Eliud Kipchoge jooksis Brandenburgi väravate ees järgmise maailmarekordi.

Foto: Christoph Soeder / AP / Scanpix
Kergejõustik
25. september 2022, 13:00

Kipchoge nihutas taas maratoni maailmarekordit unelmate piirile lähemale

Maratonijooksus inimvõimete piire nihutanud Eliud Kipchoge tegi seda taas, kui iseendale kuulunud maailmarekordist Berliinis 30 sekundit kärpis.

See oli juba teine kord, kui Kipchoge maailmarekordi numbreid uuendas. Neli aastat tagasi kärpis ta samuti Keenia jooksjale Dennis Kimettole kuulunud tippmargist lausa minuti ja 18 sekundit. Mitte keegi polnud pärast 1967. aastat nii kõvasti maailmarekordit uuendanud. Täna jooksis Kipchoge uueks rekordiks 2:01.09 ehk nihutas aega veel 30 sekundi võrra maagilisele kahe tunni piirile lähemale.

Seejuures ei rääkinud Kipchoge võistluse eel maailmarekordist sugugi kindlas kõneviisis. „Ma ei plaani maailmarekordit, vaid tahan teha head jooksu,“ rääkis ta BBC Sportile. „Olgu see isiklik rekord või maailmarekord, aga ma tahan teha head jooksu. Kui kõik läheb hästi, siis muidugi ma tähistan.“

„Tõsi on see, et ega ma ei tea, mis on minu piir. Aga seda kinnitan ma kõigile: kui tahate enda piire nihutada, siis tulge Berliini,“ sõnastas 37aastane jooksulegend üldteada mõtte. Viimati joosti maailmarekord mujal kui Berliinis 2002. aastal Londonis. Pärast seda on lausa kaheksa järgmist tippmarki sündinud Saksamaa pealinnas.

Seejuures võttis Kipchoge jooksu eel teemaks maagilise kahe tunni piiri. Ta on kindel, et järgmine põlvkond suudab viia rekordi uude tundi. Ta ise on seda teinud katsevõistlusel, kus tal oli kasutada värskete jalgadega tempomeistreid ja selle ürituse eesmärk oligi näidata, et see on füüsiliselt võimalik. Nii saigi ta Viinis kirja aja 1:59.40. „Ma ei usu, et ma suudan kunagi alla kahe tunni joosta, aga ma lähen Berliini, et teha hea võistlus, inspireerida inimesi ja panna nad maratoni armastama,“ oli tema eesmärk.

Kipchoge tegi tänavu Berliinis täieliku soolojooksu, sest teiseks tuli Keenia mees Mark Korir ajaga 2:05.58 ja kolmandaks etiooplane Tadu Abate 2:06.28.