Jörgen-Mathias Talviku näitas enne vigastada saamist head kiirust.

Foto: Karli Saul
Auto-Moto uudised
25. september 2022, 09:57

VALUS! Eesti krossisõitja murdis USAs reieluu, aga koondis jõudis vaatamata sellele Rahvuste krossil finaali

Ameerika Ühendriikides Red Budis toimuval Rahvuste krossil pääses Eesti rahvuskoondis vaatamata Jörgen-Matthias Talviku raskele vigastusele 13. tiimina A-finaali.

Paraku sai Talviku (MX2, Husqvarna) võistlus läbi juba enne kui see õieti alata sai, sest ta kukkus treeningul raja suurimat hüpet proovides, murdis reieluu ega saanud kvalifikatsioonis osaleda.

Et A-finaali pääseda, pidid Tanel Leok (MXGP, Husqvarna) ja Harri Kullas (Open, Yamaha) sõitma oma kvalifikatsioonis kindlasti välja koha vähemalt teise kümne keskel ning sellega said kogenud võistlejad ka suurepäraselt hakkama. Leok oli oma sõidus 15., Kullas aga koguni 6.

Tanel Leok ütles, et stardisirgel läksid kellegagi lenksud kokku ja stardijärgsest kurvist väljumine ebaõnnestus. „Kui seest keerasime, siis [Karlis] Sabulis kukkus, mina ja [Antonio] Cairoli jäime sinna taha kinni.“ Ta ise hindas oma sõitu rahuldavaks, kuigi vahepeal kaotas rütmi, sai selle pärast siiski tagasi ja sõitis oma sõitu ning suutis tulla 15. kohale.

Leoki kahekümne aastase Rahvuste krossi karjääri puhul on see esmane olukord, et üks Eesti tiimi liige ei saa vigastuse pärast sõita. Ometi rõhutab ta, et Eesti on sellele vaatamata finaalis.

Kuigi pühapäevaks lubab vihma, ei hakka Leok enne selle kohta ennustusi tegema, kui on näha, millised on olud tegelikult. „Viimati, kui siin käisime, oli ka mitu päeva sadanud, aga see rada suudab vett sisse võtta küll, tookord oli sõita päris okei.“

Harri Kullas jäi oma stardiga rahule, aga sellele ei järgnenud korralikku kiirendust.“Kurvi minnes olin päris taga, äkki 20. või 25. koha kandis,“ rääkis Kullas pärast oma kvalifikatsiooni. „Sees kurviga võitsin hästi kohti, olin vist seitsmes või kaheksas. Esimesel ringil üks sõitja kukkus, teisest sain kohe mööda. [Jeff] Lawrence ja [Dylan] Ferrandis olid minu ees, mõtlesin, et proovin neile järgi hoida paar ringi, saan enda taha väikese vahe sisse.“ Nii läkski, eesolijad läksid eest ära, taha jäi väike vahe, Kullas sõitis üksi ja oli finišis kuues.

Ta lisas, et sõit iseenesest ei olnud kõige parem, ta tundis end ratta seljas kangelt. „Kuna Jörgeniga läks nagu läks, oli mul kindlasti vaja kohta vähemalt 15 sees, mul käis igasugu mõtteid peast läbi ja püüdsin vigu vältida, aga õnneks läks kõik hästi ja oleme pühapäeval A-finaalis.“

„Väga kahju, et Jörgeniga nii läks, sest tema kiirus enne seda suurt kukkumist oli väga hea, ta tegi just kiire ringi,“ ütles Kullas. „Vihane Jörgeni peale kindlasti olla ei saa, vaid talle kaasa elada, et tal haiglas kõik hästi läheks ja ta terveks saaks.“

Eesti pääses 21 punktiga finaali 13. kohal. Kvalifikatsiooni võitis kolme punktiga USA Prantsusmaa ja Austraalia ees. Kahjuks ei ole Eestil finaalis kahe sõitjaga võimalik võidelda kohtade eest esikümnes, vaid teise kümne lõpus.