Venemaa ja Valgevene laskesuusatamise meeleolu pärast IBU kongressi eilset otsust kattub ilmselt pildil nähtavaga.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Talisport
17. september 2022, 10:48

Laskesuusapere jättis venelased ja valgevenelased õue külmetama. „Kogu spordimaailm ja olümpialiikumine mädaneb.“ (20)

Tänavune laskesuusatalv algab ilma Venemaa ja Valgevene sportlasteta, sest rahvusvahelise alaliidu (IBU) kongress otsustas eile Salzburgis nii. Põhjuseks mõistagi Ukrainas toimuv sõda.

Agressorriigi Venemaa ja tema truu kaaslase Valgevene koondised polnud oodatud juba kevadistele MK-etappidele. Eile toimunud hääletusel pooldasid 39 riiki seda, et keeld jätkub. Kaks olid vastu ning viis jäid erapooletuks.

Selle poolt, et Venemaa ja Valgevene alaliitude liikmelisus IBUs oleks jätkuvalt peatatud, oli 40 riiki. Vastu oli üks, erapooletuid neli ning üks hääl oli kehtetu. Kaua keelud kehtivad, sõltub neist endist. IBU nõuab, et nood alaliidud võtaksid selge sõjavastase seisukoha ning ükski nende sportlane ega muu töötaja poleks seotud armeega.

Vastavalt reeglitele kongressil sõna saanud Venemaa laskesuusaliidu president Viktor Maigurov ja tema Valgevene ametivend Andrian Tsibulski polnud asjade sellise käiguga mõistagi rahul. Nad nimetasid seda muuhulgas poliitika ja spordi segamiseks, ohtlikuks pretsedendiks ning alale halva kuulsuse toomiseks. Ukraina laskesuusaliit seevastu kiitis IBU kindlameelsust.

Vene meediale andis Maigurov võrdlemisi optimistliku kommentaari. „Saadame IBU-le päringu täpsustamaks, millistele kriteeriumitele peame vastama. Kaitseme oma sportlaste huve. Rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach ütles, et ta ei välista Venemaa ja Valgevene sportlaste naasmist neutraalse lipu all. Usun, et dialoog on läinud selles suunas, et kevadised otsused vaadatakse üle ja liigutakse sportlaste huvide suunas,“ vahendab Maigurovi sõnu Sport-Ekspress.

Ta lisas: „Saksamaa, Prantsusmaa ja mõne teise riigi sportlased on samuti armee palgal. Kui Vene sportlastele öeldakse, et nad ei tohi olla sõjaväega seotud, kui tahavad pääseda rahvusvahelistele võistlustele, siis olen on kindel, et 99 protsenti neist lahkub armeest hommepäev. Usun, et kvootide osas tuleb eraldi otsus. Pakun, et meile jääb mingi miinimumkvoot, ilmselt neli sportlast. Seejärel tõestame oma taset tulemustega. See on praegu minu väikseim mure.“

Venemaa laskesuusaliidu ekspresident Vladimir Dratšev ütles palju reljeefsemalt: „Kogu spordimaailm ja olümpialiikumine mädaneb. Otsuseid ei tee need, kes hoolivad sportlastest ja spordist, vaid poliitikud. On mõttetu rääkida [Venemaa] naasmisest rahvusvahelisse sporti, see ei mahu ühestki uksest läbi. Peame arendama sporti oma riigi sees, ehitama keskuseid ja komplekse, suusanõlvasid, lasketiire ja treenima inimesi. On nagu on. Mul polnud illusioone, et tuleks positiivne otsus. See oli kindlasti juba enne kongressi ette kirjutatud. Keegi ei eeldanud, et meie poolt hääletatakse.“