Phoenix Sunsi omanik Robert Sarver.

Foto: AP/Scanpix
Korvpall
14. september 2022, 00:42

NBA määras Sunsi omanikule keelu seksuaalse väärkohtlemise ja rassistliku kõnepruugi eest

Korvpalliliiga NBA peatas Phoenix Sunsi omaniku Robert Sarveri tegevused klubis üheks aastaks, lisaks määrati talle 10 miljoni euro suurune trahv. Juurdluse käigus oli avastatud, et 60aastane ameeriklane oli oma alluvaid seksuaalselt väärkohelnud, nende peale karjunud ning kasutanud rassistlikku kõnepruuki.

NBA juht Adam Silver vabandas avalduses juhtunu pärast. „Juurdluses kirjeldatud käitumine on nii murettekitav kui ka pettumust valmistav. Olenemata positsioonist, võimust või kavatsustest peame kõik tähelepanu pöörama rassistliku ja alandava keelekasutuse ja käitumise kahjustavale ning haiget tekitavale mõjule. Terve NBA eest vabandan kõigi ees, keda mõjutas uuringu aruandes kirjeldatu. Peame olema paremad,“ vahendas Silveri teadaannet New York Times.

Sarver, kes on ka naiste korvpalliliiga WNBA klubi Phoenix Mercury omanik, teatas, et võtab süü omaks. „Kuigi ma ei nõustu kõigega, mis aruandes kirjas, tahaksin vabandada oma töötajate ees, keda solvasin oma sõnakasutusega. Võtan vastutuse kõige ees, mida olen teinud. Mul on kahju, et tegin haiget ning need need vead, mis ma tegin, pole kooskõlas minu isiklike väärtushinnangutega.“

NBA alustas juurdlust Sarveri suhtes mullu novembris pärast seda, kui ESPNis avaldati artikkel, kus süüdistati teda väärkohtlemises. Teisipäeval avaldas NBA 43 lehekülje pikkuse raporti, kus kirjeldatakse mitmeid intsidente. Muu hulgas tuuakse seal välja, et Sarver oli arvustanud naiskolleegide välimust ning neid mõnitanud. Samuti oli Sunsi omanik kasutanud neljal puhul meeskolleegide suhtes füüsilist vägivalda. Juurdluse tarbeks intervjueeriti üle saja inimese, kes olid olnud tööstandardite rikkumise tunnistajateks. Paljude tööliste hinnangul arvas Sander, et tema jaoks tööl kehtestatud reeglid ei kehti.

NBA on omanikke sarnaselt karistanud varemgi. 2014. aastal määrati toonasele Los Angeles Clippersi peatreenerile Donald Sterlingule eluaegne keeld ning ligi 2 miljoni euro suurune trahv. Sterling oli eravestluses kasutanud rassistlikku kõnepruuki, jutuajamine aga salvestati. Silver ütles, et toona, et karistus määrati puhtalt konkreetse intsidendi tõttu.