19aastane Carlos Alcaraz oma esimese suure slämmi turniiri trofeega. Samuti tõusis ta maailma esireketiks.

Foto: Reuters/Scanpix
Tennis
12. september 2022, 09:30

VIDEO | 19aastane hispaanlane tuli USA lahtiste tšempioniks ning püstitas ajaloolise rekordi

USA lahtistel tennisemeistrivõistlustel triumfeeris meeste üksikmängus Carlos Alcaraz, kes alistas finaalmatšis Norra konkurendi Casper Ruudi tulemusega 6 : 4, 2 : 6, 7 : 6(1), 6 : 3. Lisaks slämmiturniiri võidule oli kaalul ka maailma esireketi koht, mille sai endale aegade noorima mängijana ja esimese teismelisena 19aastane hispaanlane.

Alcaraz, kes oli nii neljandas ringis, veerand- kui ka poolfinaalis teeninud võidu viiesetilise mängu järel, alustas finaali hästi ning sai kolmandas geimis hakkama servimurdega, minnes 2 : 1 juhtima. Oma pallingul ei loovutanud ta avasetis ühtegi geimi ning võitis selle 6 : 4.

Kuid Ruud ei lasknud end kaotusseisu jäämisest heidutada ning jäi rahulikuks. Norralane oli oma rünnakutel täpne ning võitis teise seti 6 : 2. Kolmandat setti alustas Alcaraz servimurdega, kuid paistis olevat raskustes. Ehk jättis oma jälje 20 tundi ja 20 minutit tennist, mida oli noor hispaanlane mänginud enne finaali? Ruud suutis neljandas geimis servimurdega vastata ning seisu viigistada.

23aastane Norra tennisistil, kes oli tänavu jõudnud finaali ka Prantsuse lahtistel, oli seisul 6 : 5 kaks murdepalli, ent Alcaraz suutis mõlemad päästa ning viis seti kiiresse lõppmängu. Seal kaotas ta esimese punkti, kuid võitis seitse järgmist ja läks kohtumist settidega 2 : 1 juhtima.

Neljandas setis oli Alcaraz juba selgelt parem. Ta pääses servimurde järel 4 : 2 juhtima ning võitis lõpuks seti 38 minutiga.

Matš kestis kokku kolm tundi ja 20 minutit. Alcaraz lõi 14 serviässa, Ruud neli. Äralööke tegi hispaanlane 55, vastane 37. Samas tegi norralane vähem nii topelt- (2 vs 3) kui ka lihtvigu (29 vs 41).

Alcaraz, kellest sai noorim slämmiturniiri tšempion pärast Rafael Nadali triumfi 2005. aasta Prantsusmaa lahtistel, lausus pärast võitu, et ei lasknud end finaalile eelnenud pikkadest ja kurnavatest matšidest mõjutada. „Olen alati öelnud, et väsinud olemiseks pole aega. Väljakul tuleb anda endast kõik,“ vahendas Alcaraze sõnu The Guardian.

Võidumees jätkas: „Unistasin juba väikse lapsena sellest, et minust saab maailma esireket ning slämmiturniiri võitja. Nägin selle nimel väga kõvasti vaeva. See on tõeliselt eriline hetk.“

Samas ei uskunud ta, et täidab oma unistused nii noorelt. „Hullumeelne. Ma ei oleks kunagi osanud arvata, et saavutan midagi sellist 19aastasena. Kõik on tulnud nii kiiresti. Uskumatu,“ lausus Alcaraz.

Hispaanlane, kes on sellest nädalast alates uus maailma esireket, ei jää loorberitele puhkama. „Tahan olla tipus väga mitu nädalat. Loodetavasti isegi aastaid. Kavatsen tööd edasi rabada, need kaks nädalat olid imelised. Pean võitlema, kui tahan midagi sellist uuesti saavutada.“

Ruud tõusis maailma teiseks tennisereketiks. Ta kiitis finaali järel vastast ning tunnistas, et oleks pidanud kolmandas setis otsustavad hetked enda kasuks pöörama.

„See sett ilmselt otsustas matši. Ta mängis agressiivselt ja oli nendel kahel punktil suurepärane. Olin kiires lõppmängus kohutav, tegin liiga palju eksimusi. Pärast ei saanud ma neid punkte enam peast välja. Sellest on kahju,“ sõnas Ruud.