Leedu koondise seis on hapu.

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
23. september 2022, 08:43

Seni mudaliigat vältinud leedukaid ähvardab Balti vendade kibe saatus

Jalgpalli Euroopa rahvuste liiga on jõudnud lõpusirgele. Sõltuvalt alagrupist on meeskondadel pidada jäänud üks või kaks matši, kuid juba hakkavad selguma need koondised, kellel tuleb rahvuste liiga järgmiseks, 2024-2025. a hooajaks sättida end divisjoni jagu kõrgemale või madalamale. Seni Balti riikidest ainsana D-divisjoni ehk suupärasemalt mudaliigat vältida suutnud Leedul terendab see nüüd silmade ees.

Senisel kolmel rahvuste liiga hooajal on leedukad kuulunud alati C-divisjoni. Kui esimene hooaeg läks tulemuste mõttes nurja – kaotati kõik mängud, kuid tänu toonasele formaadile jäädi siiski püsima –, siis teisel hooajal oldi väga tublid, kogudes kahe kaotuse kõrvale kaks võitu ja kaks viiki. Seejuures mängud alagrupi võitnud Albaaniaga lõppesid leedukate võidu ja viigiga.

Ent käimasoleval hooajal pole Leedul asjad sujunud. Enne neljapäeval peetud kodumängu Fääri saartega oli neil tabelis ümmargune null, kui kaotus oli vastu võetud kõigis neljas senises mängus. Ometi oli neil veel teatud võimalus alagrupi viimast kohta vältida, kuid selleks tulnuks Fääri saartele kindlasti tuul alla teha ja olla edukas ka viimases mängus Luksemburgi vastu. Ent võidu asemel pidid leedukad rahulduma 1 : 1 viigiga ja see tähendab seda, et viimasest kohast neil pääsu ei ole.

Siiski ei tähenda see leedukate jaoks automaatselt mudaliigasse kolimist. Kuna C-divisjonis on neli alagruppi, mudaliigas vaid kaks, peavad C-divisjoni alagruppides viimaseks jäänud meeskonnad 2024. aasta varakevadel omavahel play-off-mänge, selgitamaks välja kaks õnnetut mutta langejat. Praegu on selge, et lisaks Leedule on endale viimase koha „kindlustanud“ juba ka Valgevene. Ülejäänud alagruppides tulevad play-off'idesse suure tõenäosusega kas Küpros või Põhja-Iirimaa (grupp 2) ja Bulgaaria või Gibraltar (grupp 4).

Kui leedukaid ähvardab mudaliiga, siis nende Balti sõprad Läti ja Eesti on sealt pääsemas. Lätlased võinuks selle ära vormistada juba neljapäeval, kuid nad kaotasid kodus Moldovale 1 : 2. Siiski on lätlased enne viimast vooru Moldovast kahe punkti võrra ees. Läti kohtub viimases mängus võõrsil Andorraga, Moldova võõrustab aga kõik senised matšid kaotanud Liechtensteini.

Eesti tõehetk saabub täna õhtul: Lilleküla staadionil võõrustatakse Maltat ja võidu korral saab meie koondis jätta mudaliigaga selleks korraks hüvasti. Hädapärast sobiks ka viik, sest kuigi sellisel juhul oleks Eestil Maltaga punkte võrdselt, jääks meil veel mängida San Marinoga, samal aja kui maltalaste turniir saabki tänasega läbi.