Carlos Alcaraz on ära teeninud väikese puhkuse.

Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Scanpix
Tennis
10. september 2022, 11:20

Trillerimeister Carlos Alcaraz on ühe võidu kaugusel ajaloolisest rekordist

Pärast USA lahtisi on meeste tennisel uus valitseja. Kuid kes tõuseb ATP edetabeli tippu, kas norrakas Casper Ruud või alles 19aastane Hispaania talent Carlos Alcaraz?

Viiendana asetatud Ruud on pidanud valama kõvasti higi: kolmesetilised on olnud vaid tema esimese ringi võit britt Kyle Edmundi üle ja veerandfinaal Matteo Berrettiniga. Finaalipileti lunastas ta Karen Hatšanovi 7 : 6 (7 : 5), 6 : 2, 5 : 7, 6 : 2 alistamisega. Aga norraka tulemused kahvatuvad Alcarazi pakutu kõrval.

Maailma neljas reket on viimase kolme mängu peale veetnud väljakul kokku üle 13 tunni:

  • Kaheksandikfinaal Maren Ciliciga (ATP 17.) kestis napid neli tundi – 6 : 4. 3 : 6. 6 : 4, 4 : 6, 6 : 3.

  • Kaheksa parema seas madistasid Alcaraz ja Jannik Sinner (ATP 13.) üle viie tunni ja peaaegu kolmeni öösel, enne kui hispaanlane 6 : 3, 6 : 7 (7 : 9), 6 : 7 (0 : 7), 7 : 5, 6 : 3 peale jäi.

  • Poolfinaallahing Frances Tiafoega (ATP 26.) oli võttis peaaegu neli ja pool tundi: 6 : 7 (6 : 8), 6 : 3, 6 : 1, 6 : 7 (5 : 7), 6 : 3, kusjuures neljandas setis lasi Alcaras käest ühe matšpalli.

„See oli minu jaoks raske hetk, nii matšpall kaotada – stopp-palliga, mille ma võinuks lõpetada hea eestkäelöögiga, mida päris hästi lõin,“ pajatas Alcaraz pärast kohtumist. „Ma mõtlesin, et viiendas setis on tegu uue mänguga – pean püsima paigal, mängima hästi, mängima enda mängu ja uskuma.“

Nüüd seisab Alcarazi ees ajaloo ümber kirjutamine. Temast sai juba noorim slämmiturniiri poolfinalist pärast Rafael Nadali debüüti Prantsusmaa liival 2005. aastal.

Hispaanlane on alles teine teismeline, kes profitenniseajastul USA lahtistel finaali jõudnud – esimene oli Pete Sampras 1990. aastal. Seal oli noormees kolmes setis üle Andre Agassist.

Ja kui Alcaraz peaks pühapäeval Ruudi alistama, saab temast ajaloo noorim ATP esireket!

„Ta on kindlalt üks maailma parimaid mängijaid,“ nentis Tiafoe pärast allavandumist rivaali kohta. „Ta on nii noor. Ta lööb palli nii kõvasti. Ma pole kunagi mänginud kellegi vastu, kes liigub nii hästi, ausalt ka.“