsust kõvasti juurde pannud ja mänginud väiksema rivistusega, mis on teinud eestlaste elu väga keeruliseks. Aga Eesti juhib 70 : 66. Viimased kaks Ukraina rünnakut on Eesti väga hästi kinni saanud ning sunnitud neid pallikaotustele. Lisaks keerutab Kotsar veel NBA tsentri vastu imeliselt ära ja paneb ülikeerulise viske korvi. Midagi lihtsalt ei tule. Eestil oli veel hea võimalus suurendada vahet veelgi, aga Kerr teeb halva söödu… Sellistest momentidest on kahju.

19:30

Aga õnne läheb ka vaja võitmiseks - Jõesaar paneb rünnaku viimastel sekunditel kolmese sisse, mis on ülivajalik. Sellele eelnes muidugi suurepärane võitlus lauas Kotsari poolt. Eestlaste õnneks luhtub ukrainlaste rünnak ning Jõesaar jätab palli korvi alla läbiminekul Kotsarile, kes saab selle kuidagimoodi kätte ja keerutab kaks ära. Eesti uuesti viiega peal ja Bagatskis võtab aja maha. 7.53 minna, time-out'i ajal pooled Eesti fännid seisavad ja laulavad. Miskit suurt on õhus.

19:30

Pinget on kohtumises korralikult, minut enne normaalaja lõppu on seis viigis 61 : 61. Sõdorov on visanud kõik Ukraina viis punkti.

19:26

Korraks oli kohtumine veidi rohkem eestlaste käes, aga hullu pole midagi. Head mängu teevad Kotsar, Kriisa ja Raieste, ka Drell on taaskord olnud mees omal kohal. Kotsar kõige resultatiivseim 12 punktiga, Drellil 10, Kriisal ja Raiestel 9.

Üks märksõna on kindlasti olnud võitlus ja hing. Lisaks energiat jagub meestel samuti. Kümme minutit minna, loodetavasti lõpeb kohtumine positiivse tulemusega.

19:24

Kolm veerandit mängitud, Eesti juhib 61 : 56.

19:21

Ukraina jõudis küll nelja punkti kaugusele, aga Kriisa võtab Ukraina kaitsja üks-ühele ette ja sopsab rünnaku viimasel sekundil kolmese. Halb olukord aga Eesti korvi all - Vene teeb teist mängu järjest ebasportliku vea, seekord Heruni vastu. Kuigi fännid saalis vilistavad selle kohtunike otsuse peale, siis õigesti vilistatud, sest meie kapten ei mänginud palli. Herun paneb lisaks kahele vabaviskele ka korvi alt sisse ning Ukraina on jõudnud kolme silma kaugusele - 57:54. Poolteist minutit kolmandat mängida.

19:16

Kuigi meie jaoks (ja arvatavasti ka korvpallist huvitatud neutraalsele fännile) on palliplatsil praegu toimuv haarav ja põnev, siis ilmselgelt mitte meie ees istuvale Itaalia ajakirjanikele, kes hakkas mängima Candy Crushi. Kotsar viskab aga kaks vabaviset sisse ja taastab kaheksapunktilise edu, 51 : 43. Ta saab ka esimest korda teisel poolajal teenitud puhkusele.

19:13

Toijala võtab aga kiiresti aja maha, kui mängida jäänud 5.02. Kriisa paneb võib-olla liiga hullu kolmese ässaks, Tkatšenko viskab korvi alt ülikeerulise viske sisse ning Prometei mees Sanon, kes sai avapoolajal mängida miskipärast vaid viis minutit, teeb suurepärase esituse kaitses, võttes Drellilt väga oskuslikult palli ära ja lõpetades kiirrünnaku. Eesti juhib 49 : 43.

19:11

Eesti mängib praegu väga hea tundega, n-ö fiilinguga. Tundub, et praegune viisik Kriisa-Kullamäe-Drell-Kitsing-Kotsar töötab praegu väga hästi ning Toijalale ebaharilikult pole ta nelja minutiga teinud ühtegi vahetust. Kuus minutit jäänud veerandaja lõpuni, Eesti peal 49 : 39.

19:10

UKRAINA EKSIB KAITSES TÄIELIKULT JA KOTSAR PANEB VÕIMSALT PEALT! Eesti juhib 47 : 37.

Loe rohkem