Sergio Perez möödus kohe stardi järel Charles Leclercist.

Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
2. oktoober 2022, 18:12

Verstappeni lähirivaalid said kaksikvõidu ning lükkasid valitseva maailmameistri tiitlipeo edasi (1)

Valitseval vormel 1 sarja tšempionil Max Verstappenil oli Singapuri GP-l küllaltki väike šanss kindlustada teine järjestikune MM-tiitel. Tema meeskonna Red Bulli valearvestus laupäevases kvalifikatsioonis vähendas seda võimalust veelgi – hollandlasel polnud ajasõidus viimasele ringile minekuks piisavalt kütust. Seega startis ta põhisõidus kaheksandalt positsioonilt ning lõpuks tuli leppida seitsmenda kohaga. Võit läks tiimikaaslasele Sergio Perezele, teine oli Ferrari äss Charles Leclerc. Nad on ka ainsad, kel on veel teoreetiliselt võimalik Hollandi piloodi tiitlikaitsmine nurjata.

Tormi tõttu rohkem kui tund aega edasi lükatud põhisõidus tegi Perez hea stardi ning möödus koheselt parimalt positsioonilt alustanud Leclerc'ist. Mehhiklane juhtis sealt alates sõitu, mis tema taga kulges väga kaootiliselt, lõpuni välja ning teenis oma hooaja teise ja karjääri neljanda etapivõidu.

Verstappen tegi see-eest kohutava stardi ning langes kohe nelja positsiooni võrra tahapoole. Seejärel hakkas ta agressiivselt oma kohta parandama ning kolmandaks ringiks oli suutnud kerkida üheksandaks. Perezest, kes oli Leclerc'iga teistelt eest sõitnud, lahutas tiitlikaitsjat siiski 21 sekundit. Ent sõidus, kus lõpuks katkestas kuus pilooti, käis mitu korda rajal turvaauto, mis nullis liidrite sisse sõidetud suure edu.

Verstappen jõudis parimal juhul viiendale kohale, kuid pidi pärast kurvis liiga ambitsioonikat möödasõiduüritust Lando Norrisest pidi ta minema rehve vahetama. Boksist naasis valitsev maailmameister 14. kohal. Lõpuks õnnestus tal siiski punktikohale jõuda, seejuures viimasel ringil möödus Verstappen nii Lewis Hamiltonist ja 2019. aastal Singapuris triumfeerinud Sebastian Vettelist.

Kuigi Verstappen piirdus vaid kuue punktiga, on viis etappi enne hooaja lõppu kõik tema endi kätes. Reedel 25. sünnipäeva tähistanud vormeliäss edestab Leclerc'i 104 ja Perezt 106 silmaga. Järgmisel nädalavahetusel Jaapanis kindlustaks ta tiitli juhul, kui edu lähima jälitaja ees kasvaks 112 punktile.

Kui Verstappen tegi ilmselt oma aasta viletsama sõidu, siis tiimikaaslane Perez vastupidiselt enda parima. „Kontrollisin sõitu. Viimased ringid olid väga intensiivsed. Andsin endast kõik, et võita,“ sõnas Mehhiko äss pärast etappi rahulolevalt.

Teise kohaga leppima pidanud Leclerc'ile jäi mõistagi kripeldama start. „Surusin lõpuni, aga tegin kehva stardi. See oli keeruline sõit. Tahan nüüd hästi magada, et Jaapani etapiks valmis olla.“

Kolmandaks tuli Leclerc'i tiimikaaslane Carlos Sainz, kellele oli see kaheksandaks poodiumikohaks sel hooajal. „Väga raske oli, ma ei saavutanud märgades oludes kordagi rütmi. Olin lõpus kiire, suutsin siis enesekindlust ammutada. Hullumeelne, kui kaua kulub siin rajal kuivamiseks.“

Etapil oli kuue katkestaja seas ka Fernando Alonso (Alpine), kes püstitas etapil rekordi – nimelt oli see tema 350. stardiks GP-l. Senist rekordit oli ta jaganud Kimi Räikköneniga.

18:20
18:11

Perez saab hooaja teise etapivõidu! Leclerc teine, Sainz kolmas.

18:11

Verstappen läks veel Vettelist mööda ja tõusis seitsmendaks!

18:11

Viimane ring! Pereze edu Leclerc'i ees on üle kuue sekundi.

18:07

Kaks minutit viimase ringini. 1. Perez, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Norris, 5. Ricciardo, 6. Stroll. Verstappen on tõusnud üheksandaks.

17:46

Leclerc sõidab välja kiireima ringi ja on kohe Pereze kannul. Mööda pole õnnestunud aga saada. Lõpuni jääb 22 minutit.

17:43

Verstappen sõidab välja kiireima ringi – 1.51,370. Hollandlane jätkab 12. kohal.

17:42

61 ringi täna ei läbita. Sõit lõppeb 27 minuti pärast. Verstappen käis boksis ja on nüüd pehmete rehvidega 12. kohal. Juhib jätkuvalt Perez, järgnevad Ferrari piloodid Leclerc ja Sainz.

Russell põrkas kokku Schumacheriga ning tema rehv on tühi.

Liidrikohal olev Perez kurdab juhitavuse üle.

17:26
36/61

Tsunoda seinas! Etapi kuues katkestaja. Rajale tuleb taas turvaauto.

17:24

Ka Verstappen tuleb boksi.

17:23
36/61

Perez käis boksis. Mehhiklane naaseb rajale liidrina, sest ka Sainz läheb boksi.

17:23
17:22
35/61

Leclerc ja ka Hamilton lähevad boksi. Sainz tõuseb teiseks ja Verstappen viiendaks.

17:19
33/61

Hamilton seinas! Britt saab masina siiski liikuma. Norrise laseb endast mööda, kuid jääb Verstappeni ette!

17:09
28/61

Veel üks katkestaja: Alpine'i piloodi Oconi masin jääb seisma. Prantslane pole sellega absoluutselt rahul.

17:07
28/61

Albon siiski rajale ei naase.

1. Perez, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Norris, 6. Verstappen

17:06

Albon on endiselt boksis.

17:04
26/61

Mõned ringid tagasi käis Russell boksis ning sai alla keskmise seguga rehvid. Praegu on tema ringiajad olnud üsna kehvad. Ta on 16. kohal. Rajale tuleb virtuaalne turvaauto, sest Albon sõitis vastu seina. Williamsi piloot läheb boksi, kuid jätkab sõitu.

16:54
21/61

Alonsol ütles mootor üles ning hispaanlane on sunnitud oma rekordilisel sõidul katkestama. Verstappen tõusis ühtlasi kuuendaks. Nüüd tuleb virtuaalne turvaauto.

16:51
21/61

Perez sõidab järjepanu välja kiiremaid ringiaegu. Tema ja Leclerc on ainsad, kes on läbinud ringi kiiremini 1.59st. Hamilton ja Sainz on suutnud paremat 2.00st, keegi teine pole suutnud saada kirja aega alla kahe minuti.

Loe rohkem