Lauri Markkanen (23) tegi suurepärase esituse.

Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
11. september 2022, 19:44

VIDEO | Markkaneni supermäng viis Soome EMil kaheksa parema sekka (4)

Korvpalli EMil tagas pääsu veerandfinaali Soome meeskond, kes alistas tänu tugevale lõpule tulemusega 94 : 86 Horvaatia. Ülivägeva mängu tegi meie põhjanaabrite NBA staar Lauri Markkanen, kes viskas tervelt 43 punkti.

Viimati 55 aastat tagasi kaheksa parema sekka jõudnud Soome kaotas avaveerandi ühe silmaga, kuid juhtis poolajapausile minnes 45 : 43. Kahepunktiline edu oli neil ka enne viimast neljandikku. Seal kulges matš tasavägiselt seisuni 77 : 77. Kui mängida jäi 4.28, tabas Shawn Huff kaugviske, millega sai alguse soomlaste 10 : 0 vahespurt. 1.10 enne lõppu vähendas ääremängija Mario Hezonja horvaatide kaotusseisu küll viiele punktile, kuid rohkemaks nad enam võimelised polnud.

Üleplatsimehena 43 punkti toonud 25aastane Markkanen tabas väljakult viskeid 19/29 (65,5%). Lisaks võttis uuest NBA hooajast Utah Jazzis mängima hakkav ääremängija maha üheksa lauapalli, jagas kolm tulemuslikku söötu ja tegi kolm vaheltlõiget. Temast sai Giannis Antetokounmpo (41) ja Luka Doncici (47) järel kolmas pallur, kes sel EMil visanud mängus üle 40 punkti.

„See oli lihtsalt üks sellistest mängudest. Sain palli ning visked lihtsalt kukkusid sisse. Suurepärane võit, üritasin lihtsalt teha seda, mida meeskond mult tahtis. Oleme kaheksa parema sekka pääsemise üle väga põnevil,“ lausus Markkanen matšijärgsel pressikonverentsil.

Kuigi Horvaatia tabas väljakult tehtud visetest 52,8% (28/53), tegid nad soomlastest 21 vähem pealeviset (36/74; 48,6%).

„Ausalt, ma olen mängijate ja treenerite üle väga uhke. Mis iganes mängus juhtus, pean ütlema, et mängijad nautisid väljakul, mis on treenerina peamine asi. Nad ei taha veel koju minna,“ võttis matši kokku peatreener Lassi Tuovi. Viimati jõudsid soomlased EMil kaheksa parema sekka kodusel turniiril 1967.

Leedu ja Ukraina pakkisid kohvrid

Kaheksa parema seas läheb Soome vastamisi Hispaaniaga, kes alistas laupäeval Leedu tulemusega 102 : 94. See veerandfinaal peetakse teisipäeval ning algab Eesti aja järgi kell 18.15.

Leedu korvpallikoondis pääses EM-finaalturniiril juba alagrupist edasi üle noatera – nõnda pole üllatav, et teekord katkes kaheksandikfinaalis. Hispaanlastele osutati vinget vastupanu, kuid lisaajal jõud rauges.

Pärast 83 : 83 lõppenud normaalaega marssisid hispaanlased lõpuks 102 : 94 võiduni. Leedukatel oli pärast matši põhjust hambaid teritada: vastaste 19 lisaajal visatud punktist läksid suisa 12 vaid kaks kuud tagasi Hispaania kodakondsuse saanud kodustatud mängujuhi Lorezo Browni arvele.

Brown ei lasknud vastaste kommentaaridest, et Hispaania poleks nendeta Leedu vastu saanud, end häirida: „Isegi kui ma pole siin kaua olnud, siis ma tunnen, et need tüübid… Nad on teineteist nii kaua tundnud ja on mind enda sekka võtnud. See vendlus on imeline tunne, „la familia“, nagu nad seda kutsuvad. See on tõesti kui perekond.“

Hispaania sai endise ameeriklase abil jätkata uhket seeriat – alates 1979. aastast on EM-finaalturniiril jõutud veerandfinaali 21. finaalturniiril järjepanu, millega kustutati ajaloost senini Nõukogude liiduga jagatud rekord.

Teise lisaajatrilleri pakkusid Türgi ja Prantsusmaa – viimased võitlesid endale viis lisaminutit välja ainult tänu Rudy Gobert’i lõpusekunditel võetud ründelaua ja sellega koos käinud pealtpanekuga.

Lõpuks kolmikduubliga lõpetanud Gobert oleks peaaegu saanud negatiivseks kangelaseks, kui eksis lisaaja lõpus 87 : 86 eduseisul kahel vabaviskel, kuid ka türklaste viimane rünnak ebaõnnestus.

Eesti alagrupikaaslastest katkes kaheksandikfinaalis Ukraina teekond: Poola vastu tuli leppida kaheksasilmalise kaotusega, kusjuures viimase veerandi algus oldi veel eduseisus, kuid siis tegid poolakad 13 : 2 vahespurdi. Ka Poola koondise resultatiivseim oli kodustatud tagamängija, A. J. Slaughter viskas 24 punkti.

Kaheksandikfinaalid

Türgi – Prantsusmaa 86 : 87 (lisaajal)

Sloveenia – Belgia 88 : 72

Saksamaa – Montenegro 85 : 79

Hispaania – Leedu 102 : 94 (lisaajal)

Ukraina – Poola 86 : 94

Soome – Horvaatia 94 : 86